Jokereiden piti rakentaa luottamusta uudelleen, mutta se on romuttanut viimeisetkin rippeet uskottavuudestaan

Jokereiden paluuaikeista on tullut melkoinen sirkus.

JääkiekkoLiiga

Jokereiden piti rakentaa luottamusta uudelleen, mutta se on romuttanut viimeisetkin rippeet uskottavuudestaan

Jokereilta tarvittaisiin tekoja, mutta kun ei ole sillä ole edes hakemusta tai avoimia sanoja. Samuel Savolaisen mielestä Jokereiden paluuaikeiden kannalta pitäisi viimeistään nyt painaa isosti jarrua.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 24.1.2023 | KUVAT All Over Press

Team Jokerit oy:n sarjapaikkahakemusta Mestikseen ei käsitelty tiistaina Jääkiekkoliiton liittohallituksen kokouksessa seuran omasta pyynnöstä. Hakemus vedettiin pois ja Jokerit pyysi sarjapaikkahakemuskäsittelyyn lisäaikaa eli asian ”pöytäämistä”. Pyyntö hyväksyttiin. Samuel, mitä ajattelet tästä?

Olen sitä mieltä, että tämä täydellinen sirkus on mennyt niin pitkälle, että peli olisi vihellettävä poikki jo kaikkien osapuolien kannalta.

Jokereilta on odotettu vain yhtä asiaa ennen mitään muuta: Siltä on odotettu luottamuksen rakentamista, mutta mitä muuta on saatu kuin sen vähäisenkin luottamuksen rippeiden romuttamista? Ja tuoreet uutiset hakemuksen poisvetämisestä vain kiihdyttävät romuttumista. Nytkin hakemusta jätettäessä on ehkä ymmärretty miten keskeneräinen hakemus on Jääkiekkoliiton pöydälle lähtenyt.

Mietitäänpä nyt hetki.

Sarjapaikkahakemusta oli jättämässä seura, jolla ei ollut muutamaa päivää aiemmin kertoa edes missä se pelaa. Hjallis Harkimokin ilkeää väittää, ettei hänellä ole ollut mitään tekemistä hankkeen kanssa, vaikka kaikki tietävät, ettei se ole ihan niinkään. Joel Harkimo on kiistänyt osallisuutensa keulakuvana, mutta hän omistaa Team Jokerit Oy:sta kuitenkin sen 100 prosenttia.

Nyt jokin Jarmo Koskinen yrittää luovia tässä ilmeisesti tajuamatta, että hänenkin maineensa on kovaa vauhtia menossa tässä sopassa, jossa tuntuu olevan vain harmaata lientä ilman yhtään konkreettista lihapalaa.

Mutta kun Jokereiden sotkua katsoo, niin tältähän se näyttää, kun ei voida olla rehellisiä ja kertoa ketkä taustapiruja ovat oikeasti.

Jokereilta tarvittaisiin tekoja, mutta kun ei ole edes sanoja, sillä kaikki tähän aiheeseen liittyvä on niin salamyhkäistä.

Miksi Jokerit sitten sai lisäaikaa?

Se on hyvä kysymys. Miksi tätä farssia oikeastaan edes jatketaan, sitä miettii varmaankin joku muukin. Onko kaikki sen argumentin varassa, että ”mutta kun Jokerit puhuttaa”? Ei voi olla, ei pitäisi ainakaan olla. Mitä uutta voi kahden kuukauden aikana olla kerrottavana?

En tiedä varmuudella, mutta sen verran kuin olen suomalaista jääkiekkoa seurannut 15 vuoden toimittajakokemuksella, niin näihin asioihin tuskin saadaan koskaan ihan täyttä ja sataprosenttisesti avointa ja rehellistä vastausta. Joku Harri Nummela tulee ja sanoo minimin ja sitten se jää ikään kuin siihen. Tähän on totuttu, kun suomalaisessa jääkiekossa esille nousee kiusallisia asioita, silloin tärkeintä ei ole kertoa miten asia on, vaan miltä se saadaan näyttämään.

Mutta jos spekuloin hieman, niin voisin kuvitella, että Jääkiekkoliitonkin on ollut tässä tilanteessa pakko kertoa Jokereille, että tämä teidän hakemuksenne on niin uskomattoman hataralla pohjalla, että tehkääpä nyt edes säällisellä tavalla läksynne ja tulkaa sitten takaisin pöydän ääreen. Näin Jokerit saa pitää edes ripauksen arpisista kasvoistaan, mutta miksi nähdään vaivaa avittaa Jokereita Mestikseen? Toisiko jokin pääasiassa yli-ikäisten junioreiden joukkue sitten joka Mestis-paikkakunnalle kassojen kilinää? En olisi siitäkään aivan varma.

