Juha Puhtimäki ratkaisi taistelun, mutta tähtien sodassa on vielä ratkaistavia kysymyksiä

Juha Puhtimäki löi supervuorossa kakkosjatkeelta pallon maisemaan kunnarin ja kolmen juoksun arvoisesti.

Pesäpallo

Juha Puhtimäki ratkaisi taistelun, mutta tähtien sodassa on vielä ratkaistavia kysymyksiä

Juha Puhtimäki ratkaisi Mansen ja Kouvolan ottelun supervuorossa, mutta Pekka Arffmanin mukaan molemmilla joukkueilla on vielä ratkaistavia kysymyksiä ennen syksyn ratkaisupelejä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 5.7.2022 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Manse korkkasi uusitun Kaupin pesäpallostadionin 2-1 (2-1, 2-5, 3-1) -kotivoitolla Kouvolasta. Pekka, miltä ottelu näytti.

Positiivista Kaupin illassa oli se, että ottelussa rikottiin heti 2000 katsojan raja, mikä on tällä kaudella hyvä lukema. Kentästä ei kannata vielä sanoa muuta kuin kaksi asiaa: ainakaan vielä pomppu ei nouse kunnolla ja koska stadionilla on Itä-Länttä varten pystyt lisäkatsomot, kenttä on nyt kaukalomainen ja läpi pystytään lyömään vain takaa ja kakkospuolelta.

Ottelu ei ollut tasoltaan mikään huippuottelu, mutta pelissä kyllä näki, että vastakkain oli kaksi Vimpelin kanssa mestaruudesta vahvimmin taistelevaa joukkuetta, jotka molemmat perustavat pelinsä hyvään ulkopeliin. Myös tänään ulkopeli oli todella hyvää ja suurin osa juoksuista tuli pelaajien ulkopelivirheiden kautta.

Osallistu LeoVegasin ilmaiseen kilpailuun – palkintoina neljä 1000 euron palkintoa sekä 2000 euron pääpalkinto!

Elias Pitkänen antoi kaksi ensimmäistä Mansen juoksua vapaataipaleilla ja toisella jaksolla Mansen viidestä juoksusta kolme meni enemmän tai vähemmän Topias Liljan piikkiin ja kaksi Tomi Lehtosen piikkiin.

Kouvola hallitsi molempia jaksoja ja jos urheilussa tunnettaisiin työvoitto, voitto olisi kuulunut Kouvolalle. Kouvolan olisi pitänyt pysty puristamaan ensimmäisellä jaksolla ainakin yksi juoksu enemmän, mutta kun se ei siihen pystynyt, se ei pystynyt.

Supervuorossa Juha Puhtimäen kunnarin ja kahden tavallisen arvoinen lyönti kakkosjatkeelle oli erinomainen lyönti ja kolmen juoksu johto Superissa lamaannutti selvästi Kouvolan.

Otetaan nopeasti kiinni Elias Pitkäsen kahteen vapaataipaleeseen.

Minusta niihin on turha ottaa sen enempää kiinni. Lukkarin virheet ovat samalla tavalla näkyviä virheitä kuin maalivahdin virheet jalkapallossa tai jääkiekossa. Nyt Pitkäselle sattui kaksi virhettä, mutta jos kysymyksen takana on epäily, kertoivatko ne jostakin, niin vastaus on, että eivät kertoneet. Pitkänen jatkoi täysin normaalisti pelaamista vapaataipaleidensa jälkeen ja pelasi jälleen kokonaisuudessaan erinomaisen ottelun. Ei siis mitään syytä huoleen tai lisäkysymyksiin – tällaiset virheet kuuluvat pesäpalloon. Yhtä hyvin me voitaisiin alkaa puntaroida, mitä Liljan ja Lehtosen virheet kertoivat tai mitä jonkun sisäpelaajan yksittäiset virheet kertoivat.

Mitä tämä ottelu kertoi näistä kahdesta potentiaalisesta mestarijoukkueesta?

Ottelu kertoi juuri sen, että tässä otteluparissa oli kaksi huippuvahvaa joukkuetta. Kausi on kuitenkin kesken ja molemmilla on vielä pelissään säätämistä.

Mansella on muutamat ulkopelipaikat, joiden kanssa Manse joutuu tekemään vielä töitä. Mansen onneksi Simo Vainikainen on parantanut peliään ottelu ottelulta ja siten helpottanut etukentän ongelmia. Toinen iso kysymys, johon selvästi haetaan nyt ratkaisua, on kärkimies. Juuso Myllyniemen, Tuomas Jussilan, Henri Puputin ja Juha Puhtimäen  paikat kakkosena, kolmosena, nelosena ja viitosena ovat kiveen hakatut, mutta kärkimiestä Mansessa selvästi pohditaan ja haetaan.

Kouvolan tilanne on elänyt kauden aikana ja nyt näyttäisi siltä, että Iiro Haimi olisi kallistumassa siihen, että Patrik Vartama pelaisikin kakkosena eikä ykkösenä. Ainakin tätä testataan tällä hetkellä. Tässä mallissa Tommi Mäentausta olisi ykkönen, Matti Saukko kolmonen ja Matti Latvala nelonen, mutta ei tässäkään kannata vielä mitään lopullista julistaa. Kysymys on normaalista säätämisestä ja parhaan kombinaation etsimisestä.

Kouvolalta puuttuivat tänään Janne Kivipelto ja Teemu Nikkanen. Pitkänen pärjää kyllä lukkarina, mutta Kouvolan yksi haaste tällä hetkellä on kotiutukset, kuten avausjaksolla nähtiin. Kivipelto toisi lisää kotiutusvoimaa ja Nikkasta Koplan kotiutusosasto kaipaa samalla tavalla Kivipellon kanssa.

Kummankaan joukkueen pelissä ei ole mitään suuria ongelmia. On kysymyksiä, joita pitää ratkaista ja asioita, joita pitää kehittää. Tämänhetkisessä näkymässä Manse ja Kouvola ovat ilman muuta Vimpelin ohella vahvimmat mestariehdokkaat, eikä kaukaa ole haettu se, että nämä joukkueet kohtaisivat toisensa jo välierissä. Ja on aika helppo ennakoida, että pelin kuva tulee olemaan näiden joukkueiden mahdollisissa kohtaamisissa hyvin samankaltainen kuin tänään eli pelataan vahvaa ja tarkkaa ulkopeliä ja juoksut pitää pääasiassa ottaa vastustamattomilla lyöneillä tai saman tyyppisillä ulkopelivirheillä kuin tänään.