Itä-Lännessä kolme erittäin kyseenalaista rannalle jättämistä

Antti Korhoselle olisi pitänyt löytyä paikka Idän joukkueesta.

Pesäpallo

Itä-Lännessä kolme erittäin kyseenalaista rannalle jättämistä

Itä-Lännen pelaajavalinnat herättävät Pekka Arffmanissa kolme kysymystä: Missä ovat Matti Latvala, Antti Korhonen ja Jere Saukko?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 17.7.2023 | KUVAT Kempeleen Kiri / Miska Peltoniemi

Miesten Itä-Länsi-joukkueet on julkistettu. Pekka, ei aivan samanlainen koostumus kuin sinun valitsemat joukkueet?

Ei, mutta kokonaisuutena koossa on kaksi hyvää joukkuetta. Ymmärrän hyvin muutamat rajatapaukset, mutta kolmen pelaajan puuttumista en ymmärrä.

Idän puolella Antti Korhosen ja Matti Latvalan valitsematta jättäminen heidän nykyisessä kunnossaan on likimain anteeksiantamatonta ja kolmas ihmetyksen aihe on, miksi Jere Saukolle ei löytynyt etenijäjokerin paikkaa Lännen miehistössä.

He kaikki olisivat ansainneet paikan. Korhonen lyö tällä hetkellä todella kovaa ja hyvää kumuraa ja on etumiehenä täysin samaa tasoa nyt valitun Hannes Pekkisen kanssa. Latvala olisi ollut täydellinen valinta neloseksi ja hän olisi ollut takuuvarma luottosoturi kakkosvahtina.

Saukko on osoittanut olevansa elintärkeä pelaaja Vimpelin koosteessa. Länsi päätyi kuitenkin siihen, että kopparipariksi valittiin Elmeri Anttila ja Henri Puputti, jolloin Teemu Nurmio jäänee etenijäjokeriksi. Veikö tämä siirto sitten Saukon paikan, mutta joka tapauksessa Saukko olisi ansainnut paikan Lännen etenijäjokerina?

Puhuit rajatapauksista. Keitä he ovat?

Idän puolella olisin valinnut Jiri Pippolan toiseksi lyöjäjokeriksi, mutta ymmärrän hyvin hyvässä vireessä olevan Patrik Wahlstenin valinnan joukkueeseen.

Mikko Kosonen on myös hyvä valinta, vaikkei häntä valittukaan ElmoTV:n varjojoukkueeseen. On mielenkiintoista nähdä, miten paljon hän saa vastuuta Roope Korhosen ja Wahlstenin varjossa, jos Kosonen pelaa jokerina.

Olisin itse nähnyt mieluusti joukkueessa myös Iivari Vihannon. Hänen myötään joukkueeseen olisi saatu yksi kovakätinen takamies.

Yksi iso ratkaisu Idällä oli Kalle Kuosmasen jättäminen ulos joukkueesta, mutta sen täytyy liittyä Kuosmasen loukkaantumiseen. Konsta Kettusen valinta hänen korvaajakseen oli looginen ratkaisu.

Lännen puolella Tomi Lehtonen ja Elmeri Koivusalmi ovat mielenkiintoisia valintoja, varsinkin, kun molemmat todennäköisesti ovat pelaavassa koosteessa – Lehtonen etukentällä ja Koivusalmi linjassa. Minun joukkueessani heidän paikallaan olisivat olleet Santtu Patova ja Atte Kontio, mutta Lehtosen ja Koivusalmen valintoja on turha kyseenalaistaa.

Jukka-Pekka Vainionpään jääminen rannalle on todennäköisesti sovittu Nelimarkassa. On myös hienoa nähdä kymmenen vuoden tauon jälkeen Janne Mäkelä Itä-Lännessä. Samoin Roope Korhosen odotettu paluu on ilo silmälle ja mielelle – ja sotkamolaisyleisölle.

Iso plussa myös siitä, että Lännen joukkueeseen valittiin nuoret leijonat Mikael Mäkelä ja Petteri Alanen – kuten myös jo aiemmin mainitut Lehtonen ja Koivusalmi. Idällä nuoruutta edustavat 2000-luvulla syntyneet Aapo Komulainen ja Elmeri Lieto.

Miten näkisit joukkueiden taktisten ratkaisujen muotoutuvan?

Sitä on turha lähteä sen tarkemmin julistamaan, sillä päätökset ovat pelinjohtajien käsissä.

Uskoisin, että Idän puolella isoimmat kysymykset liittyvät siihen, muodostaako ykköskärjen Kouvolan kaksikko Tommi Mäentausta ja Patrik Vartama vai Joensuun Konstat, Kettunen ja Piironen. Jompikumpi pari on joka tapauksessa ykköskärki ja toinen kakkoskärki– ja Tuomas Jussila on kolmonen.

Lännen puolella raamit ovat niin sisällä kuin ulkonakin kohtalaisen selvät. Vimpelin miehet muodostavat todennäköisesti ykköskärjen ja Mikael Mäkelä on kakkoskärjen veturi.

Ihmisiä kiinnostaa luonnollisesti myös lukkarit. Idällä tilanne on selvä, sillä Aapo Komulainen on ainoa lukkari joukkueessa. Lännellä on sen sijaan kaksi hyvää lukkaria, enkä olisi yllättänyt, jos Juha Puhtimäki ja Petteri Alanen pelaisivat ottelun puoliksi.