Isot kehut! Palloliitto teki uskomattoman valinnan U21-maajoukkueen päävalmentajaksi

Mika Lehkosuo valmensi Suomessa viimeksi HJK:ta ennen siirtymistään Norjaan.

Jalkapallo

Isot kehut! Palloliitto teki uskomattoman valinnan U21-maajoukkueen päävalmentajaksi

Mika Lehkosuo nousee U21-maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Palloliittoa on onniteltava upeasta valinnasta.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 8.9.2022 | KUVAT All Over Press

Palloliitto tiedotti palkanneensa alle 21-vuotiaiden maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi Mika Lehkosuon.

Sanotaan olennaisin heti alta pois. Olen todella yllättynyt Lehkosuon nimitetyksestä – ja pelkästään positiivisessa mielessä.

Lehkosuo on edeltäjäänsä Juha Malista ainakin ratakierroksen edellä jalkapallon ymmärtämisessä ja opettamisessa, mikä on ollut keskeinen syy Malisen ajan ongelmiin. Hyvillä pelaajilla Malisen maajoukkueet ovat pelanneet ailahtelevaa jalkapalloa, kuten käy aina, kun joukkue kärsii taktisesta lamasta.

Myös tuloksellisesti Malisen maajoukkueet alisuorittivat, vaikka toki joukkoon mahtui jokunen isokin voitto. Mekin voitimme Djurgårdenissa aikanaan Allsvenskanissa Malmön ilman valmennusta. Kämpa grabbar ja menoksi! Jalkapallossa yksittäiset tulokset eivät määritä toiminnan tasoa.

Suomalaisen jalkapallon kannalta on hyvä, että Palloliitossa uskallettiin tehdä tällainen muutos. Liitossa on työskennellyt lukuisia valmentajia ilman minkäänlaista tulosvaadetta. Siksi osa nuorten maajoukkueista on junnannut paikallaan oman onnensa nojassa.

Tämä oli myös vaikuttava näyttö huippujalkapallon johtajalta Hannu Tihiseltä. Tässä alkoi jo uskoa hieman horjua, saako Tihinen muutosta aikaan Palloliitossa, mutta Lehkosuon valinta palautti uskon kertaheitolla.

Seuraava iso kysymys Lehkosuon valinnassa on se, että kaikki maajoukkueet toimisivat saman linjan mukaisesti. Ei voi olla niin, että nuorempien ikäluokkien maajoukkueet pelaavat yhtä jalkapalloa ja alle 21-vuotiaisessa pelataan lehkosuolaista jalkapalloa. Onkin hyvä kysymys, pystyykö Lehkosuo tuomaan yhtenäisyyttä myös muihin nuorten maajoukkueisiin ja saamaan niidenkin pelaamiseen enemmän terveitä rakenteita.

***

Lehkosuo on ollut viime vuodet monipuolisessa roolissa Norjassa. Sitä ennen hän oli menestyksekäs seurajoukkuevalmentaja ja yksi suomalaisen jalkapallon suurista pioneereista, jotka toivat pallonhallintaan perustuvan pelitavan Suomeen ja veivät ammattimaisella metodillaan suomalaista jalkapalloa valtavasti eteenpäin.

Tapaus Lehkosuo on minulle tietysti myös henkilökohtainen asia, sillä hän oli se valmentaja, joka näki ja luotti kykyihini Hongassa. Saan kiittää Banaa paljosta urallani.

Arvostan Lehkosuota valmentajana todella korkealle ja olen varma, että hän tuo totaalisen kulttuurin muutoksen Palloliittoon ja U21-maajoukkueeseen. Hänen työtekemisen kulttuurinsa on ehdoton ja mikä oleellista, hän ei vain ymmärrä jalkapalloa ja sen rakenteita, vaan hän pystyy konkreettisesti myös opettamaan niitä ja tuomaan ne osaksi valmentavansa joukkueen pelaamista. Suomessa on edelleen liikaa valmentajia, joilla kova ääni ja jotka osaavat puhua jalkapallosta, mutta jotka eivät oikeasti ymmärrä peliä syvällisesti saati että he osaisivat sitä opettaa.

Lehkosuon alaisuudessa U21-maajoukkueessa tämä asiaa saadaan kerralla kuntoon. Kaikki toiminta ottelusuunnitelmia myöten olemaan hiotumpaa ja toki myös kompleksisempaa. Olen vuosien varrella nähnyt  ja myös jutellut nuorten pelaajien kanssa, kuinka nuorten maajoukkueissa puhutaan eri kieltä kuin seurajoukkueessa. Nyt alle 21- vuotiaissa on valmentaja, joka puhuu samoista asioista kuin valveutuneimpien seurajoukkueiden prosesseissa.

Pelaajien kannalta on iso asia henkisesti päästä maajoukkueleirille opettavaan ja loogiseen ympäristöön, eikä pelaaja joudu ehkä hiukan kärjistäen leuka rinnassa selviytymään ja toteuttamaan hyvin erilaisia oppeja kuin seurajoukkueessa.

Taktiikoita ja muotoja on erilaisia, mutta lajin lainalaisuudet ovat samat. Kun ne eivät ole hallussa, syntyy ristiriitoja, jotka ovat pelaajille vaikeita käsitellä. Siksi jokaisen pelisuoritus kärsii.

***

On myös kiinnostavaa, kuka Lehkosuon apuriksi on tulossa. Se on varmaa, että Lehkosuo haluaa palkata henkilöt tiimiinsä eikä tyydy mihin sattuu valintoihin. Näitä tötsän poimija-apureita ovat joukkueet täynnä ja on tärkeää, että palkataan vahva päävalmentajan haluama valmennustiimi osaaminen edellä.

Tämänhän pitäisi olla tietysti perusasia, mutta olemme Suomessa, jossa selväjärkisiä päätöksiä sotkee usein ihmeellinen suhmurointi. Olisiko esimerkiksi Gert Remmel vapaana tähän positioon? Ainakin Hongassa kaksikon työ oli hedelmällistä ja uskon, että Lehkosuokin oppi Remmelin kanssa toimiessaan uusia asioita ja uusia vivahteita valmentajana.

Joka tapauksessa Palloliitolle isot kehut Lehkosuon palkkaamisesta. Alle 21- vuotiaiden maajoukkue hyppää heittämällä yhdeksi suomalaisen jalkapallon kiinnostavimmista prosesseista. On todella mielenkiintoista nähdä, mitä Lehkosuo tiimeineen saa aikaan tässä uudessa haasteessa.

Mitään ei ole tietenkään vielä voitettu eikä menestys ole jalkapallossa koskaan taattu, mutta todennäköisyydet siihen kasvoivat merkittävästi Lehkosuon nimityksen myötä.