Italia joutuu kisojen kovimpaan testiin, mutta sillä on iso valtti, jos mennään rankkareille

Gianluigi Donnarumma tojruu tilastojen mukaan joka kolmannen rangaistuspotkun.

EM2021Jalkapallo

Italia joutuu kisojen kovimpaan testiin, mutta sillä on iso valtti, jos mennään rankkareille

Italia on noussut EM-kisojen suursuosikiksi. Väierissä se joutuu kuitenkin kisojen kovimpaan testiin, mutta on silti niukka ennakkosuosikki Espanjaa vastaan.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 6.7.2021 | KUVAT All Over Press

Voidaan sanoa, että välierissä kohtaavat aidosti kisojen neljä parasta joukkuetta. Italia on ollut heti ensimmäisen ottelun jälkeen läpi turnauksen kaikkien huulilla jopa voittajaksi.

Italia hoiti puolivälierissä todella vaikean aidan. Se voitti Belgian 2-1. Ottelu oli tyypillinen Italian voitto-ottelu. Se tuli omilla aseillaan ensimmäiselle jaksolle ja teki maalin transition transitiosta. Johtoa lisättiin, kun Lorenzo Insigne löysi tilaa vasemmalta sisäkaistalta. Menetyksen jälkeiset riistot ja niiden jälkeiset vastaiskut sekä vasen laita ovat olleet Italian vahvuuksia näissä kisoissa. Viimeisen 10 minuutin aikana Belgia piti palloa 80-prosenttisesti, mutta sai yhden laukauksen Italian boksiblokkia vastaan.

Espanjan tie oli todella kivinen. Se voitti Sveitsin vasta rangaistuslaukauskisassa. Vaikka Sveitsi sai 77. peliminuutilla punaisen kortin, ei Espanja saanut tehtyä voitto-osumaa. Sveitsin 4-4-2-muotoinen puolikorkean ja matalan blokin sekoitus toimi todella hyvin.

Espanja oli pilkuissa heikko, mutta selvisi voittajaksi Sveitsin onnistuttua vain kerran.

Pelin kuva

Pelijärjestelmien osalta ottelu on todella jännä kahden 4-3-3-muodon kohtaaminen. Koska Espanjalla tulee olemaan enemmän pallonhallintaa, tulee tärkeä kysymys olemaan se, miten Italia puolustaa Espanjan taskuissa olevan kympit. Fiksuinta olisi kenties muovata puolustusmuoto niin, että Italialla on kaksi keskikentän pohjapelaajaa kontrolloimassa Espanjan kymppejä, kuten Sveitsi teki.

Espanja on vahva joukkue pelaamaan pallonhallintansa kautta. Pallo oli sillä Sveitsiäkin vastaan 72-prosenttisesti. Nyt se kohtaa joukkueen, joka ei kenties anna sen ottaa pallonhallintaa niin helposti itselleen.

Tämä tulee näkymään etenkin silloin, kun Italia menettää pallon. Italia iskee varmasti samat aggressiiviset prässinsä tilanteenvaihdoissa, kuin tähänkin asti. Nyt on se ottelu, jossa Italian hurja negatiivinen tilanteenvaihto joutuu kisojen suurimpaan testiin. Pystyykö Espanja pääsemään riistoalueelta pois ja juoksuttaako se Italiaa? Belgia ei päässyt. Espanjalla on siihen parhaat eväät.

Ja missä Italian menetykset tulevat?

Oletettavaa on, että Espanja jatkaa tutulla prässin korkeudellaan, eli se haluaa ainakin puolikorkealla tavalla paineistaa Italiaa.

Italia

Ferran Torres ja Koke ovat juhlineet tähän saakka – mutta entä tiistaina?

Jos näin on, niin seuraavia kahta kaavaa tullaan näkemään paljon.

Kaava numero yksi. Italia rakentelee pelaamalla toppari-laitapuolustaja tai toppari-keskikenttä-laitapuolustaja syöttöketjun. Espanja iskee laitapuolustajaan paineen. Laitapuolustaja pelaa ”Conte-syötön” targetiksi kellon tarkkuudella tupsahtavalle Ciro Immobilelle. Hän pudottaa pallon Lorenzo Insignen kolmannen pelaajan liikkeeseen ja tästä Italia voikin jo murtaa Espanjan korkean linjan painottomalta puolelta. Sitten nähdään joko Italian murto tai pallonmenetys kentän viimeisellä sektorilla. Italia voi iskeä kovan riistoprässin syvälle.

