Miksi Jesse Puljujärvi on saamassa taas yhden mahdollisuuden? ”AHL-pelaaja tekisi saman”

Kovasti kehutaan Jesse Puljujärveä työnteosta, mutta tehotonta suomalaisen peli on.

JääkiekkoNHL

Miksi Jesse Puljujärvi on saamassa taas yhden mahdollisuuden? ”AHL-pelaaja tekisi saman”

Jesse Puljujärvi avasi pistetilin Carolinassa vasta, mutta Eetu Pennanen ihmettelee, haluaako seura todella maksaa Puljujärvestä kolmea miljoonaa dollaria kaudessa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 4.4.2023 | KUVAT All Over Press

Jesse Puljujärvi teki ensimmäisen tehopisteensä syöttämällä Jesperi Kotkaniemen maalin toissa yönä. Nyt GM Don Waddell kertoi jo Yle Urheilulle, että Hurricanesilla on paikka Puljujärvelle myös tulevaisuudessa. Eetu, mitä ajattelet tästä?

Hämmästelen lähinnä jälleen sitä, kuinka Puljujärvi onnistuu vähäisillä näytöillään vakuuttamaan ihmiset ja saamaan mahdollisuuksia. Voiko Waddell todella nähdä Puljujärven osana Hurricanesin tulevaisuutta? Vaikka suomalaiset median edustajat ovatkin kehuneet Puljujärven läsnäoloa ja pääsyä maalipaikoille, todellisuudessa näytöt ovat jääneet todella ohuiksi myös uudessa seurassa.

Jotain sellaista Puljujärvessä kuitenkin on, mikä vetoaa ympärillä oleviin ihmisiin. Ainakin ulospäin Carolinasta saa kuvan, että niin fanit kuin joukkuekaveritkin ovat aidosti iloisia Puljujärven vähäisistäkin onnistumisista. Samaa ilmiötä näkyi aika ajoin Edmontonissa vaikeuksista huolimatta.

Nyt lausuntojensa perusteella myös Hurricanesin GM vaikuttaa olevan sympaattisen suomalaisen pauloissa.

Erikoisimmalta Wadellin puheet tuntuvat siinä valossa, että Puljujärven kesällä koittava RFA-status ja nykyinen kolmen miljoonan dollarin caphit sopimuksessa pakottavat Hurricanesin aloittamaan sopimusneuvottelut suomalaisen kanssa tuosta hintapisteestä. Se on paljon olemattomasta tuotannosta.

Puljujärvellä on siis tilillään yksi ainoa syöttöpiste yhdentoista Hurricanes-ottelun jälkeen. Tehotonta meno ainakin on ollut, mutta mitä muuta kerrottavaa suorituksista on jäänyt?

Ei paljoa mainittua läsnäoloa ja maalipaikoille pääsyä enempää. Toki Puljujärven energisyyttä ja taistelutahtoa on kehuttu valmennusta myöten, mutta ne ovat aivan vähimmäisasioita.

Usein Puljujärven pelaamista on puolusteltu edistyneillä tilastoilla ja sieltä löytyykin yhä palasia, jotka tukevat vähimmäisvaateiden, kuten tunnollisen pelaamisen puolesta. Puljujärven laukaisuhallintatilastot ovat positiivisia ja jäällä ollessa myös maaliodottamaa syntyy enemmän vastapäähän kuin omaan päätyyn.

Hurricanes on kuitenkin suvereeni joukkueena näissä mainituissa tilastoissa, joten Puljujärvi pääsee nauttimaan hyvän joukkueensa selkänojasta. Analytiikkaa on tutkittava siis vielä muualta.

GAR-tilasto (goals above replacement) mittaa joukkueelle tuotettuja maaleja. Pelaajan suoritusta verrataan kylmästi korvaavaan pelaajaan. Korvaava pelaaja on käytännössä pelaaja NHL- ja AHL-tason välimaastosta.

Puljujärvi on tässä tilastossa joukkueensa heikoin. Evolving-Hockeyn tarjoama lukema -1,7 on vain desimaalin verran parempi kuin Edmonton Oilersissa alkukaudella.

Lukemaa vetää alaspäin Puljujärven tehottomuus, joka sekin on jo tällä 328 NHL-ottelun otannalla enemmän pelaajan ominaisuuksista kertova asia kuin vain huonoa tuuria.

On hyvä tarkastella xGAR lukemaakin, joka kuvaa odottamaa tuotannon sijaan. Sekin on Hurricanesin toiseksi heikoin, -1,1. Taakse tässä tilastossa jää vain muuan Teuvo Teräväinen.

Tässä valossa voi kärjistetysti sanoa, että AHL-pelaaja tekisi saman tuloksen jäällä kuin Puljujärvi. Siksi kuulostaakin hurjalta, että Hurricanes tarjoaisi tuota aiemmin mainitsemaani kolmen miljoonan jatkosopimusta Puljujärvelle.

Jossittelu on tietysti turhaa, mutta ilman Andrei Svetshnikovin loukkaantumista Puljujärven ei ainakaan pitäisi mahtua Hurricanesissa juuri nyt pelaamaan.