Joel Pohjanpalolla on potentiaalia kehittyä Teemu Pukkia paremmaksi maalintekijäksi

Joel Pohjanpalo on johtamassa HSV:tä takaisin Bundesliigaan Joukkue on 31 kierroksen jälkeen sarjassa toisena ja kiinni suorassa nousupaikassa.

HuuhkajatJalkapallo

Joel Pohjanpalolla on potentiaalia kehittyä Teemu Pukkia paremmaksi maalintekijäksi

Joel Pohjanpalossa on jopa suurempaa potentiaalia, kuin Teemu Pukissa. Nyt tarvitaan vain terveitä vuosia ja jalostumista.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 15.6.2020 | KUVAT All Over Press

Joel Pohjanpalon maalitehtailu on ollut koronatauon jälkeen Saksan 2.Bundesligassa hurjaa.

HSV:ssä lainalla pelaava Pohjanpalo on osunut kuusi kertaa kuudessa ottelussa. Hän on pelannut kolmesti täydet minuutit ja kolmesti hänet on otettu vaihtoon toisen jakson jälkimmäisellä puoliskolla.

Pohjanpalon maalitehtailu ei ole yllätys. Leverkusenista lainalla oleva 25-vuotias hyökkääjä on Bundesligan tasoinen pelaaja. Hänen viime vuosiaan ovat häirinneet sitkeät loukkaantumiset, mutta terveystilanteen ollessa nyt hyvä Pohjanpalo lunastaa hänen maksimaalista potentiaaliaan. Pohjanpalolla on Teemu Pukin tasoiset edellytykset uralleen, jos kaikki menee tulevina vuosina terveyden suhteen hyvin.

Vaikka Pohjanpaloa pidetään Suomessa hyvinkin potentiaalisena pelaajana, kaikille ei välttämättä ole ihan selvää, miten poikkeuksellisesta suomalaisesta jalkapalloilijasta on kysymys.

Pohjanpalo on kova harjoittelija ja asenteensa kannalta huippu-urheilija. Tämän todistaa kaksi seikkaa. Pohjanpalon hurja tekninen laatu viimeistelyssä. Päällä sekä jalalla viimeistelyssä yksi asia merkitsee ylitse muiden: toistot.

Pohjanpalo on hankkinut ne toistot omalla ajallaan sekä  kouluaikoinaan Pohjois-Haagan aamuharjoitusten aikana. Lisäksi Pohjanpalo on pitänyt itsensä kunnossa sitkeiden loukkaantumistensa aikana ja jopa pystynyt kehittämään tiettyjä fyysisiä täsmäominaisuuksia. Tämä ei ole sattumaa, vaan huippu-urheilijan mentaliteettia.

Pohjanplo priorisoi liikkeillään lähes täydellisesti rangaistusalueen keskustaa, mikä on paras maalintekoalue jalkapallossa.

Suomalaispelaajaksi harvinainen ominaisuus

Pohjanpalon huipputehot perustuvat huippu-urheilijan mentaliteetin ohella hänen monipuolisuuteensa maalintekovaiheessa.

Maalinteko koostuu kolmesta vaiheesta. Maalintekoalueille hakeutumisesta, päätöksenteosta ja viimeistelystä. Pohjanpalo on maalintekovaiheessa erinomainen pelaaja. Pohjanpalo osaa hakeutua puolustajien sokeista kulmista vapaaksi maalintekoalueille, ja hänellä on jopa monipuolisempia viimeistelyn malleja takataskussaan kuin Teemu Pukilla.

Ensimmäinen asia on se, että Pohjanpalo on oppinut Saksassa maalintekoalueiden todennäköisyyksiä. Hän priorisoi liikkeillään lähes täydellisesti rangaistusalueen keskustaa, mikä on paras maalintekoalue jalkapallossa. Kun palloa ollaan pelaamassa maalintekoalueille, Pohjanpalo on jo siellä . ja vapaana.

Pohjanpalo osaa suomalaiselle hyökkääjälle harvinaisesti myös puskea pallon ohi maalivahdin päällään.

Pääpelaamisen ohella Pohjanpalo osaa laukoa oikealla ja vasemmalla jalalla – lyhyellä ja pitkällä latauksella, nilkalla ja sisäsyrjällä, kärkipotkulla ja ohjauksilla.

Pohjanpalon viime perjantaista voittomaalissa Dynamo Dresdeniä vastaan näkyi hienolla tavalla hänen taitonsa maalintekovaiheessa.

Kun HSV murtautui laidalta. Pohjanpalo tunnisti, että palloa lähempi toppari yrittää kontrolloida häntä, joten hän oli asettunut tämän sokeaan kulmaan. Sieltä Pohjanpalo teki terävän liikkeen ensin kohti puolustajan etupuolta, jotta pääsisi ohjaamaan keskitykseen verkkoon. Hän pystyi kuitenkin lukemaan tilannetta liikkuessaan ja mukautumaan maalipaikassa. Hän löi jarrut pohjaan, käytti ensimmäistä liikettään harhautusliikkeenä ja hakeutui takaisin kohti keskustaa.

