Jo monessa kirkossa kuulutettu tamperelaisfinaali koki kolauksen – Tappara jäi virastotalotasolle, Ilves-luotsi piikitteli

HIFK voitti Tapparan ansaitusti Helsingissä ja tasoitti sarjan voitot.

JääkiekkoLiiga

Jo monessa kirkossa kuulutettu tamperelaisfinaali koki kolauksen – Tappara jäi virastotalotasolle, Ilves-luotsi piikitteli

Samuel Savolainen näkee Tapparan jääneen pahasti omasta tasostaan ja Antti Pennasen aloittaneen psykologisen pelin.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 1.4.2023

HIFK peittosi Tapparan Helsingissä 4-2 ja tasoitti sarjan voitot 1-1:een. Samuel, miten HIFK:n voitto rakentui?

IFK oli todella monella osa-alueella parempi niin joukkue- kuin yksilötasolla. Tappara voitti tänään ainoastaan ylivoimapelin.

Jos aloitetaan yksilötasolta, on aloitettava maalivahtiosastolta. Roope Taponen oli maalissa parempi kuin Christian Heljanko. Mutta erityisen paljon HIFK:n kärkikenttäpelaajat olivat parempia kuin Tapparan kärkipelaajat. Esimerkiksi Jori Lehterä ja Valtteri Kemiläinen nappasivat tehotilastoon -2 ja olivat kyllä vaisumpia kuin pitkiin aikoihin.

Ja jos puhutaan kapteeni Otto Rauhalasta, niin hänen iltansa aloitusympyrässä oli vieläkin surkeampi (35,7) ja päällee vielä -2 tehotilastoon.

Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!

Joukkuetasolla IFK oli myös kurinalaisempi, mikä on harvinaista kun vastustajana on juuri Tappara. Kotijoukkue oli energisempi ja oli kaksinkamppailuissa parempi. HIFK sai ottelun edetessä pelin enemmän itsensä näköiseksi.

Ja ehkä kuitenkin lähes viisi erää hakattu avausottelu tasoitti lopulta puntteja lepoedun puolesta, siltä se ainakin näytti. Voin olla tässä väärässä, mutta näytti jopa lähes siltä, että aivan kuin fysiikkaa olisi Tapparassa jopa pienellä riskillä vedetty kovaa jo tulevia pelejä ajatellen puolivälieräsarjan ja välierien välissä. Niin omituisen jähmeä tuo Tapparan olemus oli.

Missä Tapparan täytyy parantaa nyt?

Joukkue jäähyili epätavallisen paljon näin tärkeä peli huomioiden. Vaikka suoraan sanottuna Mikael Seppälän jäähy oli tuomaristolta totaalinen fiaskojäähy ja se maksoi kovan hinnan, niin Tappara myös kerjäsi verta nenästään.

Tämän joukkueen täytyy nyt ymmärtää, että muutakin on syytä lyödä pöytään kuin viisas viisikkopeli, sillä IFK pystyi tänään vastaamaan siihen. Itse asiassa HIFK oli tänään enemmän Tappara kuin Tappara itse ja vei viisikkopelin nimiinsä.

Lehterä ei koskaan ole ollut maailman paras luistelija, mutta nyt hän näytti erityisen hitaalta. Aloitusympyrässäkin hän oli heikko (40,9 prosenttia). Kemiläinenkin rähmäsi oudolla tavalla kiekon pahemman kerran ja tarjoili Julius Nättiselle voittomaalin tekoon paraatipaikan.

Se on nyt vain sellainen juttu, että tämä ei riitä. No, huonoja pelejä tulee parhaillekin pelaajille tärkeissä paikissa.

Selvää on, että Tapparan täytyy nyt parantaa, mutta se tiedetään, että Tapparalla on myös todella paljon varaa parantaa.

Se täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka kauden parasta Tapparaa ei todellakaan Helsingin peleissä nähty, se sai haluamansa ryöstön HIFK:sta ja se on silti saalis, joka on kyllin hyvä sarjan voittamisen edistämiseksi, kun siirrytään pelaamaan kolme seuraavaa peliä Nokia-areenalle.

Tällainen hieman virastotalotasoinen intohimo ei kyllä riitä mihinkään, mutta kotiyleisön eteen pääseminen seuraavaksi kolmeksi otteluksi lienee siihen kaivattu lääke. Sitä tarvitaan, sillä nyt on annettu haastajalle bensaa liekkeihin.

HIFK:lle tämä sen sijaan oli pakko voittaa. Se näkyi, se riitti ja siitä isot pisteet IFK:lle, joka on osoittanut, ettei se ainakaan nahkaansa halvalla tule myymään.

Pelicans onnistui puolestaan peittoamaan Ilveksen ja niin ikään tasoitti sarjan voitot 1-1:een. Samuel, miten Pelicansin voitto rakentui?

Ylivoimalla. Iikka KangasniemiLukas Jasek -kaksikon harteilla on nyt paljon, mutta tänään he onnistuivat kantamaan taakan loistavasti. Esimerkiksi Jasek on todella vahva viimeistelijä ja ollut koko kauden kultakimpale lahtelaisille.

Sen sijaan Ilveksen Petri Kontiola on tällä hetkellä syväjäässä. Ilveksen tarinaa on rakennettu paljon Kontiolan ympärille, mutta tarina kaipaisi nyt Kontiolan tason nostoa.

Se tässä kuitenkin mietityttää, että kun kevät on jo pitkällä ja sarja tästä pitenee, onko Pelicansin remmi enää riittävän ehjä? Esimerkiksi, kun Pelicans-pelin sielu Teemu Eronen kun pelaa lähinnä vain ylivoimaa, niin kyllähän se huolestuttaa. Ilvekselläkin on murheensa, mutta kokoonpano on niillä nappuloilla hieman laajemmaksi rakennettu.

Liigan otteluohjelma tarjoaa nyt kuitenkin todella ison henkireiän, että seuraava peli pelataan vasta näiden kahden joukkueen välillä torstaina.

Mielenkiintoista oli myös Ilves-luotsi Antti Pennasen piikittely Tommi Niemelälle Ilveksen arvoista ja miten joukkue ”pysyy pystyssä”, ottaa taklauksia vastaan ja miten pillin vihellysten jälkeen ei purnata. Jos suomennetaan, se oli Pennaselta suora viesti siitä, että Pelicans toimisi päinvastoin. No, se nyt on tällaista pudotuspelien psykologista sodankäyntiä.

Muistan kuitenkin Hämeenlinnassa Pennasenkin joskus huutaneen ihan videolle saakka voimasanojen ryydittämänä tuomareille vitseistä ja pumpuista, joten eipä siitä nyt sen enempää.