Arsenal saanee tähtipoikansa, mutta Enzo Fernandezin siirto Chelseaan voi kaatua pysyvästi

Enzo Fernandez nousi jalkapallomaailman puheenaiheeksi Qatarin MM-kisoissa.

JalkapalloValioliiga

Arsenal saanee tähtipoikansa, mutta Enzo Fernandezin siirto Chelseaan voi kaatua pysyvästi

Jukka Rönkä varottaa, että Enzo Fernandezin siirto Chelseaan saattaa hyvinkin vaihtua siirroksi johonkin muuhun seuraan - esimerkiksi Liverpooliin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.1.2023 | KUVAT All Over Press

Valioliigan siirtoikkuna on ollut auki viikon, mutta kaksi tammikuun suurinta ja puhutuinta siirtoa ei ole edennyt. Jukka, mikä maksaa Enzo Fernandezin ja Mykhailo Mudrykin siirroissa Valioliigaan?

Kysymys on siirtoikkunoille tyypillisestä ilmiöstä, hintaneuvotteluista. Monesti ihmetellään, miksi siirrot tuppaavat jäädä siirtoikkunan viimeisille hetkille ja jopa viimeisille minuuteille. Se näyttää toki koomiselta, mutta naureskelun takana unohdetaan, että kysymys voi olla suurista rahoista.

Esimerkiksi Mudrykin kohdalla Arsenal voi neuvotteluja venyttämällä säästää helposti yli 10 miljoonaa euroa, ehkä jopa enemmänkin. Siirtoikkunan alussa valtit ovat myyjällä, mutta mitä lähemmäksi deadline tulee, valtit siirtyvät ostajan suuntaan.

Nythän kilpajuoksuun Mudrykista on liittynyt myös Chelsea, joka on sanonut nokittavansa Arsenalin tarjoukset. Eikö Arsenal riskeeraa neuvotteluja venyttämällä sen, että he menettävät Mudrykin Chelsealle?

Arsenal on urheilullisesta puolesta vastaavan urheilujohtaja Edun aikana toiminut siten, että se asettaa itse pelaajalle maksisiirtosumman ja jos he eivät saa siirtoa asettamaansa raamiin, silloin he skippaavat kaupan riippumatta siitä, mitä muut tarjoavat.

Tämä logiikka pätee myös Mudrykiin. 22 vuotta täyttäneen Mudrukin potentiaali on toki kiehtova, mutta on hyvä pitää mielessä, että hän ei mahtuisi tällä hetkellä Arsenalissa avaukseen, sillä hänen pelipaikoillaan laidoilla pelaavat Bukayo Saka ja Gabriel Martinelli. Mudryk olisi alkuvaiheessa eräänlainen varmistava pelaaja sille, jos Sakalle tai Martinellille sattuisi jotain tai heitä pitäisi lepuuttaa. Tulevat kaudet ovat toki eri asia, mutta tällä hetkellä asetelma olisi se, että Mudryk ei menisi suoraan avaukseen.

Mitä siis Mudrykin siirrossa tulee tapahtumaan?

Todennäköisin skenaario on edelleen se, että hän siirtyy Arsenaliin – ja siirtosumma Shakhtar Donetsikin vaatiman 100 miljoonan euron sijasta 70-80 miljoonan euron luokassa.

Chelsea voi toki tarjota saman tai jopa enemmänkin kuin Arsenal, Mudryk on tehnyt kuitenkin selväksi, että hän haluaa siirtyä Arsenaliin. Jokainen voi tarkistaa nuoren miehen suunnitelmat hänen somekäyttäytymisensä perusteella. Chelsea joutuu miettimään, kannattaako se ostaa pelaajaa, joka ei ole järin kiinnostunut siirtymään seuraan – ja kannattaako sen ostaa pelaajaa, joka ei välttämättä ole paras ratkaisu Chelsean ongelmiin.

Jokainen, joka näki Chelsean ja Manchester Cityn ottelun, ymmärtää, että Pierre Emerick Aubameyangin päivät The Bridgella ovat luetut. Chelsea tarvitsisi paljon ennemmin keskushyökkääjän kuin lupaavan laiturin.

