JymyJussien kriisissä näkyy myös valoa, vaikka parhaat pelaajat lähtevät ja peli sakkaa

Elmeri Lieto on jättämässä JymyJussit. Taperilla on ollut pitkään siirto JoMaan, mutta nyt myös Hyvinkään Tahko on heittänyt hattunsa kehään.

Pesäpallo

JymyJussien kriisissä näkyy myös valoa, vaikka parhaat pelaajat lähtevät ja peli sakkaa

JymyJussit on pelannut alle odotusten, sen kaksi tähtipelaajaa on lähtötelineissä ja seuraorganisaatio on myrskynsilmässä. Mutta kriisin keskellä näkyy myös valoa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 15.7.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

JymyJussit on ollut alkukauden suurin pettymys Joensuun ja Kiteen lisäksi. Joukkueen pitäisi materiaalinsa puolesta taistella pudotuspeleihin pääsystä, mutta nyt JymyJussien on oltava tarkkana, ettei se joudu kauden päätteeksi putoamiskarsintoihin. Seinäjoella ei kannata menettää vielä putoamisuhan takia yöunia, mutta JymyJussit ei voi lasketella loppukautta miten sattuu.

JymyJussien tilanne on monisäikeinen. Joukkue ei ole pelannut omalla tasolla, mutta toisaalta tämä kausi on osoittanut, että ei sen tasokaan ole ihmeellinen. Joukkueessa on paljon keskitason tai sitä heikompia pesäpalloilijoita, jotka hoitavat kyllä hoitavat oman tonttinsa, mutta eivät silti häikäise.

Toiseen kategoriaan kuuluvat kärkimies Tuomas Raunion kaltaiset pelaajat, joissa on jotain tai jopa paljon hyvää, mutta joilta puuttuu kuitenkin jotain, jotta he voisivat nousta pesäpalloilijoina aivan kovimpaan kategoriaan. Esimerkiksi Raunio on mennyt kentällä erinomaisesti, mutta hänen nopeuskestävyytensä ei ole sitä luokkaa, että häntä voisi pitää kuitenkaan huippuetenijänä tai edes huippukärkenä.

Yksi kerrostalo

JymyJussien ongelmia lisää joukkueen epätasaisuus, joka kulminoituu parhaimmin Jukka-Pekka Vainionpäähän.

Vainionpää on edelleen valtakunnan paras lyöjäjokeri, joka on lyönyt 12 ottelussa huimat 46 juoksua.

Ongelma tulee sitä kautta, että Vainionpää on käytännössä JymyJussien ainoa kotiuttaja. Ville Hotakaisesta kaavailtiin vahvaa säestäjää Vainionpäälle, mutta loukkaantumiset ovat sotkeneet hänen kauttaan. Nyt JymyJussien toiseksi paras kotiuttaja on ollut 10 juoksua lyönyt Miika Anttila.

Kun JymyJusseilla on vain yksi kotiuttaja, joka kaiken lisäksi tulee aina tilaisuuden tullen lyömään, vastustajat voivat keskittyä Vainionpäätä vastaan pelaamiseen. Hänen lyöntikohtansa tutkitaan tarkkaan ja lukkarit ja ulkokentät ovat siksi aina hyvin valmistautuneita Vainionpään tarttuessa mailaan. Tätä taustaa ja hurjia lyöntimääriä vastaan Vainionpään kotiutusprosentti – 53 % – on kova lukema.

Vaikka Vainionpää otetaan tarkkaan, hänen lyöntinsä on siitä huolimatta niin kova ja hyvä, että JymyJusseilla on aina mahdollisuus taikoa hänen lyöntivuorollaan jopa täydet neljä juoksua.

Kolme potentiaalista helmeä

Vainionpään lisäksi joukkueessa on vain kolme potentiaalista helmeä. Elmeri Lieto on ollut monta vuotta suurlupaus ja vaikkei hän vielä olekaan räjäyttänyt koko potentiaaliaan, hän on kuitenkin etenkin polttolinjan pelaajana jo nyt huippuluokkaa.

Toinen tärkeä pelaaja on Kankaanpäästä hankittu lukkari Joona Lehtinen. Lehtinen on kuitenkin lukkarina vanhanliiton verkkainen ja heittelevä lukkari, ja vaarana on, että hän jää uuden lukkarisukupolven jyräämäksi. Lehtinen ei ole tällä kaudella mitenkään häikäissyt. Itse asiassa hänen altaan pois heitetty Henri Itävalo on pelannut vahvemman alkukauden Kankaanpäässä kuin Lehtinen.

