Jukka Holtari tuli alas taivaalta rajua vauhtia, mutta hänen lähdöllään ei peitetä Olli Jokiseen liittyviä riskejä

Jukurit jäi päättyneellä kaudella Liigassa 14:nneksi.

JääkiekkoLiiga

Jukka Holtari tuli alas taivaalta rajua vauhtia, mutta hänen lähdöllään ei peitetä Olli Jokiseen liittyviä riskejä

Jukka Holtari sai lähteä Mikkelin Jukureista. Samuel Savolaisen mukaan Holtarin alamäki on ollut nopea, mutta Holtarin lähtö ei peitä Jukureiden riskiskenaarioita.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.6.2021 | KUVAT All Over Press

Samuel, Jukka Holtari ei jatka Mikkelin Jukurien urheilujohtajana. Oliko se yllätys?

Ei voi sanoa, että se oli, sen jälkeen, kun Jukka Holtari alkoi ajautua sivuraiteelle seurassa. Koko kevään kuului puhetta, että Holtari oli lomautettuna ja se alkoi olla lopun alkua. Holtari oli lomautettuna koko alkuvuoden ja jotenkin seura teki päätöksen, että se luottaa kehitysjohtaja Mikko Hakkaraiseen.

Iltalehti kertoo Jukurien puheenjohtaja Jukka Toivakan tarkentaneen, miten Jukurit ”organisoi nyt urheilutoimintaansa uudestaan”. Urheilujohtajalta vapautuvat tehtävät hoitaa jatkossa uuden päävalmentajan Olli Jokisen johtama valmennustiimi yhdessä seuran kehityspäällikön Mikko Hakkaraisen kanssa. Mitä ajatuksia?

Tarinassa on se mielenkiintoista, että tietooni on tullut, että Hakkarainen ja Pekka Kangasalusta eivät kauniisti sanoen nähneet asioita samalla tavalla, ja Hakkarainen itsekin oli hieman sivuraiteella seurassa. Ajateltiin, että Holtari tuo jotain sellaista mitä Hakkaraisessa ei ollut. Nyt Hakkarainen on saanut toisen mahdollisuutensa ja nyt hänellä on oikeastaan oma ura urheilujohtotehtävissä Olli Jokisen projektissa kiinni. Pitäisin sitä aikamoisena riskinä. Ja kertoipa Toivakka senkin, että asiassa on ”kunnioitettu valmennusjohdon näkemystä”. Tämä kaikki kertoo myös siitä, että Olli Jokinen on saanut keltanokkapäävalmentajaksi aikamoisen vallan Jukureissa. Mutta se kertoo myös siitä, että Hakkaraisellakin on pelissä aikamoiset panokset. En näe, että hän saa seurassa enää kolmatta mahdollisuutta.

Jukka Holtari

Jukka Holtarin ja Jukureiden tiet eroavat.

Jukka Holtaria pidettiin vuosikaudet suomalaisen jääkiekkourheilujohtajan ykkösnimenä. Nyt hän sai Jukureista potkut? Miten tähti laski näin nopeasti?

Tähti todellakin on laskenut ja se kertoo kyllä jääkiekkomaailman arvaamattomuudesta. Holtari tunnetaan hyvänä pelaajien kykyjenetsijänä, mutta hän päätyi tekemään heikkoja päävalmentajaratkaisuja. JYPissä asiat lähtivät liusumaan alamäkeen, kun hän palkkasi keltanokkaluotsi Lauri Merikiven Euroopan mestaruuden voittaneen Marko Virtasen tilalle. Se oli ammattivirhe sen päälle, että JYP vielä pyrki lämmittämään vanhojen konkarien voimin jotain nostalgista. Se meni pahasti vihkoon ja Holtarikin päätyi ovesta ulos.

Kertooko Holtarin alamäki myös jossain määrin urheilujohtajan työnkuvan muutoksesta?

Mielenkiintoinen kysymys. Enenevissä määrin tuo työ ei ole ainoastaan hyvien pelaajien löytämistä ja kykyjenetsintää tai ”toivotaan, toivotaan” -tyyppisten valmentajaratkaisujen tekemistä. Totta kai se on sitäkin, mutta se on myös seuran urheilustrategian ja kilpailuetujen löytämistä ylhäältä alas. Jukureissa ei voinut havaita punaista lankaa onhan seurassa nähty reilun vuoden aikana neljä päävalmentajaa – Pekka Kangasalusta, Marko Kauppinen, Jari Kauppila ja nyt Olli Jokinen. Nyt Jokisen myötä toivotaan taas ison nimen kautta parempaa huomista, mutta onhan se riski – ja kysymys on kannattaako Jukurien alamaissa olevaa jääkiekkotoimintaa rakentaa nyt paremmin riskin päälle?

Onko Olli Jokinen siis Jukureille riski?

Kenellä olisi antaa takeita nyt, että Jokinen on oikea valinta? Ei kenelläkään. Eikä Liigassa ole kovinkaan monta esimerkkiä siitä, että ihan keltanokkana tullaan valmentamaan suurin puhein ja viedään seura luvattuun maahan pitkäjänteisesti. Ei Jokisella ole esimerkiksi Pelicansissa vahvasti valmentaneen Tommi Niemelän tai KooKoossa hyvää työtä tehneen Jussi Ahokkaan kaltaista taustaa valmentamisesta, vaan kokemusta on eteläfloridalaisesta jääkiekkoakatemiasta.

En sano, etteikö Jokinen voisi jonain päivänä kehittyä hyväksi valmentajaksi, mutta onko hän sitä vielä? Paljon menee myös opettelussa, vaikka kuinka olisi ollut pelaajana näkemässä hyviä valmentajia. Vaikka vertailua ei voi suoraan tehdä, näkihän Sami Hyypiäkin hyviä valmentajia urallaan, mutta eipä Hyypiän ura mennyt erityisen hyvin jalkapallossa, vaikka se kilpaillumpi laji kansainvälisesti onkin. Jokisessa näen jotain samaa kuin Marko Kauppisessa ja hänen valinnassaan Jukurien päävalmentajaksi. Myös Kauppisessa toivottiin jo vajavaisen valmennuskokemuksen omaavan Kauppisen kohdalla, kun hän oikaisi pestiinsä paikallisena tähtenä. Mutta ei se erityisen hyvin sitten mennyt ja nyt palkataan jopa vielä kokemattomampi valmentaja puikkoihin. Tuntuu, että taas on ilmassa paljon toiveita, mutta vielä puheet ovat vasta puheita. Median kautta ei voi valmentaa ja epäilenpä, että myös Jokinen tulee sen huomaamaan.