Sen jälkeen hän luki, tuleeko avainsyöttö maalille topparin ala- vai yläpuolelta, hakeutui syöttövarjosta ja tökkäsi pallon ykkösalueelta verkkoon.

Usein tällaisista liikkeistä sanotaan, että hyökkääjä halusi aktiivisesti pallon ja maalin itselleen.

Mutta halulla ei tee mitään, jos ei tiedä, minkälaisiin liikkeisiin ja pelitekoihin haluamisen kanavoi. Kyse on opituista pelipaikkakohtaisista konsepteista.

Joel Pohjanpalo

Joel Pohjanpalo on tehnyt kuudessa ottelussa HSV:ssä kuusi maalia.

Ja vielä, se myös siitä erikoisominaisuus-höpinästä! Yksittäisillä ominaisuuksilla pelaaja ei tee mitään kansainvälisessä huippujalkapallossa. Yksittäisten muita korkealaatuisempien pelitekojenkin kanssa on vähän niin ja näin, jos jotkut peliteot tökkivät paljon.

Pohjanpalo on siitä moderni pelaaja, ettei hänellä ole pelistä fragmentoituja erikoisominaisuuksia ja laadukkaiden pelitekojen valikoima on maalipaikan luonnin ja maalinteon vaiheissa oikeasti laaja. Jos niistä suomalaisten jalkapallovalmentajien rakkaista, eli ominaisuuksista, haluaa puhua, niin Pohjanpalon ominaisuuspaketti on yhdellä sanalla kuvattuna monipuolinen. Niistä on ollut hyvä jalostaa itselleen monipuolinen pelitekojen valikoima jalkapallon vaikeimpaan vaiheeseen, maalintekoon.

Itseasiassa Pohjanpalon kaltaisten modernien ammattilaisten kohdalla ei pitäisi edes käyttää käsitettä monipuolinen jalkapalloilija, koska se saa 2.Bundesligan ja 1.Bundesligan muut verrokkipelaajat kuulostamaan yksipuolisilta, mitä he eivät ole. Monipuolisuuden sijasta pitäisi Pohjanpalon kaltaisesta jalkapalloammattilaisesta käyttää käsitettä taitava jalkapalloilija.

Taito jalkapallossa on sitä, että osaa pelata osana joukkuetta, ymmärtää pelin peruslainalaisuudet sekä perustasonkonseptit ja osaa pelipaikalle spesifejä konsepteja. Nämä ovat Pohjanpalolla huipputasoa, kun lähestytään vastustajan kenttäkolmannesta ja vastustajan rangaistusaluetta.

Bundesliigassa ja Huuhkajien ykköshyökkääjä

Mihin Pohjanpalo voi urallaan yltää? Varmaa on, että hän voi helposti pelata Bundesligan tasoisessa sarjassa. Miksei Pohjanpalo voisi tulevaisuudessa hyökätä myös maajoukkueen ykköshyökkääjänä.

Kaiken reunaehto on se, että hän pysyy terveenä. Toivottavasti Pohjanpalo ymmärtää ravinnon ja palautumisen merkityksen, ja pyrkii tekemään riittävästi loukkaantumisia ennaltaehkäisevää ja huoltavaa harjoittelua.

Joku fyysisen valmennuksen ammattilainen voisi myös analysoida, onko hänen pelaamisessaan tai liikkumisessaan jotain, mikä altistaa nilkan seudun vammoille. Pohjanpalolla on ollut traumaperäisiä nilkkavammoja sekä nilkan pyörähtämisiä ihan tarpeeksi. Osaako hän tulla liikkeestä alas? Meneekö aivoista riittävän tehokkaasti signaaleita nilkkoihin asti? Onko kyse huonosta tuurista, vai jostain asiasta, jolle voitaisiin tehdä jotain spesifillä harjoittelulla?

Pohjanpalon potentiaalia nostaa se, että hänellä on vieläkin varaa jalostua hyökkääjänä.

Miten hän voisi esimerkiksi rakenteluvaiheen aikana tulla tyhjiin tiloihin hitusen laadukkaammissa peliasennoissa ja miten hänellä olisi valmiimmat  suunnitelmat pallon saatuaan? Hänen tukiliikkeensä kaipaavat vähän parempaa ajoitusta ja tehokkaampaa seuraavaa pelitekoa, jotta hänestä kuoriutuisi aivan huippuluokan Bundesliga-hyökkääjä.

Näin hän voisi auttaa joukkuetta vieläkin tehokkaammin hyökkäyksen aikaisemmissa vaiheissa.

Myös puolustamisessa on hetkiä, jolloin Pohjanpalo ohitetaan liian helposti.

Joka tapauksessa nyt puhutaan niin hyvästä hyökkääjästä, että jos Pohjanpalo pysyy terveenä, voivat suomalaiset olla Huuhkajien hyökkääjätilanteen suhteen todella rauhassa seuraavat kymmenen vuotta.