Jukka Jalonen valitsi Leijonat Pekingiin – ”Tällä ryhmällä on mahdollisuus olympiakultaan”

JääkiekkoLeijonatPeking 2022

Jukka Jalonen valitsi Leijonat Pekingiin – ”Tällä ryhmällä on mahdollisuus olympiakultaan”

Jukka Jalonen nimesi Pekingin talviolympialaisiin varsin odotetun ryhmän. Samuel Savolainen toistaa aiemman arvionsa, jonka mukaan Leijonilla on mahdollisuus olympiakultaan.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.1.2022 | KUVAT All Over Press

Jukka Jalonen valitsi Leijonat Pekingin olympialaisiin. Samuel,vedä terävästi yhteen, oliko joukkueessa yllätyksiä?

Jos verrataan vaikkapa naisten olympiajoukkueen tilanteeseen, niin ei Jalosen joukkueesta saa nyt kehitettyä kuin korkeintaan pieniä väittelyjä jonkun yksittäisen pelaajan kohdalla, mutta hieman hiustenhalkomista sekin olisi. Kun asiaa nopeasti sulattelee, niin joukkue on hyvin pitkälti täysin odotettu ja ne miehet on saatu remmiin, jotka sinne on haluttu.

Joukkue on täynnä Jalosen luottomiehiä ja silmiinpistävää on erityisesti se, miten kokenut joukkue nyt on kasassa. Mikään poikasten joukkue ei todellakaan ole kasassa. Joukkue myös vaikuttaa jaloslaisesti hyvin selkeästi roolitetulta: hyökkäyksessä ja puolustuksessa on ylivoima- ja alivoimapelaajat, on tasapainoa pelata neljällä puolustajaparilla eri kätisyyksin ja on tässä turnauksessa laadukkaat maalivahdit.

Ketkä tulevat olemaan tämän joukkueen ratkaisevat pelaajat?

Joukkuepeli tämä on, eikä yksilöpeli. Mutta lähtökohtaisesti Jussi Olkinuora lienee vahvoilla ykkösmaalivahdiksi. Ykkösketju lienee lähes varmasti jo muutaman kauden ajan KHL:n parhaita ketjuja ollut Sakari Mannisen, Teemu Hartikaisen ja Markus Granlundin muodostama ketju. Mikko Lehtonen on kiekollisena puolustajana Euroopan kärkipäätä – ja tätä listaa voisi jatkaa.

Sanoit NHL-pelaajien jäädessä olympialaisista pois, että eurooppalaisten pelaajien kanssa on suhteessa muihin maihin jopa parempi mahdollisuus taistella olympiapaikoista. Nyt kun katsot valittua joukkuetta, onko arviosi yhä sama?

On ihan selvää, että olisi Suomen joukkue nykyisillä NHL-tähdilläänkin tapellut olympiakullasta yhtä lailla. Mutta kyllä, olen edelleen tuota mieltä. Tällä joukkueella on täysin mahdollista taistella Suomen jääkiekkohistorian ensimmäisestä olympiakullasta ja voimasuhteet eri maiden välillä menevät aika lailla uusiksi, mutta Suomen asema ennakkosuosikkien joukossa ei muutu.

Tarkempien arvioiden aika on sitten kun kaikkien maiden valinnat tiedetään. Oletettavaa on, että Suomi saa edelleen omasta pelitavastaan suhteessa muihin etua, kuten niin usein ennenkin Jalosen aikana. Vain mitalipelit voivat tyydyttää tätä joukkuetta.