JymyJussien kohtalonkysymys ei ole enää lisenssi, vaan Maila-Jussit

Veeti Kettunen on JymyJussien suurin tulevaisuuden lupaus.

PesäpalloViistopolkumies

JymyJussien kohtalonkysymys ei ole enää lisenssi, vaan Maila-Jussit

Seinäjoen JymyJussien lisenssitilanne näytti kesällä synkeältä. Nyt lisenssin suhteen tilanne on selvä, mutta mikä on tilanne Maila-Jussien suhteen? Siinä se kysymys.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 17.10.2022 | KUVAT All Over Press

Seinäjoen JymyJussit

Kausi 2022

JymyJussien kausi oli värikäs monessa mielessä. Seuran tulevaisuudesta käytiin kovaa keskustelua pesäpallopiireissä varsinkin kauden puolivälissä, kun osa kokeneista pelaajista jätti pelejä väliin palkanmaksussa olleiden ongelmien vuoksi.

Silloin oltiin varmoja, ettei JymyJussit saisi lisenssiä millään opilla ensi kaudeksi. Nyt tilanne on lisenssin suhteen kääntynyt ilmeisesti päälaelleen, mihin viittaa JymyJussien määrätietoinen toiminta ensi kauden joukkueen rakentamisessa ja useiden pelaajien tekemät jopa kaksivuotiset sopimukset.

Myös tuloksellisesti kausi oli värikäs. JymyJussit juuttui heti kauden alussa sarjan tyveen ja se kamppaili pitkään Kankaanpään kanssa runkosarjan kahdesta jäännöspaikasta. Totuus tulosten takana oli kuitenkin toinen. JymyJussit oli pelillisesti koko kauden parempi kuin, mitä sen tulokset kertoivat. Lopulta myös tulokset alkoivat kuunnella peliä ja JymyJussit nousi runkosarjan lopussa sarjassa yhdeksänneksi.

JymyJussien tuki ja turva oli lukkari Joona Lehtisen, Toni Marjamäen ja Veeti Kettusen ympärille rakentunut vahva ulkopeli. JymyJussit antoi runkosarjassa 218 juoksua, mikä oli vähiten pudotuspelien ulkopuolelle jääneistä joukkueista – ja vain neljä juoksua enemmän, miten Kempele antoi juoksuja runkosarjassa. Esimerkiksi Kankaanpään ulkokentästä lyötiin yli sata juoksua enemmän kuin JymyJussien ulkokentästä.

Sisällä Tuomas Raunio, Tero Tyynelä ja Marjamäki tekivät tilanteita ja Oulun Liposta täksi kaudeksi Seinäjoelle palannut lyöjäjokeri Markus Hallasuo ratkaisi yhdessä Marjamäen kanssa monia kriittisiä otteluita onnistumalla tärkeissä paikoissa. Kaikkiaan Hallasuo löi runkosarjassa 58 juoksua.

Kausi oli hyvä onnistuminen myös JymyJussien pelinjohtajalta Jussi Parvilta. Hän pystyi naaraamaan JymyJussit yhdeksänneksi, vaikka kautta sotkivat kentän ulkopuoliset haasteet. Onnistumisen arvoa nosti myös se, että JymyJussit menetti viime kauden joukkueesta sen kaksi ylivoimaisesti tärkeintä pelaajaa, lyöjäjokeri Jukka-Pekka Vainionpään ja Elmeri Liedon, sekä tukun kokeneita pelaajia Ville Viidan johdolla.

Vuoden pelaaja: Toni Marjamäki

Toni Marjamäen taidot on tiedetty jo pitkään, mutta vasta tällä kaudella hän sai JymyJusseissa johtavan pelaajan roolin. Sisällä Marjamäki hoiti päätehtävänsä, kakkosvaihdon, yli 72 prosentin tehoilla, minkä lisäksi hän löi 31 juoksua 56 prosentin tehoilla.

Ulkona 29-vuotias Marjamäki pelasi etumiehenä ja takatilanteiden keskimiehenä erinomaisen kauden ja oli myös ulkona joukkueen kantavia voimia.

Marjamäellä olisi ollut kauden jälkeen ottajia muissakin seuroissa, mutta hän teki JymyJussien kanssa 1+1+-vuotisen sopimuksen, mikä kertoi osaltaan JymyJussien tilanteen parantumisesta.

Muutokset

JymyJussit menettää tämän kauden joukkueesta kaksi runkopelaajaa. Lukkari Joona Lehtinen teki jo kesällä sopimuksen Kiteen kanssa. Myöskään kokenut Tero Tyynelä ei jatka JymyJusseissa. Lyöjäjokeri Riku Utanen päästettiin jo kesken kauden Alajärvellä.

