Itseluottamusta tihkuva Kusiainen on kaikkien aikojen monipuolisin pesäpalloilija

Kari Kuusiniemi pelasi 18 kautta pesäpallon pääsarjassa. Hän päätti uransa Hyvinkään Tahkossa.

PesäpalloPesis100

Itseluottamusta tihkuva Kusiainen on kaikkien aikojen monipuolisin pesäpalloilija

Kari Kuusiniemi oli kokonaisvaltaiselta pelaamiseltaan omassa luokassaan sekä itsevarma ja räväkkä persoona, jollaisia jokainen pesäpallojoukkue tarvitsee, arvioi Pekka Arffman.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 6.1.2023 | KUVAT Hyvinkään Tahko

ElmoTV:n pesäpallon 100-vuotisjuhla huipentuu kymmenen parhaan modernin pesäpalloajan kaikkien aikojen miespelaajan listaan. ElmoTV julkaisee valintansa countdownina. Julkaisemme yhden pelaajan kerrallaan joka päivä. Vain kaksi nimeä on enää jäljellä.

2. Kari Kuusiniemi – lahjakas, monipuolisuusihme, itseluottamusta tihkuva peluri

Kaikki Top-kymppiin valitut pesäpalloilijat ovat monipuolisia, kokonaisvaltaisia pelaajia, mutta Kari Kuusiniemi on tässä kategoriassa ehdoton ykkösnimi.

Kuusiniemi on Oulun Lipon lahja pesäpallokentille. Hänen pääsarjaurasa alkoi 1975 Oulussa. Kultamitalivuodet olivat Hyvinkään Tahkossa 1979–81. Matkaan mahtuu pitkä vierailu Jyväskylän 80-luvun suurseuroissa Honsussa ja Kirissä, sekä paluu takaisin Tahkoon. Pääsarjapelejä kertyi yhteensä 20 kautta ja ura päättyi lopulta 1997.

1980-luvulla Kuusniemi oli vuosikymmenen paras pelaaja ja vuoden parhaan tittelin hän sai 1989. Valintoja olisi kuitenkin pitänyt olla useampi niin dominoiva ja monikäyttöinen peluri hän parhaimmillaan oli. Kuusiniemellä on nimissään harvinainen saavutus. Hän on viisinkertainen Etenijäkuningas, mutta myös Lyöjäkuningas vuodelta 1992. Mitalisaldo on komea. Hänellä on kolme kultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia.

Itä-Länsi edustus tuli 14 kertaa. Niissä ulkopelipaikkoina molemmat etukenttätontit ja kaikki polttolinjaroolit.

Nuo edellä mainitut saavutukset kuvaavat Kuusiniemen monipuolisuutta ja monikäyttöisyyttä mainiosti. Sisäpelissä hän oli 1980-luvulla pitelemätön kärkietenijä. Röyhkeä, vaistoilla ja huikealla itseluottamuksella varustettu kiituri. 1990-luvulla hän oli puolestaan monipuolinen, kovalyöntinen pääkotiuttaja ja lyöjäjokeri. Ulkopelissä Kuusiniemi hoiti kaikki pelipaikat lukkarin tonttia lukuun ottamatta tyylillä. Hän oli etukentällä rohkea ja sähäkkä elohopea, linjassa pallovarma ja kovaheittoinen polttaja tai  pesävahti, eikä kopparin tonttikaan vieras ollut.

Kuusiniemeä voidaan hyvin kuvata luonteeltaan peluriksi. On paljon pelaajia, jotka ovat harjoitusten mestareita, mutta jäätyvät ja jännittävät itsensä ottelutilanteissa taidottomiksi. Kuusiniemi syttyi ja sytytti itsensä ja joukkueensa liekkiin ja onnistuneisiin  suorituksiin juuri pelissä, yleisön ja painetilanteiden alaisuudessa.

Hän oli pesiskenttien värikäs persoona, joka kommentoi kärkkäästi ja ärsytti niin vastustajia, omaa joukkuetta, tuomareita kuin yleisöä, mutta teki sen parantaakseen pelin tasoa ja antaakseen kaiken pelille.

Nykypesikseen tarvitaan ja kaipaillaan persoonia, jotka uskaltavat näyttää pelaamisen riemua, onnistumisia ja tunteitaan. Kuusiniemi oli tätä kaikkea. Pesis tarvitsee Kuusiemen kaltaisia väriläiskiä jokaiseen Superin joukkueeseen.

***

ElmoTV:n kaikkien aikojen listalle, on pelaajat valittu modernin pesäpallon ajalta, 1960-luvulta 2020-luvulle. Pesäpalloilijoiden vertailu on vaikeaa ja ajanjakson valinta perustuu ylimmän sarjatason ottelumääriin. 1964 siirryttiin kaksinkertaiseen sarjajärjestelmään ja ottelumäärä kasvoi 22:een. 1980-luvun lopusta lähtien on pelattu erilaisia mitalisarjoja ja ylempiä pudotuspelejä, joiden merkitys parhaiden valinnoissa on ollut myös suuri.