Joensuulla on riveissään huippuluokan timantti, jonka Manse uhkaa napata ensi kaudeksi

Elmeri Lieto on ollut tällä kaudella pitelemättömässä vireessä.

PesäpalloViistopolkumies

Joensuulla on riveissään huippuluokan timantti, jonka Manse uhkaa napata ensi kaudeksi

Joensuun Mailan Elmeri Lieto on pelannut sensaatiomaisen alkukauden. Ensi kaudeksi logo nuorukaisen pelipaidassa on kuitenkin vaihtumassa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 26.6.2023 | KUVAT All Over Press

Miesten Superin alkukauden parhaaksi pelaajaksi on useampia vaihtoehtoja. En pane pelaajia paremmuusjärjestykseen, mutta nostan esille yhden pelaajan, jonka otteita kannattaa seurata tarkalla silmällä.

Tämä pelaaja on Joensuun Mailan Elmeri Lieto.

Lietoa on pidetty lupaavana pelaajana käytännössä siitä asti, kun hän 16-vuotiaana nousi JymyJussien Superin miehistöön kaudella 2016. Liedon tasosta kertoi paljon se, että hänet valittiin jo 19-vuotiaana Itä-Länteen kesällä 2019. Toisen kerran hänet valittiin Itä-Länteen kesällä 2021, jolloin hän pelasi myös JymyJusseissa.

Seinäjoen Maila-Jussien kasvatti siirtyi viime kaudeksi Joensuuhun. Hän pelasi vahvan kauden Joensuussa jo vuosi sitten, mutta tällä kaudella hän on noussut pelaajana uudelle tasolle. On makuasia, onko hän ollut toistaiseksi kauden paras pesäpalloilija valtakunnassa, mutta joka tapauksessa Lieto on tällä hetkellä pelaajana Superin ehdotonta kärkeä.

***

Lieto on äärimmäisen monipuolinen pelaaja ja juuri tässä on hänen vahvuutensa. Hän on jo niin ulkona kuin sisällä yksi Superin TOP5-pelaajista.

Lieto tunnettiin uransa alkumetreillä ennen muuta erinomaisesta ulkopelistään. Hän pelasi JymyJusseissa aluksi valtaosin etulukijana ja takatilanteissa syvässä pussissa, kunnes siirtyi kulmapelaamisen yleistettyä kolme vuotta sitten pelaamaan vaihtotilanteissa kulmapelaajana . Myös Joensuussa hän on pelannut tällä kaudella kovakätisenä heittäjänä vaihtotilanteissa molempia kulmia ja takatilanteissa syvää pussia.

Liedon ulkopelilahjat ovat olleet kiistattomat, mutta hän on kehittynyt vuosi vuodelta myös sisäpelaajana. Lieto on ollut hyvä ja nopea etenijä, mutta ennen kaikkea hänet on tunnettuna erinomaisena pelintekijänä.

Liedolle kaavailtiin täksi kaudeksi Joensuun myös sisäpelissä multiroolia. Hän olisi numero viitosena ollut tärkeä kotiuttaja, joka monipuolisuutensa ansiosta olisi tarvittaessa purkanut kakkosvaihdon sekä käynnistänyt nopeana etenijänä kakkoskärjen.

Joni Rytkösen hyllyttäminen on muuttanut Joensuun suunnitelmia ja viimeisissä otteluissa ennen juhannustaukoa Lieto pelasi numero kolmosena, mikä Juho Hacklinin jokeriksi siirtämisen jälkeen tarkoittaa käytännössä perinteistä ”nelosen” roolia.

Tällä kaudella Lieto on hihanumerostaan huolimatta noussut myös Joensuun tärkeimmäksi kotiuttajaksi lyömällä 2+25 juoksua. Juoksumäärillä mitattuna Lieto on ollut alkukauden aikana tehokkain numerolla lyövä kotiuttaja koko Superissa.

Myös hänen onnistumisprosenttinsa kotiutustilanteissa on ollut huippuluokkaa, 65,8, mikä on likimain 30 prosenttia kovempi lukija kuin Joensuun tärkeimmällä lyöjäjokerilla Juho Toivolalla.

Lieto on mailassa monipuolinen. Hän puhkoo linjoja kovilla lyönneillä ja pystyy kotiutustilanteissa lyömään kovia eri puolille kenttää. Sen lisäksi Lieto hallitsee taitolyönnit, joista varsinkin hänen kääntönäppinsä tunnetaan jo hyvin ympäri Suomea. Liedolla on myös hyvä pomppu ja hän hallitsee myös kumuran, mutta ne eivät ole hänen pääaseitaan mailassa.

***

Vaikka Lieto on jo nyt yksi Superin johtavia pelaajia, hän kuuluu koko ajan suurempaan ja suurempaan rooliin pesäpallokentillä nousevaan 2000-luvulla syntyneiden sukupolveen. Ikävuosia Liedolla on mittarissa vasta 23, joten hänen parhaat vuotensa pesäpalloilijana ovat vasta edessäpäin.

Liedon ura jatkaa vuorenvarmasti nousuaan, mutta kysymys kuuluu, missä päin Suomea. Lieto teki ElmoTV:n tietojen mukaan talvella Manseen kanssa sopimuksen. Sen pitäisi astua voimaan ensi vuonna, mutta mahtaakohan Lieto vielä pitää Manseen siirtymistä parhaana mahdollisena ratkaisuna?

Mene ja tiedä.

11.00 for Fernando Alonso to win the Austrian GP Qualifying session. Bet now at Stake!