Neljäs mielenkiintoinen pelaaja on puskista JymyJussien avaukseen tällä kaudella noussut 17-vuotias Veeti Kettunen. Kakkospolttajana pelannut Kettunen on toki vielä raakatimantti, mutta potentiaalia hänestä löytyy – ja paljon iloa tulevaisuudessa, jos JymyJussit saa vain hänet pidettyä.

Tasaisia otteluita

JymyJussit on pelannut tällä kaudella leimallisesti tasaisia otteluita – jopa kärkiseuroja vastaan. Se kuvaa joukkueen rakennetta: suurin osa pelaajista osaa pelata pesäpalloa ja täyttävät paikkansa, mutta se vaihde, jota suurten seurojen lyöminen vaatisi, ei tahdo joukkueesta löytyä Vainionpään kaltaisia poikkeusyksilöitä lukuun ottamatta.

JymyJussit on tehnyt kärjellään tilanteita, ja pelinjohtaja Jussi Parvi on peluuttanut myös kakkoskärkeä. Vaikka Parvi onkin kokonaisuudessaan onnistunut kohtalaisesti, tuota ratkaisua voi hieman ihmetellä, sillä kakkoskärjestä ei juurikaan jalkoja löydy.

Kotiutustilanteissa Parvi on ramannut kaiken Vainionpäähän, mutta niin hän on pitänyt ja kannattanut tehdäkin – silläkin uhalla, että vastustajat ovat voineet keskittyä lähes yksinomaan Vainionpäätä vastaan pelaamiseen.

Ulkona JymyJussit on ollut materiaalinsa mukainen joukkue. Yksikään ulkokentän osa-alue ei repsota, mutta ei välttämättä loistakaan – ehkä polttolinjaan lukuun ottamatta. Tämä on näkynyt myös tulostaululla: JymyJussit on antanut 12 ottelussa 84 juoksua, kun sen kanssa sarjataulukossa taisteleva Kitee on antanut 14 ottelussa jo 153 juoksua.

Vainionpää ja Lieto lähtevät

JymyJussien taloustilanne on ollut viime vuosina turbulenttinen, mutta joukkueen halventamisen ja onnistuneen kumppanuusmyynnin avulla talous on saatu vakautettua.

Seinäjoella on seurattu ja pohdittu, mitä JymyJussien tarinassa tapahtuu seuraavaksi. Perinteisellä ja maineikkaalla pesäpallopaikkakunnalla on viritelty erilaisia operaatioita JymyJussien toiminnan turvaamiseksi ja kehittämiseksi, mutta suunnitelmat eivät ole vielä konkretisoituneet.

Jymy-Jussit Oy:n pääomistaja ja seuran puheenjohtaja Ossi Viljanen voisi olla valmis siirtymään sivuun, mutta vain siinä tapauksessa, että vanhat velat ja Viljasen omat lainat kuitataan. Siksi Seinäjoella pidetään todennäköisenä, että Viljanen pysyy edelleen vallassa ja pyrkii vahvistamaan hallitusta ja organisaatiota.

Tapahtuipa seuran kulisseissa mitä tahansa, yksi asia on kuitenkin selvä. Kun tämä kausi päättyy JymyJussit menettää osan parhaista pelaajista. Jukka-Pekka Vainionpää siirtyy Vimpeliin ja myös JymyJussien toinen tähtipelaaja, Elmeri Lieto, on lähtökuopissa. Liedon päävaihtoehdot ovat Joensuu ja Hyvinkää.

Se, millaisen joukkueen JymyJussit saisi ensi kaudeksi, riippuu siitä, miten vahva sen organisaatio on ja kuka sitä pyörittää. Seinäjoella on puhuttu paljon joukkueen nuorennusleikkauksesta, mutta todellisuudessa yksi lahjakas sukupolvi on jo hukatta, ja seuraava aalto – jonka kirkkaimmat tähdet tällä hetkellä ovat 17-vuotiaat Veeti Kettunen ja  Miska Mäkiviita – on vielä 4-5 vuoden päässä siitä, että sen rungon varaan voitaisiin rakentaa menestyvä Superin joukkue.

 

Katso tästä JymyJussien tulokset ja otteluohjelma.