Hyvinkää ja Imatra ovat veljeksiä, joilla on samat vahvuudet ja heikkoudet

Santtu Patova ja Petteri Alanen ovat Tahkon avainpelaajia tulevalla kaudella.

Pesäpallo

Hyvinkää ja Imatra ovat veljeksiä, joilla on samat vahvuudet ja heikkoudet

Hyvinkää ja Imatra osoittivat Pekka Arffmanin mukaan Fuengirolassa, mistä molempien joukkueiden vahvuudet ta heikkoudet löytyvät.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.4.2023 | KUVAT All Over Press

Hyvinkää avasi miesten Superpesis-kauden 1-0 (5-2, 2-2) -voitolla Imatrasta perinteisessä Fuengirolan ottelussa. Pekka, miltä kauden avausottelu maistui?

Ottelussa oli kauden avausotteluksi hyviä elementtejä. Tehtiin hyvin tilanteita, nähtiin hyviä suorituksia, ottelu oli tasainen ja siinä riitti jännitystä ottelun viimeiseen lyöntiin asti.

Ehkä ainoa harmillinen asia oli, että ottelu ratkesi pitkälti Imatran ulkopelivirheisiin. Ensimmäisellä jaksolla Tahkon viidestä juoksusta kolme tuli räpylävirheillä, mutta nekin kuuluvat pesäpalloon.

Mitä tämä ottelu kertoi Hyvinkäästä?

Aika pitkälti sen, mitä joukkueen materiaalin perusteella voi olettaa. Hyvinkäällä on erinomainen ykköskärki ja vahva kotiutusosasto, mutta kakkoskärjellä ei ollut tänään eikä varmasti tule olemaan kesälläkään samanlaista roolia kuin viime kaudella.

Kun sunnuntaina sivussa ollut Kalle-Tapio Huusko palaa ykköskärkeen, Santtu Patova saadaan siirrettyä omalle paikalleen viitoseksi. Sen jälkeen Tahkon paketti on kasassa.

Jesse Eskelinen löi sunnuntaina seitsemän kärkilyöntiä 78 prosentin tehoilla. Numerollisesti hyvä suoritus, mutta Eskelisen onnistuminen tulee olemaan kesällä sisäpelissä isossa roolissa. En epäile Eskelistä, mutta hänen on myös onnistuttava kesällä.

Ulkona Tahkon suurin kysymysmerkki on ulkokentän pitävyys, minkä myös sunnuntain ottelu osoitti. Tahkon onneksi Lukkari Petteri Alanen on aivan pitelemättömässä vireessä. Hän oli sunnuntainakin ottelun paras pelaaja ja kesällä hänen roolinsa Tahkon ulkopelin johtajan korostuu entisestään, kun vastus kovenee.

Miltä Imatran peli näytti?

Ottelu piirsi hyvän kuvan Imatrasta. Sen sisäpelissä oli hyviä aihioita, jotka liittyvät ykköskärkeen ja kotiutusosastoon, mutta ongelmana on ulkopeli, jossa sen materiaali loppuu auttamatta lyhyeen.

Ongelmana on, että ulkopelin ongelmille on vaikea tehdä kovinkaan paljoa, sillä jos pelaajien taitotaso ei riitä, se ei silloin riitä. Imatran onneksi kaikki vastustajat eivät ole sisäpelijoukkueina Hyvinkään tasoa eivätkä pysty samalla tavalla hyödyntämään ulkopelin heikkouksia, kuten Hyvinkää.

Rasmus Surakka osoitti sunnuntaina, että hänellä on entistäkin suurempi rooli Imatran ulkopelin johtajana, mutta hänkään ei voi yksinään tehdä mahdottomia.

Sisäpelissä ykköskärjessä on ainesta varsinkin Imatran päävastustajia vastaan pelattavissa otteluissa. Surakan vetäminen ykköskärkeen on sunnuntainkin perusteella hyvä veto, sillä se tuo ykköskärkeen kaivattua leveyttä. Sasu Toikan rooli tulee olemaan kesällä todella iso, samoin Ville-Veikko Ollin hartioille on saatava kasattua enemmän vastuuta kuin sunnuntaina.

Täksi kaudeksi hankittujen lyöjäjokereiden, Tommi Piiraisen ja Atte Brandtin, päällä on kysymysmerkkejä, eikä sunnuntai näitä kysymysmerkkejä hälventänyt.

Pelinjohtajan paikka on ollut Imatralla varsin tuulinen, mutta nyt Imatra on Vesa Toikan myötä saanut itselleen sopivan pelinjohtajan. Toikka näytti jo sunnuntaina, että hän uskaltaa pelata altavastaajajoukkueelle hyvin sopivaa rohkeaa ja yllätyksellistä lyöntipeliä. Siitä voi olla kesällä Imatralle vielä paljonkin iloa. Toikka on myös käsittelemään pelaajia ja johtamaan heitä.

Plussaa on myös Jyrki Vallen saaminen kakkospelinjohtajaksi. Hän on erinomainen mailamies, mikä korostuu etenkin Imatran kumurakotiuttajien kotiutustilanteissa.