Jokereiden päätös on taktinen peliliike, joka tähtää Liigan rajuun supistamiseen

Milloin Jokerit nähdään seuraavan kerran Liigassa?

JääkiekkoLiiga

Jokereiden päätös on taktinen peliliike, joka tähtää Liigan rajuun supistamiseen

Jokerit ilmoitti maanantaina, ettei se hae Liiga-paikkaa kaudeksi 2025-2026 nykyisillä ehdoilla. Edessä on siis projekti, jossa ehtoja muutetaan ja koko suomalaisen seurajääkiekon huipputaso organisoidaan uudelleen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.11.2023 | KUVAT Juha Tamminen

Jokerit ilmoitti maanantaina, ettei se hae Liiga-paikkaa kaudelle 2025-2026 nykyisillä ehdoilla.

Helsinkiläisseura katsoo tiedotteessaan, että nousun tavoitteleminen nykyisillä ehdoilla rikkoisi kaikki seuran arvot, joihin uusi seuraorganisaatio on sitoutunut.

Meistä savolaisista on sanottu, että kun savolainen puhuu, vastuu on aina kuulijalla. Sama pätee Jokereiden kiekkopiirejä kohahduttaneeseen ilmoitukseen.

Jokerit varmasti tarkoittaa, mitä se tiedotteessaan sanoo, mutta varsinainen kysymys kuuluu, nähdäänkö Jokerit silti Liigassa jo kaudella 2025-2026, minkä se on asettanut aiemmin tavoitteekseen?

***

Jokereiden tiedotteessa on kaksi oleellista sanaa – nykyisillä ehdoilla.

Nämä sanat asettavat Jokereiden tiedotteen ja sen takana olevat päätökset oikeaan perspektiiviin.

Liiga teki lokakuussa päätöksen Liigan avaamisesta kaudella 2025-2026. Lisäksi seurat voivat anoa liigalisenssiä jo ensi kaudeksi. Tähän mahdollisuuteen ovat tarttuneet Mestiksessä pelaavat Kiekko-Espoo ja Turun Toverit.

Liigan avaamispäätös ei kuitenkaan ollut sellainen, joka miellytti kaikkia Liiga-seuroja.

Suuremmat seurat olisivat halunneet remontoida koko Liiga-järjestelmää. Ne olisivat halunneet pudottaa Liigan joukkuemäärän 12:een seuraan – tai jopa 10 seuraan, kun Liigassa pelaa nyt 15 seuraa ja jatkossa Liigan lokakuisten linjausten mukaisesti 16 seuraa.

Samalla Liiga- ja nykyinen Mestis olisi organisoitu siten, että 10-12 seuran Liigan alapuolelle olisi tullut 10-12 seuran B-Liiga ja nykyinen Mestis olisi jatkossa vasta kolmanneksi korkein sarjataso.

Tästä suunnitelmasta suurseurat ovat viime kuukausina ja itse asiassa jo pidempään puhuneet.

***

Kun Jokereiden maanantaista ilmoitusta peilaa näitä suunnitelmia vasten, myös Jokereiden tiedotteen varsinainen logiikka alkaa aueta: Jokerit ei ole luopumassa Liiga-unelmastaan – ei välttämättä edes kautta 2025-2026 koskien.

Jokereiden päätös on tosiasiassa ensimmäinen peliliike Liigan ja Mestiksen organisoimisessa uudelleen.

Tätä näkemystä tukevat myös viime viikkojen muut puheenvuorot. HIFK:n entinen puheenjohtaja Timo Everi sanoi Sanoman medioiden haastattelussa viime viikolla, että lokakuinen päätös Liigan avaamisesta oli heikko ja se tehtiin kiireessä.

”Oikea päätös olisi ollut sarjan selkeä ja radikaali rakennemuutos. Se on edelleen mahdollista tehdä, jos riittävästi tahtoa löytyy”, Everi tiivisti näkemyksensä.

***

Mitä siis Liigan kulisseissa seuraavaksi tapahtuu?

Vastaus on helppo: Kulisseissa alkaa väistämätön ja raaka vääntö siitä, mistä Everi Sanoman haastattelussa puhuu. Suurseurat alkavat ajaa sarjajääkiekon huipputasolle uutta mallia, jossa Liigan joukkuemäärää supistetaan rajusti ja jossa kolme ylintä sarjatasoa organisoidaan uudelleen.

Pienemmät Liiga-seurat tulevat vastustamaan Everin mainitsemaan rakennemuutosta, mutta ne eivät pysty muutosta estämään. Suurseurojen keskuudessa on jo nyt puhuttu siitä, että jos asioita ei saada muuten maaliin, Liigassa tehdään samanlainen vallan uusjako kuin englantilaisessa jalkapallossa 30 vuotta sitten, kun ylimmän sarjatason seurat erkaantuivat perinteisestä Englannin liigasta ja perustivat Valioliigan.

Näin ei välttämättä tapahdu Liigassa ja Suomessa, mutta suurseurat eivät myöskään pelkää käyttää järeämpiä keinoja oman mallinsa saavuttamiseksi.

***

Jokereiden Liiga-unelmassa ei oikeasti ole muuttunut vielä mikään. Nyt kysymys on vain siitä, millä aikataululla suurseurat saavat tahtonsa läpi. Varmasti tavoite on kaudessa 2025-2026, mutta vaikka aikataulusta jouduttaisiin tinkimään tai aikataulua jouduttaisiin porrastamaan, kysymys olisi todennäköisesti vuodesta, maksimissaan kahdesta.

Samassa yhteydessä myös Liigaan nousemisen ja sieltä putoamisen ehtoja tultaisiin muuttamaan Everin esittämään suuntaan – toisin sanoen suuntaan, jossa Liigaan nouseminen edellyttää urheilullisen menestyksen lisäksi sitä, että seura täyttää Liigassa pelaamisen ehdot.

Näihin ehtoihin ei välttämättä kuuluisi jatkossa enää se, että Liigaan nousevan seuran pitäisi ostaa kallista Liiga-osaketta.

Tällaisilla ehdoilla Jokeritkin olisi valmis nousemaan Liigaan arvoistaan tinkimättä.