JymyJussit heikentyy ensi kaudeksi uhkaavasti – putoaminen olisi sille kohtalokasta

Atte Kontio (2) ja Viljo Sillanpää tuulettavat ensi kaudella muualla kuin JymyJusseissa.

Pesäpallo

JymyJussit heikentyy ensi kaudeksi uhkaavasti – putoaminen olisi sille kohtalokasta

Puolivälieriin päättyneellä Superpesis-kaudella sensaatiomaisesti edennyt Seinäjoen JymyJussit heikentyy ensi kaudeksi. Joukkue on kasassa, mutta siltä puuttuu edelleen pelinjohtaja.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.11.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Seinäjoen Jymy-Jussit ilmoitti viimeinkin ensi kauden joukkueensa. Mukana on kolme uutta hankintaa – Matias Litmanen, Juuso Vuorenmäki ja Santtu Luhtavaara. Pekka, millainen JymyJussien ryhmä on?

Pääluvullisesti kriteerit täyttyvät, sillä joukkueessa on nyt 15 pelaajaa. Haaste on kuitenkin materiaalin laatu. Joukkue menetti koko ykköskärkensä, Tuomas Raunion, Atte Kontion ja Viljo Sillinpään, eivätkä uudet vahvistukset korvaa ykköskärjen menetyksiä – eivät etenkään sisäpelissä. mutta eivät myöskään ulkona.

Litmasessa on edelleen piilevää potentiaalia, mutta hän ei ole saanut sitä kaivettua esille. Sotkamo oli Litmaselle liian kova ryhmä eikä Kiteekään halunnut tehdä hänen kanssaan enää jatkosopimusta. Kesä näyttää, raivaako Litmanen itselleen paikan ulkona ja mahtuuko hän sen jälkeen ykkös- vai kakkoskärkeen.

Vuorenmäki on hieman tasapaksu koppari ja sisällä hän on profiililtaan kotiuttaja. Luhtavaara ei tahtonut päästä päättyneellä Koskenkorvalla edes pelaamaan ja ensimmäinen haaste JymyJusseissakin on lunastaa pelipaikka joukkueesta.

JymyJussit on heikentynyt päättyneeseen kauteen verrattuna. Suurin menetys on ilman muuta Kontio, joka pelasi uransa parhaan kauden niin sisällä kuin ulkonakin ja otti JymyJussien johtavan pelaajan roolin kantaakseen.

JymyJusseilla on edessään iso ja haastava kausi, sillä miesten Superpesis on jakautunut selvästi kahtia. Sarjassa on seitsemän kärkiseuraa ja kuusi heikompaa seuraa. Marginaalit näiden kuuden heikomman joukkueen välillä ovat niin pienet, että kaikki skenaariot ovat JymyJusseillekin mahdollisia, jopa putoaminen.

Kaiken lisäksi JymyJusseilta puuttuu edelleen pelinjohtaja Jussi Parvin lopetettua. JymyJussit on etsinyt syksyn aikana uutta pelinjohtajaa, vaikka seuran johtoportaassa olisi tehtävään valmis vaihtoehto, Santtu Haipus. Hän on kokenut tekijä pesäpallossa ja ollut Ossi Viljasen kanssa keskeinen arkkitehti myös JymyJussien päättyneen kauden ja ensi kauden joukkueen rakentamisessa.

JymyJussien yhteydessä on puhuttu kahdesta pelaajasta, Joni Rytkösestä ja Severi Piispasesta. Voisivatko nämä pelaajat vielä liittyä JymyJussien vahvuuteen?

Molemmista pelaajista on toki puhuttu JymyJussien yhteydessä, mutta näillä nimillä on turha sen enempää enää spekuloida.

Rytkösen kohdalla on ensin nähtävä, johtavatko seksuaaliseen häirintään liittyvät epäilyt rangaistukseen vai eivät, ja mitä sitten tapahtuu. Piispasen kohdalla tilanne on ymmärtääkseni myös auki sen suhteen, mitä hän urallaan tekee vai tekeekö mitään.

Putoaminen Superista olisi mille tahansa seuralle ensi kaudella suuri takaisku, mutta olisiko se JymyJusseille jopa kohtalokas takaisku?

Putoaminen olisi mille tahansa joukkueelle kova isku ja sitä se olisi myös JymyJusseille. Mahdollinen putoaminen olisi myös sellainen muuttuja, joka aktivoisi JymyJussien ja Seinäjoen Maila-Jussien välisen kysymyksen aivan eri tavalla kuin tähän saakka. JymyJussien osalta isot avaimet ovat edelleen seuran pääomistajalla Ossi Viljasella, mutta varmasti hänkin joutuisi JymyJussien pudotessa miettimään seuran tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä uudesta perspektiivistä.

Maila-Jussit on tehnyt jo usean vuoden ajan vahvaa juniorityötä, ja vaikka se ei lukeudukaan vielä ensi kaudella Ykköspesikseen suurimpiin ennakkosuosikkeihin, sen tienviitoissa on lukenut jo jonkin aikaa Superpesis.

Lisäksi pelaajavirta on alkanut viedä JymyJusseista MailaJusseihin. Tero Tyynelä siirtyi jo vuosi sitten Maila-Jusseihin ja nyt häntä seurasi Tuomas Raunio.