Kaava numero kaksi. Italia rakentelee samantyylisesti, mutta pelaa pallon Ciro Immobilen selustaan keskikentän tai taskun kautta. Immobile jatkaa liikkeensä ja käynnistää Italian prässin palloa jahtaavan Espanjan topparin selustaan. Tämä palauttaa pallon maalivahdille ja sitten alkaa kilpajuoksu: Espanjan tukitoimet pallolliselle maalivahdille vastaan Italian ylöspäin pumppaava kollektiivi. Lyökö Espanjan maalivahti ensimmäisen kerran kisoissa pitkän pallon Giorgio Chiellinin päähän vai tulevatko he toppari-maalivahti-palautuksen jälkeen linja kerrallaan ylöspäin. Molemmissa tavoissa on Italiaa vastaan riskinsä.

Pelin kuvan kannalta on oleellista ymmärtää myös se, että Italia ei tarvitse yhtä montaa boksietenemistä tässä ottelussa kuin Espanja. Kun Italia pääsee boksiin, on se todella vaarallinen tilanne, sillä Espanja ei ole oman rangaistusalueen puolustamisessa parhaimmillaan.

Kuinka monta keskitystä Italian topparipari purkaa pois boksista?

Italia

Pääsevätkö Giorgio Chiellini ja Leonardo Bonucssi tuulettelemaan tiistaina Sarri-kiilojaan?

Espanja pyrkii murtamaan Italian niillä samoilla laita-, ja sisäkaistojen rondojen jälkeisillä murtautumisilla, kuin se on tehnyt koko kisojen ajan. Pelataan muutama houkuttelu. Tehdään alijuoksu. Tullaan kombinaatiolla läpi. Päästään joko maalisyöttöalueelle rangaistusalueen reunaan tai keskitetään vähän kauempaa.

Ja Italian boksiblokki on tähän valmiina. Jos Espanja ei keksi laitamurtautumisiinsa uusia keinoja, niin se tulee törmäämään Italian vankkaan puolustukseen. Silloin Italian topparit ja maalivahti Gianluigi Donnarumma pääsevät taas heittelemään yläfemmojaan onnistuneiden Sarri-kiilojen ja onnistuneiden paineen purkujen jälkeen.

Yksi mielenkiintoinen taistelupari ottelussa on Espanjan oikea laita vastaan Italian vasen laita.

Italia on edennyt 42-prosenttisesti vasemmalta laidaltaan. Vasen puolustaja nousee, Insigne tulee taskuun. Italia pelaa pallon sinne. Sieltä tullaan läpi tai haetaan oikean laidan nopeat tykit juoksuun kymppialueelle tai selustaan, kun vastustaja on imeytynyt kohti Italian vasenta puolta.

ItaliaItalian haaste on nyt se, miten se korvaa loukkaantuneen vasemman puolustajansa, Leonardo Spinazzolan. Emerson ottanee hänen paikkansa. Emerson on hyökkäyspelillisesti todella hyvä ja sopiva korvaaja, mutta entä puolustuspelillisesti? Pitää muistaa, että nyt Italian vasemman laidan on onnistuttava hyökkäämisen lisäksi myös pysäyttämään Espanjan oikean laidan kolmio. Italiaa auttaisi, jos Pablo Sarabia ei pystyisi pelaamaan, vaan Ferran Torres olisi avauksessa.

Lopuksi on vielä todettava, että jos ottelussa nähdään pilkut, on Italia ennakkosuosikki. Donnarumma ottaa yhden kolmasosan pilkuista kiinni, Espanjan Unai Simón vain vähän päälle yhden viidestä. Espanja teki Sveitsiä vastaan sen mokan, että defensiivinen avainpelaaja (Sergio Busquets) aloitti kisan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pelaajat, jotka ovat puolustusyksikön pelaajia ja kapteeneita, mokaavat usein isoissa paikoissa pilkkuja.

Tulosveikkaus: Italia–Espanja 1-0

Italia

Espanja selvitti tiensä välieriin kaatamalla vajaamiehisen Sveitsin vasta rangaistuspotkukisassa. Kova paikka.