Jos sanon suoraan, mielestäni Jokereiden toiminta tässä on kaikkien aikojen nolointa sekoilua, mitä olen suomalaisessa jääkiekossa koskaan todistanut. Siksi Jokereiden pitäisi nyt todistaa vaikka Suomi-sarjaan menemällä, että heitä oikeastaan suomalainen jääkiekko tarvitsee. Niin teki esimerkiksi Blues-konkurssin jäljiltä Kiekko-Espoo.

Tietysti voidaan miettiä loputtomiin, mitä Jokerit potentiaalisesti voisi tuoda. Mutta mitä Jokerit nyt ihan oikeasti lopulta on? Vai näemmekö silmissämme vain sen, mitä Jokerit on joskus ollut?

Ainakaan ei enää voida puhua mistään Jokerit-perheestä, sillä yhdessä kulmauksessa näyttää olevan Harkimon pesue ja toisaalla suuri osa Jokereihin yhdistetyistä henkilöistä ja ex-legendoista on kääntänyt sille selkänsä.

Jäljellä on tällä hetkellä raunioita, jotka voi jokainen nähdä kun katsoo vanhojen revittyjen sponsorilogojen pinttyneitä jälkiä Ilmalassa nököttävän autiotalon seinässä.

Koska jos jotain hyvää tässä hankkeessa on, niin ei siitä ainakaan kukaan tiedä mitään.

Miksi Jokerit ei edelleenkään voi olla avoin?

Tässä on ikään kuin mainostettu, että kun Jokerit saataisiin jalkeille, kyseessä keitos, jota ilman suomalainen jääkiekko ei voisi suurin piirtein olla ja elää. Voi kuitenkin nyt tämän viimeisen käänteen jälkeen kysyä miltä esimerkiksi Mestis-hakemuksen poisvetäminen nyt näyttää Jokereiden oletettujen rahoittajien silmissä?

Ja mielestäni ei tässä voida katsoa vain Harkimoita kohti vaan on katsottava myös Jokerit ry:n suuntaan. Miksi tämä hanke annettiin Joel Harkimolle? Mikä on se asia, mitä emme vielä näe ja jota ei voida avoimesti kertoa? Ja mitä kaikkea liittyy esillä olleisiin areenakauppoihinkin? Sekö on motivaatio väkisin kiirehtiä tätä Jokereiden hanketta?

Olen lukenut myös kommentteja, joissa on puhuttu, että keskeneräisiä asioita ei voisi avata aivan kuin esimerkiksi taustaorganisaation ja perusasioiden kertomiset olisivat jotain suunnattomia valtionsalaisuuksia. Mutta eivät ne edes ole.

Voiko Jokereiden hakemukset vielä mennä läpi ja Jokerit pelata ensi kaudella Mestiksessä?

Sen verran kuin ymmärrän, niin suomalainen jääkiekko ei ole tasapuolinen. On tuotu jotain latvialaista heittopussia Mestikseen ilman turvakaukaloa, niin varmasti voidaan tuoda Jokeritkin.

Mutta onko se kenellekään enää reilua, että ovi ikään kuin avattaisiin Harkimolle vippijonosta ohi vanhoilla meriiteillä? Ei sen niin pitäisi mennä.

En suoraan sanoen ymmärrä sitä, miksi Jokerit pitäisi nyt väkisin raahata Mestikseen ja ajatella, että tästä voi ehkä tulla hyvä juttu. Ehkä on sana, jonka varaan ei pitäisi voida mitään rakentaa.

Nyt ylipäätään tuntuu, että halutaan nähdä silmissä jotain Jokereiden mukaantulon mukana tuomaa kiimaa, mutta nyt kun näin rajusti juosten kustaan Jokereiden käärmettä pyssyyn, on myös iso vaara, että se voi lässähtää.

Kaikki jääkiekkoihmiset tietävät, mitä Jokerit voisi hyvin hoidettuna tarjota suomalaiselle jääkiekolle. Niitä esimerkkejä olisi antaa paljon. Se on ihan selvää.

Mutta nyt oleellisinta olisi, että sitä paluuta ei hätiköidä ja että se lässähtäisi kuin pöydällä päivän levännyt pannukakku. Oleellista on, että jos Jokerit tuodaan, se voisi palata puhtaana vanhoista rasitteista sekä hajuhaitoista ja että se tarina kestää kymmeniä vuosia.

Koska se, mitä olemme nyt nähneet, ei anna siihen mitään takeita. Vai luottaako joku jossain esimerkiksi Joel Harkimoon jääkiekkovisionäärinä ja hankkeen vetäjänä todella niin paljon?

Koska jos Jokerit näillä tiedoilla hyväksytään paraatiovista läpi, on kenenkään ainakaan turhaa ihmetellä, miksi suomalaisella jääkiekolla on omituisten sisäpiiripelien ja suhmuroinnin mestarien maine.