Jos yksi Euroopan puhutuimmista joukkueista ruikkii omiin muroihinsa, Mestarien liigassa muhii yllätys

Victor Osimhen on Napolin tykistössä kultaakin arvokkaampi.

JalkapalloMestarien liiga

Jos yksi Euroopan puhutuimmista joukkueista ruikkii omiin muroihinsa, Mestarien liigassa muhii yllätys

Joel Perovuo näkee Napolin suursuosikkina menemään otteluparista jatkoon Frankfurtia vastaan, mutta muistuttaa ylpeyden käyvän lankeemuksen edellä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 21.2.2023 | KUVAT imago sport / All Over Press

Mestarien liigan neljännesvälierä: Frankfurt-Napoli

Frankfurtilla on meneillään kelvollinen kausi monella tapaa. Joukkue pelaa Bundesliigassa mitalisijoista, on puolivälierissä Saksan Cupissa ja nyt siis Mestarien Liigan debytanttina suoraan mukana jatkopeleissä.

Frankfurt on top-5 sarjojen pallonhallintaa ja syöttötilastoja katsellessa aikalailla tilastojen keskitasoa. Yksi kiinnostava tilastotieto kuitenkin pistää silmään. Frankfurt on nimittäin pelannut toiseksi vähiten pitkiä palloja top-5 sarjoissa. Nekin ovat jääneet omille hyvin heikolla 47% todennäköisyydellä, joten tässä mielessä ymmärrettävää. Tämä tietysti myös kertoo joukkueen sortuvan ajoittain heikkoihin pitkiin palloihin, fyysisen Kolo Muanin ollessa kuitenkin kelpo kohde ylhäällä. Napolia vastaan tämä tilasto tulee varmasti olemaan tärkeässä roolissa, sillä Frankfurt joutuu varmasti välillä pelaamaan pitempää palloa Napolin prässin alla.

It’s a week of great drama and high tensions as the giants of Europe clash in the Champions League. Check the odds and play at Mr Green!

Frankfurt pyrkii siis pääasiassa etenemään lyhyemmillä syötöillä maata pitkin ja on valmis myös hallitsemaan pelejä. Tältä kaudelta löytyy otteluja, joissa Frankfurt on hallinnut palloa yli 60% Bundesliigan kärkijoukkueita vastaan. Joukkueelta nähdään myös hyvää laitapelaamista ja kohtalaisen paljon keskityksiä välikaistoilta ja päätyrajalta.

Joukkueen tehot ovat levänneet kolmen pelaajan harteilla. Qatarissakin maalinteossa onnistunut ranskalainen Randal Kolo Muani on Bundesliigan tehotilaston ykkönen. Tukea Kolo Muani on saanut monipuoliselta Daichi Kamadalta ja vaikeasti kontrolloitavalta Jesper Lindströmiltä. Tämän kolmikon panos Napoli- otteluissa on Frankfurtille tietenkin kriittistä.

Frankfurt suosii kolmen topparin systeemiä ja saksalaisilta nähdään todennäköisesti 5-4-1 muoto sen omalla kenttäpuoliskolla puolustaessa. Tämä systeemi antaisi hyvän mahdollisuuden tukkia Napolin vahvaa laitapeliä. Riistojen jälkeen Frankfurtilla on tavoitteena iskeä vastaan kolmelta kaistalta ja keskikentältä nousee mukaan Kamada neljäntenä.

Maltti on valttia Napolille

Napoli on edelleen Euroopan puhutuimpia joukkueita ja Luciano Spallettin suojatit näyttävät leikittelevän kohti Scudettoa.

Joukkue on seitsemän ottelun voittoputkessa Serie A:ssa ja Frankfurt- otteluparissa mitataankin Napolin keskittymistä ja suoritustasoa. Vastassa ei ole aivan A-korin joukkue, mutta erittäin kyvykäs ryhmä, josta on pelaajia matkalla isompiin seuroihin.

Napolin kannalta otteluparissa piilee riski ajatella jatkopaikan irtoavan juoksemalla kentälle. Jokainen jalkapalloa seuraava henkilö tietää kaksikko Kvicha Kvaratskhelian ja Victor Osimhenin vaarallisuuden. Frankfurt lähtee varmasti ottelusuunnitelmassaan siitä, että nämä herrat on tarkkailussa, eikä Napolilla ole ainakaan jonoksi asti ratkaisijoita kahden tykkinsä perään.

Ottelupari alkaa vieraissa ja tämä asettaa Napolille myös vaatimuksia otteluun. Napolin on haettava Saksasta maltillisella pelillä järkevä tulos ja ratkaistava ottelupari kotistadionillaan. Huolettomalla esityksellä Napoli saattaa hyvinkin pelata itsensä hankalaan asemaan toista ottelua ajatellen ja hyvin lähelle putoamista.

 

Arvio

Spallettin ryhmä on ollut toistaiseksi vakuuttava, mutta Mestarien Liigan jatkopeleissä meno kovenee. Frankfurt pääsee ottelupariin täysin paineetta ja on varmasti energinen kotistadionillaan. Odotettavissa on vauhdikas ja pelillisesti laadukas ottelupari, josta Napoli menee lopulta jatkoon.

Frankfurt ei kuitenkaan taivu helpolla varsinkaan onnistuessaan kotipelissään. Aivan ei saksalaisten vauhti kuitenkaan riitä tekemään jymy-yllätystä Mestarien Liiga- kevääseen.