JymyJussit kuori kerman päältä Oulun Liposta ja puskee entistä vahvempana kohti säälipleijareita

Veeti Kettusen pitäisi olla pelikunnossa jo JymyJussien sarja-avauksessa Kiteetä vastaan.

PesäpalloViistopolkumies

JymyJussit kuori kerman päältä Oulun Liposta ja puskee entistä vahvempana kohti säälipleijareita

JymyJussit on ollut yksi Superin ongelmaseuroista. Järkevät hankinnat tekevät siitä kuitenkin vahvan suosikin menemään säälipleijareihin.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 2.5.2023 | KUVAT All Over Press

Seinäjoen JymyJussien viime vuosien käänteistä ei ole puuttunut väriä ja jännitystä.

Välillä on jännitetty sarjapaikan puolesta, välillä Superpesis-lisenssin kohtaloa ja välillä sitä, onko joukkue hajoamassa tai seura vaihtamassa omistajaa. On puhuttu vaikeuksista palkkojenmaksussa ja on pohdittu, mitä Seinäjoen Maila-Jussien systemaattinen nousu tarkoittaa JymyJussien kannalta.

JymyJussit on kuitenkin pystynyt tuulten ja myrskyjen keskellä pystyssä. Eikä kysymys ole ollut vain pelkästään pystyssä pysymisestä. Joukkue yllätti viime kaudella kaikki ja nousi loppukauden hurjan kirinsä ansiosta runkosarjassa peräti yhdeksänneksi.

Tämän kauden joukkue on viime kautta vahvempi ja siksi Seinäjoella katsotaan kesään luottavaisesti.

Are you ready? Get a 25€ combi free bet on your 1st deposit at Mr Green!

Luottavaisuuteen on myös perusteensa. JymyJussit kuuluu toki ennakolta sarjan viiden heikoimman joukkueen ryhmään, mutta JymyJussien ryhmässä on muita häntäpään seuroja vähemmän riskialttiita muuttujia.

Siksi JymyJussien pitäisi kohtalaisen helposti selvittää tiensä säälipleijareihin eli runkosarjan sijoille 7-10. Seitsemäs sija on ehkä utopistinen, mutta Kitee saa olla tarkkana JymyJussien kanssa taistelussa runkosarjan kahdeksannesta sijasta.

Jos JymyJussit joutuisi putoamiskarsintaan, silloin jotain olisi mennyt kauden aikana pahasti pieleen.

***

Jussi Parvi on tehnyt hienoa työtä JymyJusseissa.

JymyJussien suurin vahvuustekijä löytyy kentän sijasta kentän laidalta. Jussi Parvi on tehnyt erinomaista työtä pelinjohtajana ja kokonaisvaltaisena valmennuksen johtajana.

Hän on pystynyt kehittämään niin pelaajia kuin myös joukkueen pelaamista.

Tästä hyvä esimerkki on talven aikana kotiutuksiin satsaaminen. Viime kaudella JymyJussit teki pääkilpailijoitaan selvästi vähemmän juoksuja ja kotiutuksista vastasivat pääosin vain Markus Hallasuo ja Toni Marjamäki. Täksi kaudeksi Parvi on harjoituspelien perusteella monipuolistanut selvästi JymyJussien kotiutuksia.

Ainoa uhkakuva Parvissa on, että hänen lahjakkuutensa on haistettu myös JymyJusseja suuremmissa seuroissa. Siksi JymyJussien pääomistaja Ossi Viljanen saa pitää kaksin käsin kiinni Parvista, jos aikoo pitää hänet JymyJusseissa.

***

JymyJussit muuttui viime kauden jälkeen hallitusti. Joukkueesta lähtivät vain lukkari Joona Lehtinen Kiteelle ja Tero Tyynelä Seinäjoen Maila-Jusseihin.

Molemmat ovat Superissa tasonsa todistaneita pelaajia, mutta JymyJussit ei jäänyt suremaan heidän lähtöään. Se kuori Oulun Liposta kerman päältä hankkimalla lukkari Miikka Keski-Petäjän, etukenttäpelaajan Tino Alaspään ja nuoren lyöjäjokerilupauksen Aapo Hiltusen. Koskenkorvalta haaviin tarttui lisäksi Tony Latvala.

Hankintojen myötä JymyJussit on vahvistunut viime kauteen verrattuna. Keski-Petäjä on potentiaaliltaan Lehtistä monipuolisempi lukkari, Hiltunen tuo joukkueeseen kaivattua lyöntivoimaa ja 20 vuotta viime kuussa täyttänyt Alaspää on yksi lupaavimmista nuorista etumiehistä. Latvalan rooli jäänee Oulun kolmikkoa pienemmäksi.

***

JymyJussit saa vahvan ykköskärjen. Tuomas Raunio on hyvä kentällemenijä ja häntä säestää monipuolinen jokeri Justus Teppo, jolla on aineksia kehittyä eliittiluokan etenijäjokeriksi.

Atte Kontio lunasti jo viime kaudella haastavan ykkösvaihdon purkajan roolin kakkosena, ja kun pitkään sairastellut Veeti Kettunen palaa täyteen kuntoon, hän on viime kauden lopun tavoin itseoikeutettu kolmonen. Marjamäki on nelosena joukkueen tärkein numerolla lyövä kotiuttaja.

Parvi peluuttaa myös kakkoskärkeä, mutta JymyJussien sisäpelillinen vahvuus lepää selvästi ykköskärjen ja jokereiden hartioilla. Jukka-Pekka Vainionpään saappaisiin hypännyt Hallasuo oli viime kaudella positiivinen yllätys lyömällä 58 juoksua. Nyt hän saa 19-vuotiaasta Hiltusesta rinnalleen toisen lyöjäjokerin. Hiltunen löi viime kaudella Lipossa 48 juoksua.

Ulkona Keski-Petäjä on yksi sarjan mielenkiintoisimmista lukkareista. Hän tuo väkkärämäisenä vauhti- ja tempolukkarina JymyJussien pelaamiseen uudenlaisen taktisen elementin verkkaiseen Lehtiseen verrattuna.

Keski-Petäjä on myös erinomainen näppien hakija ja etukenttä – Keski-Petäjä mukaan lukien – on vahvistunut viime kauteen verrattuna. Marjamäki ja Kontio ovat JymyJussien perinteiset etukenttämiehet, mutta Marjamäki menee kovakätisenä pelaajana tilanteesta ja lyöjästä riippuen heittäjäksi kolmoskulmaan. Alaspäälle on oma ruutunsa etukentällä.

Linjan johtava pelaaja on suurlupaus Veeti Kettunen. Monet ovat olleet huolissaan Kettusen pitkästä poissaolosta, mutta hänen pitäisi olla mukana jo sarja-avauksessa Kiteetä vastaan.

Muista linjan paikoista taistelevat Oskari Salmela, Latvala, Joona Kettunen ja Antton Peltomäki.

Takakenttä on edelleen haavoittuva. Raunio ja Viljo Sillanpää ovat molemmat kokeneita takamiehiä, mutta heille on sattunut perinteisesti myös mustia hetkiä.

***

JymyJussit voi lähteä kauteen kuitenkin hyvällä itseluottamuksella. Joukkueessa on järkevien hankintojen myötä lisää laatua ja enemmän myös leveyttä.

Lisäksi kaksoisedustussopimus Maila-Jussien kanssa varmistaa sen, että loukkaantumisten iskiessä apuja löytyy saman kentän toiselta laidalta. Sieltä löytyy tarvittaessa myös peliaikaa vähemmälle vastuulle jääville JymyJussien pelaajille.