Itävalta roikkui kuin täi uneliaiden Leijonien turkissa täydet minuutit

Kasperi Kapanen iski Suomen avausmaalin Itävaltaa vastaan ja palkittiin Leijonien parhaana pelaajana.

Jääkiekon MM2023Leijonat

Suomi ei saanut vieläkään peliään auki ottelussa A-lohkon jumbojoukkuetta Itävaltaa vastaan, vaikka ottikin ottelusta hikisen 3-1 (2-1, 0-0, 1-0) -voiton..

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.5.2023 | KUVAT All Over Press

Ottelun alku lupasi Leijonille helppoa marssia voittoon, kun Kasperi Kapanen vei Suomen 1-0-johtoon jo reilun minuutin pelin jälkeen. Syöttöpisteen maaliin kirjasivat Olli Määttä ja Kaapo Kakko.

Itävalta iski kuitenkin jo ajassa 4.55 Dominic Zwergerin iskettyä kiekon Emil Larmin maalin yläkulmaan.

Suomi meni uudelleen johtoon reilut kaksi minuuttia myöhemmin. Määttä laukoi siniseltä ja maalin edessä ollut Antti Suomela ohjasi kiekon taitavasti ohi David Madlenerin. Miika Koivisto merkittiin maalin toiseksi syöttäjäksi Määtän lisäksi.

Larmi joutui torjumaan Suomen maalissa avauserässä kuusi kertaa ja Madlener Itävallan maalissa 4 kertaa.

Toinen erä oli tapahtumaköyhä. Suomi ei saanut viisikkopeliään toimimaan ja Itävalta pysyi helposti tahmeiden Leijonien kyydissä. Kumpikaan joukkue ei saanut luotua käytännössä yhtään huippuvaarallista tilannetta.

Leijonien vaisuutta kuvaa se, että Larmi joutui torjumaan erässä seitsemän kertaa ja Madlener kuudesti.

Kolmannessa erässä Suomi sai lisättyä kierroksia. Jukka Jalonen haki vielä erän lopulla uutta vaihdetta vaihtamalla Kapasen ja Teemu Hartikaisen paikkoja Leijonien ketjukoostumuksissa. Ottelun lopulliseksi ratkaisijaksi nousi kuitenkin Ahti Oksanen, joka iski kiekon Hannes Björnisen syötöstä Itävallan maalin kattoon, kun peliä oli jäljellä enää minuutin ja 52 sekuntia.

Itävallan valmennusjohto haastoi maalin, koska katsoi kiekon käyneen ennen maalia keskialueella. Tuomaristo tutki kuitenkin tilanteen uudelleen videolta ja hyväksyi maalin.

Suomen hallintaa kolmannessa erässä kuvasivat maalivahtien torjunnat. Itävallan paras pelaaja, Madlaner, torjui erässä 16 kertaa ja Larmi neljä kertaa.

Suomi varmisti voitollaan paikan jatkopelissä. Todennäköisin sijoitus tulee olemaan A-lohkon kolmas sija, jolloin puolivälierissä vastaan tulee B-lohkon kakkonen, joka on todennäköisesti joko Kanada tai Sveitsi.

Päävalmentaja Jukka Jalonen iloitsi ottelun jälkeen C Moren haastattelussa ennen muuta voitosta.

”Ottelu oli tiukkaa vääntöä ja jos paikoista ei tehdä, niin ottelut pysyvät vähämaalisina loppuun asti. Ensimmäisessä erässä oli hyviä asioita, mutta sen jälkeen me jäätiin pyörimään laidoille, kun Itävalta puolusti keskustaa.”

”Se, että olemme päästäneet kahdessa edellisessä ottelussa kummassakin vain yhden maalin, on hyvää. Hyökkäyspelissä vaaditaan sen sijaan lisää tehokkuutta. On vain oltava kärsivällisiä ja uskottava se napsahtaa joko tiistaina tai viimeistään torstaina”, Jalonen sanoi.

Puolustaja Olli Määttä antoi ottelun jälkeen tunnustuksen Itävallalle.

”Kaveri puolusti hyvin ja pelasi tosi hyvää träppiä. Huomasi, että he ovat pitkään pelanneet yhdessä. Päästiin kyllä alueelle, mutta vedot jäivät hieman vajaiksi”, Määttä arvioi C Morella.