Juventus sai 15 pistettä takaisin, mutta kaaos on kaikkea muuta kuin selätetty

Juventus varmisti torstaina paikkansa Eurooppa-liigan välierissä voitettuaan Sportingin yhteismaalein 2-1.

JalkapalloMestarien liiga

Juventus sai 15 pistettä takaisin, mutta kaaos on kaikkea muuta kuin selätetty

Jukka Rönkä avaa, mistä Juventuksen talousskandaalissa on kysymys ja miksi Juventuksen uhkakuvat eivät ole vieläkään selätetty.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.4.2023 | KUVAT All Over Press

Italian Olympiakomitea päätti palauttaa Juventukselle talousskandaalin seurauksena siltä aiemmin vähennetyt 15 sarjapistettä, mutta osalla seurajohtajista rangaistukset jäivät voimaan. Jukka, väännätkö taas rautalangasta, onko Juventus syyllistynyt taloudellisiin väärinkäytöksiin vai ei?

Juventuksen ympärillä oleva vyyhti on kieltämättä moniulotteinen ja sekava, ja mikä jo nyt on selvää, se muuttuu entistä sekavammaksi tai pahimmillaan jopa kaoottiseksi.

Aloitetaan ensin Italian Olympiakomitean valituselimin torstaisesta ratkaisusta. Sen voisi tiivistää siten, että Juventuksen katsottiin kyllä syyllistyneen kirjanpitonsa väärentämiseen, mutta valituselin arvioi eri tavalla kuin Italian Jalkapalloliitto, ketä piti rangaista ja miten. Siksi osalla seurajohtajista Italian Jalkapalloliiton aiemmat tuomiot jäivät voimaan ja osalle ne kumottiin.

Juventuksen pisteiden palauttamisessa kysymys oli siitä, pitikö Olympiakomitean valituselin 15 pisteen vähentämistä Juventukselta aiheellisena ja sopivana rangaistuksena – ja vastaus oli, ettei pitänyt.

Kysymys on kuitenkin vasta väliaikaisesta pisteiden palauttamisesta. Nyt asia siirtyy Italian Jalkapalloliiton valituselimen käsittelyyn. On todennäköistä, että alkuperäisiä tuomioita muutetaan Italian Olympiakomitean valituselimen linjausten mukaisiksi, mutta sieltä voi tulla edelleen erilaisia päätöksiä – ja jopa sellainen päätös, että Juventukselta vähennetään pisteitä.

Tämän lisäksi Italian oikeuslaitos tulee käsittelemään erikseen, onko tilikirjanpidon väärentämisessä rikottu myös lakia, ja jos on, se antaa niistä omat rangaistuksensa.

Ja jotta soppa olisi täydellisen sekava, Juventusta vastaan on nostettu myös erillinen prosessi, jossa sitä syytetään laittomien palkkioiden maksamisesta pelaajille. Myös tämä tapaus voi äärimmillään johtaa pisteiden vähentämiseen Juventukselta.

Eli milloin me tiedämme Serie A:n lopullisen sarjataulukon tämän kauden osalta?

Se onkin hyvä kysymys.

Italian Jalkapalloliitto pyrkii käsittelemään omalta osaltaan Italian Olympiakomitean valituselimen ratkaisut jo toukokuussa tai viimeistään kesäkuun alussa.

Jos päätös on, ettei Juventukselta vähennetä pisteitä, silloin tämän tapauksen kirjan kannet saadaan Juventuksen pisteiden vähentämisen osalta kiinni. Jos Italian jalkapalloviranomaiset vastoin Olympiakomitean linjausta päättäisi toisin, silloin prosessi voisi teoriassa venyä pitkälle kesään tai jopa sen yli.

Laittomia maksuja koskevassa vyyhdissä ratkaisut pyritään tekemään myös mahdollisimman nopeasti, mutta tämäkin asia saattaa venyä kesään asti.

Kriittisin kysymys aikatauluissa on se, mitkä italialaisjoukkueet pelaavat ensi kaudella Mestarien liigassa. Juventus nousi 15 pisteen palauttamisen myötä sarjassa nyt kolmanneksi.

Mestaruus on karannut jo Napolille, mutta Juventuksella on hyvät mahdollisuudet selviytyä Mestarien liigaan. Jos siltä kuitenkin vähennettäisiin sarjan päättymisen jälkeen pisteitä, se voisi pudota Juventuksen ulos Mestarien liigan paikoilta. Tällainen löysässä hirressä roikkuminen ja ratkaisun odottaminen olisi kiusallista kaikkien kannalta – mutta senkin kanssa on vain elettävä.

Mestarien liigan lohkopelit alkavat syyskuussa, joten jos päätökset saadaan sitä ennen, asiat voidaan vielä jotenkin ratkaista. Jos päätös venyisi ensimmäisten otteluiden yli, silloin Juventus voitaisiin toki puhaltaa ulos Mestarien liigasta, mutta tilalle ei voitaisi ottaa uutta joukkuetta.

Hankala tilanne siis kaikin puolin – eikä tarinat tähän välttämättä lopu. Siellä tutkitaan muidenkin seurojen toimintaa, sillä monet asiat, joihin Juventus on syyllistynyt, pidetään Italiassa maan tapana.

Juventuksen entinen urheilujohtaja Fabio Paratici ilmoitti perjantaina eroavansa Tottenhamin toimitusjohtajan tehtävistä. Mitä tämä tarkoittaa?

Paratici oli jo hyllytetty Juventuksen valituksen käsittelyn ajaksi, kun FIFA laajensi maaliskuussa Italian Jalkapalliliiton aiemmin antamat rangaistukset koskemaan kaikkea FIFA:n alaista toimintaa. Kun Paraticin valitus ei mennyt torstain istunnossa läpi, oli väistämätöntä, että hän joutui eroamaan. Paratici sai kaikista syytetyistä pisimmän toimitsijakiellon eli häntä voidaan pitää näytelmän suurimpana konnana.

Jotkut ovat harmitelleet Paraticin hyllyttämisen ja eroamisen ajankohtaa, sillä Tottenham oli juuri ehtinyt erottaa Antonio Conten ja se etsii parhaillaan uutta manageria. En millään tavalla väheksy Paraticin pitkää kokemusta, mutta toisaalta hänen näyttönsä Tottenhamissa eivät ole olleet kovinkaan häävejä.

Conten palkkaamista voidaan pitää kovana vetona, mutta sitä ennen vedetty José Mourinhon seuraajan valintaprosessi oli täysi farssi. Osa ehdokkaista tajusi itse vetäytyä ja osan kohdalla Tottenham muutti tuuliviirimäisesti mielipidettään, kun esimerkiksi fanit ärähtivät jonkun ehdokkaan kohdalla. Lopulta valituksi tuli Nuno Espirito Santo, joka kesti lauteilla vain muutaman kuukauden ennen potkujaan.

Se, että uuden managerin prosessin vetää nyt seuran puheenjohtaja Daniel Levy ei oleellisesti poikkea Paraticin kahden vuoden takaisen farssiprosessista. Hatusta voi nousta yhtä suurella todennäköisyydellä voittava arpa kuin täysi katastrofi.