Jukka Rautakorpi on raskaansarjan valmentaja ja vaatija – ja raskaansarjan siedettävä

Jukka Rautakorpi valmensi viimeksi Liigassa kaudella 2019-2020, jolloin hän luotsasi Tapparaa.

JääkiekkoLiiga

Jukka Rautakorpi on raskaansarjan valmentaja ja vaatija – ja raskaansarjan siedettävä

Jukka Rautakorpi on JYPin uusi päävalmentaja. Samuel Savolaisen mukaan Rautakorpi tuo mukanaan menestyksen, mutta helppoa valmentajaa hänestä ei saa tekemälläkään.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.4.2022 | KUVAT All Over Press

JYP vahvisti palkanneensa Jukka Rautakorven uudeksi päävalmentajakseen kolmivuotisella sopimuksella. Samuel, kovan luokan kaappaus JYPiltä?

Erittäin kovan luokan. JYP on tehnyt viime vuosina erikoisia valmentajaratkaisuja palkatessaan Lauri Merikiven ja Jukka Ahvenjärven kaltaisia päävalmentajia. Epäonnistuneet valmentajavalinnat ovat olleet yksi syy JYPin hurjaan alamäkeen. Merikivi oli aivan liian kovassa paikassa ja Ahvenjärvi on ollut pitkäaikainen palvelija seuralle, mutta kyllä Rautakorpi on veistetty aivan erilaisesta puusta. JYP oli vielä noin kymmenen vuotta Liigassa suunnannäyttäjäseura. Se voitti kaksi mestaruutta 2009 ja 2012 ja vielä Marko Virtasen johdolla 2018 CHL:n. Sen jälkeen romahdus on ollut kuitenkin raju ja JYP on pudonnut Liigan pohjamutiin.

Tässä mielessä JYPissä on tehty oikea analyysi, että valmennus ei ole se asia, jossa kannattaa säästää. Rautakorpi on valmentajana raskaansarjan osaaja ja on selvää, että JYP tulee hänen johdollaan nousemaan pohjalta. Miten ylös ja miten nopeasti, se on vielä auki, sillä emme tiedä kaikkia JYPin hankintoja emmekä sitä, mitä muut joukkueet tekevät. Näin voimasuhdeanalyysin tekeminen on liian aikaista.

Rautakorpi tunnetaan valmentajana, jolla on ollut tapana saada ja koota itselleen varsin kovia joukkueita. Uskotko, että tämä on tilanne myös JYPissä?

Se on ilman muuta selvää. Rautakorpi ei olisi missään tapauksessa lähtenyt JYPiin, jos hänelle ei olisi luvattu, että joukkuetta vahvistetaan. Myös JYP vahvisti sen, että joukkueen pelaajabudjettia nostetaan.

Tästä päästään seuraavaan isoon kysymykseen. JYPin taloudellinen tilanne on ollut viime vuodet varsin kireä, joten kysymys kuuluu, mistä JYP on nyt kaivanut rahat joukkueen vahvistamiseen ja miten paljon Rautakorvella oikeasti on rahaa käytössään. Jostain lisärahaa on kuitenkin löydetty, jotta Rautakorpi on voitu palkata ja hänelle on voittu luvata vahvistaa joukkuetta. On myös hyvä muistaa, että tähän samaan pakettiin kuuluu Ville Niemisen palkkaaminen Rautakorven apuriksi, mikä sekään ei ole ilmainen ratkaisu.

En epäile, etteikö JYPissä osattaisi talousmatemaattinen laskenta, mutta kunnianhimon ja talouden realismin välinen vaijeri on erittäin liukas. Hyvä esimerkki vaijerin liukkaudesta on HPK, joka teki JYPin nykyisen toimitusjohtajan Risto Korpelan aikana rajuimmillaan kaudessa 800 000 euron tappion, mikä oli kaataa koko HPK:n. Se oli hyvä muistutus, millaisia vaaroja Liiga-seurojen pyörittämiseen ja kunnianhimoon liittyy.

JYP kertoi, että sen tavoitteena on 50 prosentin omavaraisuusaste joukkueessa ja loput paikat täytetään suomalaisilla pelaajilla ja 1-3:lla ulkomaalaisella kärkipelaajalla. Miten realistiselta tämä kuulostaa?

Sanotaan näin, että se kuulostaa erittäin kauniilta tavoitteelta ja tavoitteelta, joka halutaan kuulla. JYPiltä se voisi myös jopa onnistua, sillä JYP on yksi parhaista kasvattajaseuroista Suomessa. Toisella puolella on kuitenkin se kysymys, mitä sitten tapahtuu, jos menestys ei olekaan odotettu ja toivottu.

