Jättiuutisen vaikutukset eivät horjuta Red Bullin ylivoimaa vielä tällä kaudella

Adrian Neweyn lähtö Red Bullilta on nyt varmaa.

Formula 1

Jättiuutisen vaikutukset eivät horjuta Red Bullin ylivoimaa vielä tällä kaudella

Red Bullin ylivoima ei horju Adiran Neweyn lähdön seurauksena vielä tällä kaudella, mutta tulevaisuus on kysymysmerkkien peitossa - varsinkin, jos Max Verstappen vaihtaa myös tallia.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.5.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

F1-talli Red Bull vahvisti teknisen gurunsa Adrian Neweyn lähdön tallista ensi kauden alkupuolella.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari sanoo, ettei suunnittelijavirtuoosin lähtö muuta tämän kauden asetelmaa Red Bullilla muuten kuin korvien välissä, mutta tulevaisuudessa vaikutukset voivat olla dramaattisia, jos hänen tilalleen ei löydetä ykkösluokan osaajaa.

”Red Bull jatkaa menoaan tällä kaudella normaalisti jättiuutisesta huolimatta. Tekninen osasto tekee työtään ja myös varikkopilttuussa homma jatkuu normaalisti. Eniten tämä voi juuri tällä hetkellä vaikuttaa vain jengin pääkopassa”, Mustakari uskoo.

”Red Bullin tämän hetken paketti on niin lyömätön ja tallin teknisessä tiimissä on monta kovaa nimetöntä osaajaa, jotka pitävät pyörät pyörimässä. Neweyn lähtö vaikuttaa vasta jonkin ajan kuluttua hänen nostettuaan kytkintä. Kaikki riippuu silloin siitä, miten taitava korvaaja Neweylle löydetään. Vaikeaa hänet on  joka tapauksessa korvata.”

”Toinen mielenkiintoinen kysymys on, mihin Newey sitten ensi vuonna suuntaa. Vielä ei ole ilmoitettu, onko Neweylla mitään karenssiaikaa, ja jos sellainen on, niin kuinka pitkä se on? Ottajista hänellä ei varmasti ole pulaa.”

Red Bull elää konserninakin turbulenttisia aikoja. Firman johdossa on valtataistelu ja tallissa jännitetään Neweyn lähdön lisäksi tähtikuski Max Verstappenin suunnitelmia. Hollantilaisella on sopimus Red Bullin kanssa kauden 2028 loppuun asti, mutta Verstappenkaan ei ole tällä hetkellä superonnellinen, vaikka johtaa MM-sarjaa täysin ylivoimaisella autolla.

”On paljon uutisoitu, että Toto Wolff haluaisi Verstappenin Lewis Hamiltonin paikalle. Huimista palkkasummistakin on jo revitty otsikoita.”

”Myös Carlos Sainzin siirtyminen Mercedekselle on myös yhä tapetilla. Sainzin kohdalla on spekuloitu vain vuoden pituisesta sopimuksesta, mikä sopisi varmasti Audin suunnitelmiin espanjalaisen kohdalla. Se olisi kuitenkin vaikea asia Mercedeksen kannalta. Kukaan ei halua, että kuski vie kaiken oppimansa muualle vain vuoden vuoksi.”

”On myös hyvä kysymys, että jos Sainz onnistuisi Mersulla, haluttaisiinko hänestäkään silloin irti? Silloin Verstappen-kuviossa ratkaisevaksi voisi nousta se, haluaisiko hollantilainen ajaa ärhäkän Sainzin tai vielä kannuksiaan keräävän brittikuski George Russellin kanssa? Mene ja tiedä.”

”Kuljettajaruletti pyörii joka tapauksessa todella kuumana. Verstappen on toki iso kortti, mutta tällä hetkellä Sainzin valinnat ratkaisevat todella paljon. Kun hän tekee valinta, silloin dominot alkavat kaatua ja siinä pelissä ratkennee lopullisesti myös Valtteri Bottaksen kohtalo”, Mustakari sanoo.