HJK:n kriisi syvenee – jatkopaikka aidosti vaarassa ja seuran sisällä luottamus rakoilee

Bojan Radulovic laukoi HJK:n voitto-osuman rankkarista.

JalkapalloMestarien liiga

HJK:n kriisi syvenee – jatkopaikka aidosti vaarassa ja seuran sisällä luottamus rakoilee

HJK otti 1-0-voiton Larnesta, mutta Joel Perovuon mukaan Klubin jatkopaikka Mestarien liigassa on aidosti vaakalaudalla.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.7.2023 | KUVAT All Over Press

HJK otti Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussa 1-0-kotivoiton pohjoisirlantilaisesta Larnesta. Joel, HJK ei kuitenkaan vakuuttanut?

Ei millään muotoa. Pelin kuva oli juuri sellainen kuin ennakolta voitiin odottaa. Klubi otti pelin kontrollin haltuunsa ja voitti esimerkiksi pallonhallinnan selvin 66-34 numeroin.

Hallinta oli kuitenkin jälleen näennäistä ilman, että Larnen maalille olisi saatu oikeasti luotua paikkoja, saati huippuvaarallisia paikkoja. Se, että Klubilla oli koko ottelussa vain viisi laukausta maalia kohti, kertoo ison tarinan siitä, millaista tervanjuontia pelaaminen tällä hetkellä Klubilla on.

Larne oli tullut Helsinkiin hakemaan mitä ilmeisemmin tasapeliä. He keskittyivät vain puolustamaan eivätkä saaneet yhtään paikkaa koko ottelussa.

HJK voi sanoa, että peli oli sen kontrollissa, varsinkin, kun se meni johtoon jo kolmen minuutin pelin jälkeen Bojan Radulovićn rankkarimaalilla. Oli toki, mutta ongelmana oli, että tänään sen olisi pitänyt takoa taululle sellaiset lukemat, että jatkopaikka olisi ollut varma.

Toni Koskela sanoi ottelun jälkeen, että tämä oli minimitulos. Ongelmana on vain se, että tällainen minimitulos ei takaa vielä yhtään mitään.

Niin, miten tiukkana näet HJK:n jatkopaikan?

Klubi on näistä kahdesta joukkueesta laadukkaampi, mutta kun ottaa huomioon, miten ahdistunutta pelaaminen on tällä hetkellä, HJK on aidosti vaarassa pudota jatkosta jo ensimmäisellä esteellä. Yhden maalin etumatka ei riitä vielä mihinkään.

Vierasottelu on aina vierasottelu, jossa on monta sellaista muuttujaa, jotka voivat kääntyä vierasjoukkuetta vastaan. Millainen on kentän pinta tai miten kova on tuomarin kantti puhaltaa aidosti jokainen tuomio puolueettomasti.

Olen myös varma, että yhden maalin tappio oli pohjoisirlantilaisille torjuntavoitto. Nythän kysymys on samasta tilanteesta, että vastustaja menee ottelussa 1-0-johtoon. Yhden maalin tappioasema ei horjuta Larnan itseluottamusta millään muotoa. He uskovat aidosti siihen, että heillä on mahdollisuus jatkopaikkaan kotiottelussaan.

Sanoit jo edellisessä HJK-jutussa, että Klubi on kriisissä. Laukeaako tämä kriisi enää Toni Koskelan johdolla?

Olen edelleen sitä mieltä, ettei Koskelaa kannata vielä lähteä erottamaan ja etsimään uutta valmentajaa. Kriisi on syvä ja syvenee koko ajan, mutta kaikki avaimet ovat edelleen Koskelalla ja hänen valmennustiiminällään.

Nyt on vain löydettävä ne aseet, joilla pelissä olevat ongelmat saadaan korjattua. Kun ne saadaan korjattua, silloin korjaantuu myös moni muu asia – ja lopulta myös tulokset, kuten viime kaudellakin vastaavassa tilanteessa.

Lue myös: HJK:n kriisi on syvemmällä kuin Toni Koskelassa – hänen erottamisensa nyt olisi riski

Koskela on todistanut, että hän pystyy tekemään tarvittavat korjaukset, mutta eihän tällainen tilanne, jossa päävalmentajan ja seuran toimitusjohtajan välit eivät ole parhaat mahdolliset, ole kenenkään kannalta ammattimainen.

Jos Aki Riihilahti luottaa oikeasti Koskelaan, silloin hänen on oltava 100-prosenttisesti Koskelan takana ja tukena. Jos seuran sisältä tulleet tiedot pitävät paikkaansa, tilanne on tällä hetkellä se, ettei Riihilahti luota enää Koskelaan – eikä Koskela Riihilahteen ja hänen sitoutumiseensa ja tukeensa. Siksi ollaan väistämättä sellaisella uralla, ettei se voi johtaa kuin yhteen lopputulokseen – teiden erkanemiseen. Kysymys on enää siitä, tapahtuuko se kauden aikana vai vasta sen jälkeen, ja kuka tulee Koskelan tilalle.

Klubi-leirissä eletään joka tapauksessa kriittisiä hetkiä. Nyt se kurssi on käännettävä tai kohta Mestarien liigassa ei ole enää mitään, mitä kääntää – eikä siihen hetkeen ole enää Veikkausliigassakaan kovin pitkä matka.