Joensuun yössä ei kovin monta valoa vilku, mutta niistä kirkkain onkin sitten todella kirkas

Konsta Piironen on ollut Joensuun ykköshevonen tämän kesän raveissa.

Pesäpallo

Joensuun yössä ei kovin monta valoa vilku, mutta niistä kirkkain onkin sitten todella kirkas

Konsta Piironen on ollut Joensuun Mailan synkeän kesän kirkkain valo. Sisällä Piironen on jo huippupelaaja ja ulkonakin hänen parantaa koko ajan.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 11.8.2022 | KUVAT All Over Press

Joensuun Maila kausi on ollut tähän mennessä yhtä ja samaa pettymystä. Viidennestä suuresta on tullut kesän aikana neljäs keskisuuri, eikä Joensuulla ole juurikaan saumoja edetä puolivälieriä pidemmälle, ellei idän taivaalla nähdä ihmettä.

Kauden sisällä on ollut kuitenkin muutamia yksittäisiä valopilkkuja. Ville Väliaho on nostanut lukkarina tasoaan ja  Juho Toivolasta on tullut Patrik Wahlstenin sivussa ollessa korvaamaton kivijalka kotiuttajana. Myös Elmeri Lieto on pelannut hyvän kesän.

Joensuun yön valoista suurin ja kirkkain on kuitenkin ollut Konsta Piironen.

Piironen debytoi JoMan Superin miehistössä jo kaudella 2016 ja hän oli voittamassa JoMan molempia mestaruuksia 2018 ja 2019 – ensimmäisellä mestaruuskaudella valtaosin jokerina, mutta toisella mestaruuskaudella jo takakentän vakiopelurina.

Tällä kaudella Piironen on lyönyt itsensä lopullisesti läpi ja ollut Joensuun paras pelaaja, kun mukaan lasketaan sekä sisä- että ulkopeli.

***

25-vuotiaalla Piirosella on jo paikka JoMan historiassa, sillä hän oli yhdessä Konsta Kettusen kanssa ensimmäinen JoMan oman juniorimyllyn kasvatteja 2010-luvulla, joka murtautui Superin joukkueen vakiokokoonpanoon ja jotka olivat voittamassa myös JoMan seurahistorian kahta ensimmäistä Suomen mestaruutta.

Aluksi Piironen tunnettiin nopeista jaloistaan. Hän pelasi ensimmäiset kauden etenijäjokerina, kunnes hänet heitettiin kovaan paikkaan takakentälle.

Baseball or Pesäpallo? Joensuu or Imatra? Seinäjoki or Pattijoki? Bet now!

Piirosen ensimetrit kopparina olivat vielä opettelua, mutta hänen kehityskäyränsä on ollut koko ajan nouseva. Tällä kaudella hän on kehittynyt entisestään kopparina ja kuuluu ilman muuta siihen koriin, josta noustaan haastamaan Superin parhaaksi koppariksi aateloitunut Sotkamon Jymyn Jussi Korhonen.

Vielä Piironen ei ole kopparina korkeinta eliittiä, mutta kaukana hän ei enää ole – ja jo kehitys jatkuu tätä vauhtia, hänestä voi tulla heittämällä yksi Superin parhaista koppareista.

JoMassa Piironen pelaa suurta tonttia hakevana kopparina. Hän on rohkea ja uskaltaa hakea pelotta myös syöksykoppeja. Vaikka Piirosen tontilta onkin mennyt vielä muutamia helpompia palloja, hänen kopparipeliinsä Joensuun kausi ei ole millään muotoa kaatunut.

Sisällä Piironen täyttää sen sijaan jo nyt huippupelaajan kriteerit. Hän on pelannut JoMan kärkenä ja mennyt kentälle ennen torstai-illan Imatra-ottelua 119 kertaa 70 prosentin tehoilla. Piirosta useammin kentälle on Superissa mennyt vain Hyvinkään Teemu Nurmio.

Piironen kokonaisonnistumisprosentti on 69,74, mikä on ylivoimaisesti paras lukema JoMassa.

Piirosen vahvin ase on pomppu, mutta hänellä on myös hyvä pystäri. Lisäksi salkusta löytyy erilainen valikoima niin kentällemeno- kuin vaihtolyöntejäkin.

***

JoMa on tehnyt kauden aikana lukuisia erilaisia kokeiluja saadakseen sisäpelinsä toimimaan optimaalisella tavalla. Nyt kokeilut ovat kohdistuneet myös Piiroseen, joka on pelannut kahdessa edellisessä ottelussa kakkosena ja Konsta Kettunen kärkenä. Torstaina Piironen jatkaa kakkosena, mutta kärkenä pelaa Justus Niemeläinen.

Kahden ensimmäisen ottelun perusteella ei ole lainkaan mahdotonta, että Piironen pelaisi myös pudotuspeleissä kakkosena. Vaikka vastus kahdessa edellisessä ottelussa ei ollutkaan kovin mahdollinen, uusi kärkikaksikko onnistui otteluissa hyvin.

Piirosen tulevaisuus riippuu hänestä itsestään. Hän on jo sisällä huippuluokan kärkimies ja erinomainen etenijä, mutta ulkopelissä hänellä on vielä kehitettävää. Nyt kysymys kuuluu, miten valmis Piironen on valmis kovaan työntekoon. Mitä korkeammalle tikapuita haluaa kiivetä, sitä kovemmaksi haasteet muuttuvat.