Jukureiden peli on järkyttävän huonoa, mutta Olli Jokisen käytös oli silti kaupunkiteatteria

Olli Jokinen pyysi anteeksi Jukureiden kannattajilta joukkueensa surkeaa puolustuspelaamista.

JääkiekkoLiiga

Jukureiden peli on järkyttävän huonoa, mutta Olli Jokisen käytös oli silti kaupunkiteatteria

Viime kauden sensaatiojoukkue Jukurit hävisi perjantaina HPK:lle 4-5 . Samuel Savolaisen mukaan Jukureiden pelaaminen on huolestuttavalla tasolla.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.9.2022 | KUVAT All Over Press

Jukurit kohtasi HPK:n perjantai-iltana Mikkelissä. Tuloksena Jukureille kauden toinen kotitappio kauden toisessa ottelussaan. Samuel, millaisia vastauksia se antoi viime kauden runkosarjan sensaatiojoukkueesta?

Huolestuttavia. Erityisen huolestuttavia ne vastaukset olivat siksi, että ottelua edeltävissä haastatteluissa Jukurit oli selkeästi ottanut jonkinlaiseksi teemakseen otteluun puolustuspelin kehittymisen. Se teema suli kyllä todella rumasti alta. Nähtiin kamalia sijoittumisvirheitä ja on sanottava, että puolustusalueen puolustuspeli on Jukureissa todella heikolla tolalla. Sellaisella tolalla, että joukkue on päästänyt kahdessa ensimmäisessä ottelussa yhdeksän maalia ihan ansaitusti.

Esimerkiksi ensimmäinen erä oli Jukureilta todella heikko vaikka erä mentiinkin tasanumeroissa. HPK:n pelivalmius otteluun oli paremmalla tolalla alussa ja se myllytti pitkiä hyökkäyksiä mielin määrin Jukureiden alueella ja vaikka Jukurit sai hieman enemmän otetta toisessa erässä, ei ilta kyllä kokonaisuutena positiivista kuvaa jättänyt. Ei todellakaan. HPK pärjäsi oikein mainiosti jo sillä, että se viitsi pitää huolta kenttätasapainostaan.

Onko siis joukkueen puolustuspelaaminen nyt Jukureiden murheenkryyni?

On, mutta ongelma on vieläkin monisäikeisempi. Jukureiden ongelma ei ole edes se, että se puolustaa niin heikosti omalla alueellaan, vaan se, että se joutuu puolustamaan niin paljon omissa.

Se taas on seurausta heikosta hyökkäyspelistä. Kun pusketaan alivoimaisena päin tiiviiseen puolustuspelaamiseen nojaavaa HPK:n seinää, palataan taas omiin. Sitten hyökätään väsyneenä ja lopulta päädytään luopumaan kiekosta.

Best odds for Liiga and SHL. Check the odds for Saturday games and play at LeoVegas!

Ei tässä ylireagoida pidä, mutta näin isot ongelmat ovat kyllä mikkeliläisittäin huolestuttavia. Sen verran huolestuttavia, että Jokisella on jo kauden tässä vaiheessa kova työ saada monia perusasioita kuntoon. Jos niitä ei saada kuntoon jää Jukureiden viime kauden kiistatta huima runkosarja vain yhden runkosarjan ihmeeksi. Valmentajia kuitenkin mitataan pitkässä juoksussa, eikä vain ensimmäisellä kaudella. On nähty monia yhden kauden onnistujia, mutta parhaiden menestys on kestävää.

Jotain Jukureiden tämän hetken tilasta kertoi tietysti sekin, että huolestunut näytti olevan myös pikavauhtia lehdistötilaisuuden osaltaan päättänyt päävalmentaja Olli Jokinen.

Lehdistötilaisuudessa nähtiin tosiaan hyvin vähäsanaisesti puheenvuoronsa paketoinut Olli Jokinen, joka pyyteli kotiyleisöltä anteeksi luokatonta puolustuspeliä ja sanoi olevansa ”erittäin huolestunut muutamien pelaajien työmoraalista”. Miten kommentoit tuota?

En väitä, etteikö Jokinen varmasti puhunut asiaakin, mutta tällä tavalla kun lehdistötilaisuuksissa päävalmentaja esiintyy, siinä on aina vähän kaupunginteatterin makua. Sellaista, jossa valmennetaan vähän mediaa ja samalla yritetään valmentaa median kautta joukkuetta.

Ja vaikka Jokinen tuli ulkoistaneeksi vastuuta ”tietyille pelaajille”, täytyy kuitenkin muistaa, että he ovat myös Jokisen valmentamista pelaajia ja kyse on hänen valmentamastaan puolustusalueen puolustuspelistä.

Kyllähän se työmoraalia lannistaa, jos alivoimaisena pusketaan päin tiiliseinää ja eteenpäin ei pääse. Ja onhan se huolestuttavaa, että jo kauden toisen pelin jälkeen alkaa vähän tulla makua sellaisesta, että Jukureissa ei olekaan ihan happy family -meininki. Kuherruskuukausi näyttäisi olevan ohi.

Nyt on mielenkiintoista nähdä, pystyykö Jokinen kääntämään tämän kelkan vielä viime kauden kaltaiseen asentoon. Uskotko, että Jokinen siihen pystyy?

Jos pystyy, nostan ehdottomasti Jokiselle isosti hattua.

Asetelma on nyt se, että viime kauden menestys tuo mukanaan myös sen tosiasian, että nyt Jukureita kohtaan on myös odotuksia. Ja tällä kaudella hän ei enää pääse iskemään siihen tosiasiaan, että Liigassa olisi, kuten viime kaudella, kahdeksan uutta päävalmentajaa. Siinä Jokinen oli kiistatta viime kaudella hyvä, että sai iskettyä siihen paremmin kuin kukaan muu uusista valmentajista – siis runkosarjassa. Ottelusarjavalmentamisessa jäi toki sitten luu käteen siinä paljon paremmin onnistunutta KooKoota ja Olli Saloa vastaan.

Nyt prosessit ovat kehittyneet siellä ja täällä. Mutta miten paljon se on kehittynyt Jukureissa suhteessa muihin?

No, takana on vasta kaksi peliä ja ei tässä pidä viedä ajatuksia liian pitkälle, mutta saapa nähdä. Isoa remonttia pelillisesti Jukurit nyt joka tapauksessa kaipaa. Ei joka ilta voi päästää 4-5 maalia varsinkin kun maalissa on Frans Tuohimaan kaltainen maalivahti. Se on samalla myös iso haaste valmentajaurallaan kovin tavoittein liikenteessä olevalle Jokiselle.