Entä tapaus Fernandez?

Benfica vetää julkisuudessa tosi tiukkaa linjaa ja vakuuttaa, että Fernandez ei liikahda tammikuussa, ellei hänestä makseta sopimuksen purkupykälän mukaisesti 120 miljoonaa euroa. Olisi yllätys, jos Chelsea suostuisi maksamaan argentiinalaisesta oikeasti 120 miljoonaa. Se sen sijaan olisi pienempi yllätys, jos Benfica tinkisi hinnasta ja päästäisi Fernandezin lähtemään 80-100 miljoonalla eurolla.

Nyt on puhuttu, että että Fernandez itse olisi valmis siirtymään Chelseaan, mutta jos hän – tai kuka tahansa muu pelaaja – haluaa ensi kaudella pelata Mestarien liigassa, niin kannattaa alkaa tutkia Valioliigan sarjataulukkoa. Tällä hetkellä näyttää todennäköisemmältä se skenaario, että Chelsea ei pelaa ensi kaudella Mestarien liigassa kuin että se pelaisi.

Siksi tilanne voi hyvinkin kääntyä vielä päälaelleen. Enkä nyt tarkoita vain sitä, että Fernandezin siirto Chelseaan kaatuu vain tässä kuussa, vaan se kaatuu lopullisesti ja hän siirtyy kesällä esimerkiksi Liverpooliin, joka on remontoimassa joukkuetta kohtalaisen kovalla kädellä kesällä.

Atlético Madridin Joao Felix on myös edelleen otsikoissa. Mikä on hänen siirrossaan tilanne?

Felixin kilpajuoksun johtavat hevoset ovat tällä hetkellä Arsenal, Chelsea ja Manchester United.

Ensimmäinen kynnys on hänen kohdallaan raha eli kuka näistä seuroista on valmis maksamaan sellaisen lainasumman, että Atlético hyväksyisi sen. Toinen kysymys on Felix itse: mitä vaihtoehtoa hän pitää näistä itsensä kannalta parhaana?

Arsenal oli yleinen vitsailun kohde vielä reilu vuosi sitten, mutta nyt se on näistä kolmesta seurasta selvästi vetovoimaisin ainakin pelillisesti. Arsenal johtaa Valioliigaa ja se voi hyvinkin voittaa mestaruuden tällä kaudella – mitä Manchester United ja varsinkaan Chelsea eivät pysty tarjoamaan Felixille. Muutenkin Felix sopii pelityylillisesti parhaimmin Arsenaliin, jossa hänelle olisi myös siinä mielessä sosiaalinen tilaus, että Gabriel Jesus on vielä ainakin helmikuun lopulle asti sivussa.

Mutta olisin yllättänyt, jos Arsenal oikeasti hankkisi tammikuussa Mudrukin ja sen päälle vielä Felixin, olkoonkin, että Felix tulisi lainapapereilla. En myöskään usko, että Felix olisi varavaihtoehto Mudrukille. Arsenal etsii selkeästi yhtä laitapelaajaa ja siihen rooliin Felix ei istu eikä Arsenalissa olisi edelleenkään Sakan ja Martinellin varavaihtoehtona huippulaituria. Pelikentille palaava Emile Smith Rowe on toki pelannut laidalla, mutta hän on Felixin tavoin enemmän kymppipaikan pelaaja kuin laitapelaaja.

Eli et odota siis kovin montaa megaluokan siirtoa tammikuussa – vai?

Odotan Mudrykin siirtyvän Arsenaliin, mutta oma ennusteeni on, että hän on ainoa yli 60 miljoonan euron siirto Valioliigassa tammikuussa. Toki Chelsea ja miksei myös Liverpool voivat tehdä jonkin yllättävän vedon siirtomarkkinoilla, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että Valioliigassa nähdään pienempien siirtojen ja Mudrukin siirron lisäksi vain muutama 30-50 miljoonan euron siirto ja isot panokset säästetään kesän siirtoikkunaan.