Itsekäs ja häikäilemätön takavuosien haamu ehdolla kuorsaavan F1-tallin herättäjäksi

Kuinka samaan kuvaan mahtuukaan kaksi näin miellyttävää miestä - Jos Verstappen (vas.) ja Flavio Briatore?

Formula 1

Itsekäs ja häikäilemätön takavuosien haamu ehdolla kuorsaavan F1-tallin herättäjäksi

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari odottaa hilpeänä takavuosien väriläiskän Flavio Briatoren mahdollista paluuta F1-sirkukseen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.5.2024 | KUVAT All Over Press

Takavuosien kohutallipäällikkö Flavio Briatore, 74, on palaamassa F1-arkeen. Mediatietojen mukaan hänestä tulee sarjassa tällä kaudella kyntäneen Alpinen asiantuntija.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakaria uutinen naurattaa.

”Briatore sai aikoinaan elinikäisen toimitsijakiellon formula ykkösiin Singaporen Crashgaten jälkeen 2008, mutta Briatore luikerteli siitä vapaaksi ranskalaisoikeusistuimen vapauttavalla tuomiolla. Nyt hän haluaa selvästi vielä kerran mukaan tositoimiin formula ykkösissä. Ei tässä voi muuta kuin sanoa, että kaikkea tässä sarjassa voi näköjään tapahtua”, Mustakari naurahtaa.

Briatore tömähti aikoinaan formuloihin, kun Luciano Benetton halusi hänet mukaan 1988. Sitä ennen hän oli Benettonin Pohjois-Amerikan myyntijohtaja, jota ei F1 juuri kiinnostanut. Suurimmat miljoonansa Briatore teki lähinnä sillä, että sai osuuden kaikkien 800 Benetton-myymälän franchaising-tuotoista Yhdysvalloissa, kun brändi oli hetken supertrendikäs.

Formuloissakin tuli menestystä. Michael Schumacher voitti Benettonilla kuljettajien maailmanmestaruudet 1994 ja 1995. Vuonna 1995 Benetton juhli myös valmistajien mestaruutta.

Vuosina 2005 ja 2006 Briatore pääsi juhlimaan jälleen maailmanmestaruutta, kun hänen manageroimansa Fernando Alonso voitti Renaultin kaksi kuljettajien mestaruutta peräkkäin.

Mustakari ei ole yllättänyt, että Briatoresta on tulossa juuri Renaultin omistaman Alpinen asiantuntija.

”Briatore tuntee Renaultin Enstonen tehtaat todella hyvin ja hänellä on tarkka bisinesvainu. Lisäksi hän on erittäin luova businesajattelija. Hänen tekninen osaamisensa F1-autoista on kuitenkin aina ollut lähellä nollaa, joten uskoisin, että Alpine hakee tässä nyt muunlaista asiantuntijaa kuin teknisen puolen velhoa.”

”Briatore osasi aiemmin F1-urallaan onnistua kuskivalinnoissaan. Hän myös pestasi häikäilemättömästi manageroimiaan kuljettajia omiin talleihinsa. Briatore oli myös Heikki Kovalaisen manageri, mutta vuoden 2008 skandaalin jälkeen Kovalainen sanoi sopimuksen irti. Heikki on tunnustanut kovasti katuvansa sitä tekoa jälkeen päin.”

Tämä kausi on ollut Alpinelle haastava. Alpinella on koossa vasta kaksi MM-pistettä ja se on sarjassa toiseksi viimeisenä. Takana on vain Valtteri Bottaksen Sauber, jolla pinnoja on pyöreä nolla.

”Alpinen kannalta olisi tärkeää, että Briatore olisi pitänyt itsensä ajan tasalla F1-asioista. Se tiedetään varmaksi, että hän on ollut katsojana mukana eri osakilpailuissa tässä vuosien varrella, mutta sitä on vaikea sanoa, millä tasolla muu F1-tieto on. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä, minkälaisen kanin hatusta hän Alpinen tilanteeseen nyt vetäisi.”

”Briatore rakastaa itseään ja diileissä pitää aina olla kunnon herkkupala hänelle itselleen. Briatore on todella itsekäs ihmistyyppi ja hän uskaltaa olla täysin häikäilemätön kuten on nähty. Ehkä Alpine todella kaipaisi jotain tällaista ravistelua. Sirkushuveja ainakin on tiedossa, jos Briatore saa yhtään näkyvämpää roolia tallissa”, Mustakari sanoo.