Rautakorpi on erittäin vaativa valmentaja, jolla on myös auktoriteettia ja voimaa saada tahtonsa läpi. Jos menestys ei ole toivottu, hän tohtii tulla käsi ojossa pyytämään ja vaatimaan lisää vahvistuksia, vaikka raha olisi kuinka tiukalla tahansa. Siinä kohtaa testattaisiin ennen muuta JYPin organisaatiota. Maltetaanko hevonen pitää ravilla vai annetaanko sen lähteä laukalle? Rautakorpi ei ole vaativa valmentaja ainoastaan joukkueelle, hän on sitä myös seurajohdolle.

Rautakorpea pidetään muutenkin vaativana valmentajana. Miten JYPin arki ja pelaaminen muuttuvat?

Se on selvää, että Rautakorpi tuo mukaan harjoitteluun, pelaamiseen ja kaikkeen muuhun valmennukselliseen tekemiseen mukanaan laatutakuun, mutta hän tuo myös erittäin kovan vaatimustason. Rautakorpi ei ole helppo valmentaja, eikä hän ota asioita, varsinkaan tappioita, kevyesti. Tässä mielessä Rautakorvessa on kestämistä ja sietämistä, mutta niiden vastapainona on se, että myös kehitys on käytännössä taattu. Ainakin se tulee olemaan parempaa kuin mitä JYP on viime kausina saanut aikaan.

Kuten sanoin, Liiga-joukkueiden voimasuhteita on vaikea tässä vaiheessa vielä arvioida, mutta kyllähän JYPissä lähdetään siitä, että ensi kaudella ollaan vähintään pudotuspelijoukkue.

Pelillisesti Rautakorven tulee pelaamaan perusteiltaan varmasti hyvin samankaltaista jääkiekkoa mitä Tappara pelaa – ja kukapa sen pelitavan toimivuuden kyseenalaistaan? Tappara pelaa nyt yhdeksättä kertaa peräkkäin välierissä, mikä on sensaatiomainen saavutus, ja tässä saavutuksessa Rautakorven sormet ovat olleet vahvasti mukana.

Uskoisin, että JYP tulee pelaamaan Rautakorven alaisuudessa samanlaista tapparalaista jääkiekkoa, jossa kaiken perustana on tiivis ja erittäin kurinalainen puolustuspelaaminen. Hyökkäyspelaaminen ei ole ollut koskaan Rautakorven suurin vahvuus, mikä näkyy myös siinä, että Rautakorven valmentamat joukkueet ovat pelanneet SM-finaalissa seitsemän kertaa, mutta voittaneet mestaruuden vain kerran, 2003 Tapparassa.

Sanotaan, että sarjamuotoisissa palloilusarjoissa puolustukset voittavat mestaruuksia, mutta pudotuspeleissä hyökkäyspelaamisen kautta pitäisi löytää niitä ekstratekijöitä, joilla tasaiset ottelut ratkaistaan ja mestaruudet voitetaan. Näitä aseita Rautakorpi ei selkeästi ole löytänyt.

Rautakorven uralla on myös mielenkiintoisia ja myös epäonnistuneita pelillisiä kokeilua. Hän on halunnut uudistaa, mutta uudistukset eivät aina ole toimineet. Esimerkiksi Antti Pennanen kylvetti Rautakorpea taktisesti välieräsarjassa keväällä 2019.

Tappara palkkasi Ville Niemisen Rautakorven kakkoseksi. Miten kaksikko mahtuu samaan aitioon?

Ymmärrän toki, mihin viittaat, mutta huippu-urheilussa kipunoi aina ja se, jos Rautakorpi on joskus istuttanut Niemisen katsomoon pelaajana, on ollutta ja mennyttä.

Myös Niemisen palkkaaminen on JYPiltä erinomainen veto. Niin hyvä tv-kommentaattori kuin Nieminen onkin, hänellä on vielä paljon annettavaa jääkiekolle valmentajana. Nieminen tietää hyvin, millainen valmentaja ja persoona Rautakorpi on, ja että hänen sietämisessään on joskus tekemistä. Uskon, että Nieminen sopii niin valmennuksellisesti kuin persoonakin hyvin Rautakorven kakkoseksi. Tämä on myös hyvä paikka Niemiselle kehittyä valmentajana, sillä Rautakorpi on aiemminkin ollut hänen mentorinsa valmentajana.

Se, että Rautakorpi ja Nieminen palaavat kehiin, on hieno asia suomalaiselle jääkiekolle ja tekee Liigasta ilman muuta askeleen vahvemman ja paremman sarjan niin valmennuksellisesti kuin pelillisesti.