JymyJussit hyödynsi siirtomarkkinoilla Oulun Lipon kaaokseen. Oulusta Seinäjoelle tulevat Lehtisen lukkarina korvaava Miika Keski-Petäjä, lupaava etukenttäpelaaja Tino Alaspää sekä 48 juoksua päättyneellä kaudella lyönyt lyöjäjokeri Aapo Hiltunen. Tony Latvala loikkaa JymyJusseihin Koskenkorvalta. Try-outilla oleva Aleksanteri Haukka lisäisi kilpailua takakentällä.

Arvio

JymyJusseista lähtee Lehtisen ja Tyynelän myötä kokemusta, mutta kokonaisuudessaan JymyJussit vahvistuu tähän kauteen verrattuna. Miika Keski-Petäjää on pidetty Superin tasoisena lukkarina ja nyt hän saa ansaitsemansa näytönpaikan. Lyöjäjokeri Aapo Hiltunen on vasta 18-vuotias, joten Hiltunen voi olla yksi siirtomarkkinoiden löydöistä. Myös 19-vuotiaat Tino Alaspää ja Tony Latvala ovat lupausten kirjoissa.

JymyJusseilla on ensi kaudella nuori joukkue, jossa on potentiaalia. Jussi Parvi saa myös kaipaamansa leveyttä, sillä lähes kaikille pelipaikoille on myös kilpailua. Lisäksi Seinäjoen Maila-Jussien Ykköspesisjoukkueessa pelaa nuoria haastajia, jotka voivat hyvinkin päästä maistamaan Superin menoa yksittäisissä otteluissa ensi kaudella.

JymyJussit saa rakennettu ensi kaudella jopa kaksi kärkeä. Kumpikaan kärki ei ole Superin aatelia, mutta omalla tasollaan vahvaa tekoa. Ulkona Keski-Petäjällä on sopivan kokoinen haaste täyttää Lehtisen paikka. Muilta osin myös ulkokenttä vahvistuu.

Yksi mielenkiintoinen seurattava ensi kaudella on 19 vuotta lokakuun alussa täyttänyt Veeti Kettunen. Kettunen on JymyJussien suurin lupaus ja hänellä on potentiaalia kehittyä eturivin pesäpalloilijaksi. Kettunen on pelannut jo kaksi vahvaa kautta ulkona ja tällä kaudella häntä kokeiltiin jo ykköskärjessäkin vaihtajana.

Jos ja kun JymyJussit saa lisenssin ensi kaudeksi, sillä ei pitäisi olla sarjapaikan suhteen mitään hätää.

Kysymys

JymyJussien ensimmäinen kysymys on, saako se Superin lisenssin ensi kaudeksi. Välillä tilanne näytti jo synkeältä, mutta nyt lisenssin saamisen kanssa ei pitäisi olla voittamattomia ongelmia.

Siksi paljon suurempi kysymys Seinäjoella onkin, mikä on JymyJussien tulevaisuus ja sen suhde Maila-Jusseihin?

Maila-Jussit on tehnyt viime vuosina vahvaa juniorityötä ja se nousi omien junioreidensa varaan rakennetulla joukkueella tällä kaudella Ykköspesikseen.

Kun Maila-Jussit ja Nurmon Jymy yhdistyivät ja perustivat JymyJussit, ajatus oli, että Maila-Jussit ja Nurmon Jymy ovat kasvattajaseuroja ja JymyJussit niiden yhteinen edustusjoukkue. Malli on edelleenkin sama, mutta Maila-Jussien sisällä on vahvistunut myös se henki, että seuran pitäisi pelata oman lipun alla tulevaisuudessa myös Superissa.

Tässä on myös JymyJussien kannalta suurin ja tärkein kysymys. Löytyykö Seinäjoella malli, jos viime vuosina talousvaikeuksien kanssa kamppaillut JymyJussit pysyy edelleen alkuperäisen ajatuksen mukaisesti Seinäjoen lippulaivaseurana vai palaako Maila-Jussit Superiin joku päivä oman lipun alla – ja mikä rooli silloin JymyJusseille siinä mallissa jäisi? Sulautuisiko se Maila-Jusseihin, kuihtuisi pois vai saisiko Ossi Viljanen pidettyä JymyJussit edelleen happirajan yläpuolella ja jopa Superissa?

Seinäjoki on kuitenkin pesäpallokaupunkina jälleen tulossa. Kysymys on enää siitä, minkä värisillä pelipaidoilla Superia tulevaisuudessa pelataan.