JymyJussit saattaa menettää etuhampaitaan, mutta se kulkee silti kohti valoa

Tero Tyynelä oli ulkona yhdessä Elmeri Liedon kanssa yksi JymyJussien avainpelaajista.

Pesäpallo

JymyJussit saattaa menettää etuhampaitaan, mutta se kulkee silti kohti valoa

JymyJussit oli yksi kauden pettymyksistä ja sen pelaajapakka elää syksyn aikana, mutta iso suunta on silti kohti oikeaa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 8.9.2020 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

JymyJussit 2020: Joukkueanalyysi

JymyJussit oli yksi niistä seuroista, joiden piti haastaa neljä suurta – eikä se puolivälierien perusteella kauaksi jäänyt. Sotkamo olisi ollut kaadettavissa tai ahdistettavissa ainakin köysiin, mutta Seinäjoelta ei löytynyt sellaista ylimääräistä pelillistä vaihdetta, että puolivälierissä olisi nähty yllätys.

Seinäjoen ongelma ei kuitenkaan ollut puolivälierissä, vaan runkosarjassa. Se näytti yhdessä vaiheessa kautta menevän heittämällä pudotuspeleihin, mutta paikka puolivälierissä varmistui lopulta vasta runkosarjan viimeisellä kierroksella. Se oli odotuksiin nähden karkea epäonnistuminen.

JymyJussit antoi 24 ottelussa 201 juoksua, joten on helppo sanoa, että ulkopeli petti. Niin petti, vaikka siihen oli satsattu harjoituskaudella ja vaikka ulkopelin peruskuvio vaihtotilanteissa olikin hyvin rakennettu, mutta niin petti myös sisäpeli, sillä Seinäjoki löi sarjassa vasta seitsemänneksi eniten juoksuja, 176.

JymyJussit ei löytänyt missään vaiheessa sisäpeliinsä toimivaa permanenttia. Se oli harvoja joukkueita, jotka pelasivat kahdella kärjellä, mutta ykköskärjen eläminen – osin loukkaantumisten vuoksi – heijastui myös kakkoskärjen roolituksiin.

Vaikka Seinäjoen materiaali oli epätasainen, sen tason olisi pitänyt riittää runkosarjassa korkeammalle ja ennen kaikkea selvästi vahvempaan kauteen.

JymyJussit 2020: Pelinjohtaja-analyysi

Jussi Parvi ja hänen taustaryhmänsä muuttivat JymyJussien harjoittelussa ja tekemissä monia asioita ja vaikka tämä kausi oli pettymys, marginaaliin kannattaa jättää pieni varauma siitä, että tulokset voivat ajan myötä parantua, kun hän saa ajettua ajatuksiaan ja metodejaan paremmin sisällä. Toki Parvin peluuttaminen oli samalla tavalla yllätyksetöntä kuin Hyvinkäällä, Imatralla ja Pattijoella, mutta Parvia ei kannata vielä tuomita. Tilinteon aikana on vasta vuoden päästä.

JymyJussit 2020: Pelaaja-analyysi

Joukkueesta nosti kolme pelaajaa päätään muiden yläpuolelle – lyöjäkuninkuuden hurjan loppukirin ansiosta voittanut Jukka-Pekka Vainionpää, loistokauden vaihtajajokerina pelannut Ville Viita sekä JymyJussien johtavaksi ulkopelaajaksi kehittynyt Elmeri Lieto. Liedosta olisi revittävissä myös sisällä enemmän irti kuin mitä nyt on tehty.

Tuomas Raunio ja Toni Marjamäki pelasivat mukiinmenevät kaudet kärjessä, mutta kokeneen Henri Puputin tehot laskevat lujaa vauhtia. Puputti löi vain 20 juoksua ja oli kärkilyöntitilastossa 94 kärkilyönnillä vasta 51:s ja onnistumisprosenttitilastossa alle 57 prosentin tehoilla74:s. Ulkona hän hoiti tonttinsa varmasti.

Lukkari Henri Itävalto on ollut kovan arvostelun kohteena, mutta Seinäjoen ulkopeli ei kaatunut yksin Itävaloon, vaan vastuu heikosta ulkopelistä jakautui laajemmalle.

JymyJussit 2020: Tulevaisuus

Joukkueen sisällä on ollut kesän aikana liikehdintää. Osa pelaajista on harkinnut seuran vaihtamista ja Ville Viita uransa lopettamista. Levottomista tunnetuin on Henri Puputti, joka on ollut kesän aikana yhteydessä Tampereelle ja Vimpeliin, mutta ovet eivät aukene enää vanhalle maestrolle samalla tavalla kuin aiempina vuosina. J-P Vainionpäällä ja Elmeri Liedolla olisi ottajia, mutta heillä kummallakin on sopimus myös ensi kaudesta.

Seinäjoen ostolistan ykkösenä on uusi lukkari. Ykkösvaihtoehtona Henri Itävalon tilalle on Kankaanpään Joona Lehtinen.

JymyJussien suurin kysymys on kuitenkin se, mitä seuran taustalla tapahtuu, miten vahva rooli puheenjohtaja Ossi Viljasella on jatkossa ja millaisissa kantimissa seuran talous on. Isossa kuvassa JymyJussit on matkalla valoa kohti, sillä Jussi Järvisen käynnistämän juniorimyllyn ensimmäiset helmet ovat 15–16-vuotaita. Vielä heistä ei ole apua Superin joukkueelle, mutta se päivä lähestyy koko ajan.

 

ElmoElmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e – ja saat jo syyskuun Elmon postilaatikkoosi.

Voit myös ostaa uusimman Elmon digilehden irtonumeron Lehtiluukusta. Tilaajille digilehti kuuluu automaattisesti tilaushintaan.

Ja totta kai Elmo on myös irtonumeromyynnissä läpi Suomen!

 

Uusimmassa Elmossa mm.:

+ Jokereiden toiminnan todellinen logiikka

+ Veikkaus salasi pesäpallon ensimmäisen sopupeliskandaalin

+ Ketkä ovat oikeasti hölmöjä Valko-Venäjä kommenteissa?

+ Urheilukaupunki Kuopio

+ Jesperi Kotkaniemen ihme

+ Mikä mättää Mika Lehkosuolla?

+ Henri Aalto kertoo baletin rakastamisen vaikeudesta

Ja paljon, paljon muuta!