Joensuu neuvottelee Niko Korhosen kaappauksesta osana hurjaa siirtokarusellia

Joensuun Maila haluaa kaapata Niko Korhosen Sotkamosta Mehtimäelle.

Pesäpallo

Joensuu neuvottelee Niko Korhosen kaappauksesta osana hurjaa siirtokarusellia

Joensuun Mailan ympärillä valmistellaan neljää raskaansarjan pelaajasiirtoa kaudeksi 2024. Niistä yllättävin on Niko Korhosen mahdollinen siirto Sotkamosta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.4.2023 | KUVAT Sotkamon Jymy

Pesäpallon kulisseissa on valmisteltu yhtä viimeisten vuosien yllättävintä ja kovinta pelaajasiirtoa. Joensuun Maila on ElmoTV:n tietojen mukaan neuvotellut Sotkamon Jymyn Niko Korhosen siirtymisestä Joensuuhun kaudeksi 2024.

30-vuotias Korhonen on ollut viimeisen vuosikymmenen yksi Sotkamon kantavista voimista, joka valittiin Jymyn mestaruusvuonna 2020 Vuoden pesäpalloilijaksi.

Korhosen siirto liittyy Joensuun laajempaan siirtokaruselliin. Se alkoi pyöriä jo viime syksynä, jolloin Suomen parhaana etukenttämiehenä pidetty Iiro Kuosa ilmoitti palaavansa tämän kauden jälkeen takaisin Hyvinkään Tahkoon.

Viime kaudeksi Joensuuhun hankittu Elmeri Lieto on puolestaan siirtymässä tämän kauden jälkeen Manseen.

Kuosan ja Liedon lähdöt ovat pakottaneet Joensuun tekemään omia peliliikkeitä siirtomarkkinoilla. Korhosesta on kaavailtu Liedon paikan täyttäjää ja Kuosan paikalle etukentälle JoMa on hankkimassa Joni Lehikoisen Kiteen Pallosta.

”Näin markkina toimii”

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman ei ole yllättänyt siitä, että pesäpallossa on tänäkin talvena neuvoteltu laajasti jo vuotta 2024 koskevista pelaajasiirroista ja pelinjohtajasopimuksista.

”Sitä voi jokainen vapaasti pohtia, onko tämä tervettä vai ei, mutta näin tämä markkina tällä hetkellä toimii. Kyse on vanhaa termiä käyttäen kapitalismista”, Arffman sanoo.

Arffmanin mukaan vertaus vapaaseen markkinatalouteen on siinäkin mielessä sopiva, että tässäkin tapauksessa kysymys on kysynnän ja tarjonnan välisestä suhteesta.

”Miesten pesäpallossa on ehkä noin 15-20 sellaista kovimman kategorian pelaajaa, joita haluaa useampi suurempi seura. Heihin lukeutuvat etenkin lukkarit, lyöjäjokerit sekä Niko Korhosen ja Tuomas Jussilan kaltaiset erinomaiset yleispelaajat, jotka ovat joukkueensa kantavia pelaajia niin sisällä kuin ulkona. Neljäs kategoria on Kuosan kaltaiset oman pelipaikkansa parhaat pelaajat, vaikka heidän roolinsa esimerkiksi sisäpelissä olisi vähäisempi”, Arffman sanoo.

”Nyt myös pelinjohtajista on alettu kilpailla samalla tavalla ja silläkin rintamalla on sovittu jo kautta 2024 alkavista sopimuksista.”

Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!

Arffmanin mukaan ilmiön rajoittamisesta tai kahlitsemasta on turha edes keskustella.

”Jos jalkapallo ei saa kuriin salaisia siirtoneuvotteluja aika kovistakin sanktioista huolimatta, ei niitä saa kuriin silloin myöskään pesäpallo. Tämän ilmiön kanssa on vain elettävä ja se on hyväksyttävä – kuten myös se, että tällaiset neuvottelut tulevat jatkossakin lähes aina julkisuuteen jo paljon, paljon ennen kuin ne on virallisesti julkistettu.”

Huippukovia siirtoja

Arffman ei lähde arvioimaan, miten pitkällä Korhosen, Kuosan, Liedon ja Lehikoisen neuvottelut ovat, mutta pitää niistä yllättävimpänä ja kovimpana Korhosen mahdollista siirtymistä Joensuuhun.

”Korhonen on Joensuulta erittäin looginen veto, sillä he tarvitsevat Liedolle korvaajan. Lieto on vasta 23-vuotias ja hänellä on aikaa kehittyä, mutta tällä hetkellä Korhonen on pelaajana vielä naksun tai pari Lietoa kovempi pelaaja. Korhonen on pelaajana ollut jo pitkään raskainta mahdollista sarjaa.”

”Korhosen paikka Sotkamon pääpelintekijänä on ollut monta vuotta kiveen hakattu ja hänen rooliaan Joensuussa korostaisi se, että Mehtimäellä pomppu nousee iloisesti. Myös ulkopelaajana hän on valtakunnan ehdotonta eliittiä ja pystyy monipuolisuutensa vuoksi pelaamaan useammassakin roolissa polttolinjassa.”

”Monet ovat varmasti olleet sitä mieltä, ettei Korhonen koskaan lähde Jymystä ja kyllähän ajatus Korhosesta JoMan paidassa vaatii edelleenkin sulattelua.”

Myös Lehikoista Arffman pitää hyvänä hakuna Joensuulta.

”Oli odotettua, että Joensuu katsoo Kuosan korvaajaa etsiessään ensimmäiseksi pikkuveljeensä. Lehikoinen on osoittanut Kiteellä olevansa Superin parhaita etumiehiä ja sisäpelissäkin hänessä on vielä hyödyntämätöntä potentiaalia.”

”Lehikoinen on myös tuttu mies Joensuulle, sillä hän kävi kokeilemassa siipiensä kantavuutta nuorempana Joensuussa. Silloin vastuu jäi vielä pieneksi, mutta nyt tilanne on toinen.”

Arffmanin mukaan myös Hyvinkää ja Manse ovat tekemässä huippuhankinnat.

”Kuosa on Superin paras etumies ja tuntuu, että hän on kehittynyt vuosi vuodelta täydellisemmäksi etukenttäpelaajaksi. Joissakin peleissä hän on ollut kuin seinä, jonka ohittaminen on tuntunut mahdottomalta.”

”Hyvinkään kannalta Kuosa ratkaisee kerralla ongelmallisen etukentän tilanteen. Sisällä hänen roolinsa on toki vähäisempi, mutta ulkona hänen kaltainen etukenttäpelaaja on korvaamaton.”

”Liedon myötä Manse on hankkimassa selkeästi korvaajan täksi kaudeksi Kempeleeseen siirtyvälle Tuomas Jussilalle. Viime syksynä hankitussa Konsta Hyötyläisessä on toki paljon hyvää, mutta Lieto on niin sisällä kuin ulkonakin eri kategorian pelaaja. Sisällä hän ottaisi Jussilan paikan ykköskärjessä ja hihaansa joko kolmosen tai nelosen, ja ulkona hän hyppäisi Jussilan rooliin polttolinjaan ulkokentän johtavaksi pelaajaksi.”

”Plussaa on myös Liedon ikä. Jos Manse saa pidettyä Liedon, hänestä on vielä pitkään iloa Kaupin sählääjille.”