Jukka Mäkinen kääntyi kuoleman porteilta takaisin ja johtaa nyt kauden yllättäjää

Jukka Mäkinen sai laaja-alaisen keuhkoveritulpan kesällä 2018 ollessaan Kouvolan Pallonlyöjien kakkospelinjohtaja.

Lintu vai kalaPesäpallo

Jukka Mäkinen kääntyi kuoleman porteilta takaisin ja johtaa nyt kauden yllättäjää

Jukka Mäkinen oli hengenvaarassa kesällä 2018 saatuaan laaja-alaisen keuhkoveritulpan. Nyt hän johtaa Imatran peliä rennolla otteella.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 13.6.2021 | KUVAT All Over Press

Jukka Mäkinen

Kuka?

Jukka Mäkinen on pitkän linjan pesäpallomies. Hän nousi Alajärven Ankkureiden Superpesis-miehistöön kesällä 1992 ja pelasi Alajärvellä, Juvalla, Kouvolassa ja Imatralla 215 Superpesis-ottelua, kunnes päätti peliuransa 31-vuotiaana syksyllä 2003.

Peliuransa jälkeen Mäkinen on tehnyt mittavan uran valmentajana, lähinnä kakkospelinjohtajana. Mäkinen kävi kokeilemassa siipiensä kantavuutta pelinjohtajana Lappeenrannan Pesä-Yseissä, mutta parhaimmin hänet muistetaan Kouvolan Palonlyöjien pitkäaikaisena kakkospelinjohtajana.

Mäkinen sai vuonna 2018 laaja-alaisen keuhkoveritulpan. Hän kertoi keuhkoveritulpastaan toivuttuaan olleensa hengenvaarassa, sillä Mäkinen oli hakeutunut sairaalahoitoon aivan viime hetkillä. Mäkinen sinnitteli vielä loppukauden Kouvolan kakkospelinjohtajana, mutta kontrahti KPL:n kanssa päättyi samana vuonna.

Viime syksyn siirtomarkkinoilla Mäkinen oli yksi syksyn yllätysnimistä, kun Imatra palkkasi hänet pelinjohtajakseen.

Vahvuudet

Mäkinen kursailematon ja aito pesäpalloihminen, joka on luonut talven aikana Imatralle hyvän joukkuehengen ja rennon tekemisen ilmapiirin. Hänen otteitaan on leimannut aina auttamisenhalu, mikä kättelee hyvin lähihoitajana työskentelevän Mäkisen siviiliammatin kanssa.

Pelinjohtajana Mäkinen edustaa vanhaa liittoa. Hänessä on pelinjohtajana paljon samaa kuin toisessa Ankkurit-taustaisessa pelinjohtajassa Matti Iivarisessa. Mäkinen ei ole pelin teoreetikko ja syvällinen datantutkija, vaan hän johtaa peliä enemmän pitkän kokemuksensa ja sitä kautta tulleen osaamisen kautta.

Mäkinen on antanut Imatralla pelaajille paljon vapauksia, mikä on sopinut hyvin haastajana tähän kauteen lähteneelle IPV:lle. Viime kaudella joukkueella oli Tuomas Jussilan tulon myötä valtavat menestyspaineet niskassa ja Jyrki Vallen tiukka peluuttaminen veti joukkueen kipsiin. Nyt tuota kipsiä ei ole ainakaan vielä Imatran otteissa näkynyt.

Mäkinen on ymmärtänyt hyvin myös sen, että jos IPV pelaisi prosenttipesäpalloa, se häviäisi lähes järkiään suurimman osan otteluistaan. Yllätyksellinen ja räiskyvä peli on kuitenkin tuonut nyt kahdessa ottelussa kaksi kolmen pisteen makeaa voittoa – ensin vieraissa Koskenkorvasta ja torstaina kotona Hyvinkään Tahkosta.

Heikkoudet

Mäkinen oli erinomainen kakkospelinjohtaja, mutta ykköspelinjohtajana miesten tasolla hän on vielä kokematon. Vaikka alku Imatralla on ollut lupaava, kysymys on vasta kahdesta ottelusta. Siksi Mäkistä ja hänen pesäpalloaan ei ole vielä kunnolla punnittu. Mäkistä on turha ennakolta tuomita siitä, mitä Imatralla tulee kesällä tapahtumaan, mutta toisaalta häntä ei kannata vielä kantaa myöskään kultatuolissa.

Tulevaisuus

Mäkinen on osoittanut, että hänellä on vuorenvarmasti käyttöä valmentajana ja kakkospelinjohtajana, mutta onko hän miten kova tappi myös pelinjohtaja, on vielä auki.

Mäkiseen liittyy myös suurempi pesäpallofilosofinen kysymys. Kahdella muulla putoamista vastaan taistelevalla joukkueella, Siilinjärvellä ja Haminalla, on modernit peliteoreetikot pelinjohtajina – SiiPellä Riku Tolonen ja Haminalla Juho Kaikko. On mielenkiintoista nähdä, millainen pesäpallo puree parhaimmin tänä päivänä altavastaajajoukkueille – uuden liiton vai vanhan liiton.

Lintu vai kala?

Kakkospelinjohtajana ilman muuta lintu, mutta ykköspelinjohtajana vielä katsomaton kortti.