JYP löysi aarteen ja siksi sateenkaaren päässä voi odottaa aurinkoinen kevät

Veini Vehviläinen on antanut JYPille ja sen kannattajille syytä tuulettaa.

JääkiekkoLiiga

JYP löysi aarteen ja siksi sateenkaaren päässä voi odottaa aurinkoinen kevät

Veini Vehviläinen oli käsittämättömässä iskussa HPK:ta vastaan. Kyse ei ole Samuel Savolaisen mukaan vain hetken hurmiosta.

TEKSTI Eetu Pennanen
JULKAISTU 14.12.2022 | KUVAT Vesa Pöppönen / All Over Press

Liigakierros tarjosi jälleen tiukkoja maalin pelejä useamman kappaleen. Samuel, sinä seurasit ottelua HPK-JYP. Mikä oli mielestäsi ottelun tarina?

Ei mikä, vaan kuka. Ottelu tiivistyy tasan yhteen mieheen. Tuo mies seisoi päällään JYPin tolppien välissä ja hänen nimensä on Veini Vehviläinen.

HPK vei ottelua varsinkin muutaman ensimmäistä erää mielin määrin, mistä kertoo maalivahtien torjunnat. HPK:n Sami Rajaniemellä 15 torjuntaa, kun puolestaan Vehviläinen venyi peräti 43 kiekon tielle. Se vain alleviivaa sitä, miten tärkeä pelaaja Vehviläinen tässä ottelussa oli. Mutta ei vain tässä ottelussa.

JYP hankki Vehviläisen aiemmin tällä kaudella Mikko Mannerin Brynäsistä. Joulu taisi tulla siis Jyväskylään jo etuajassa?

Siinä mielessä kyllä, että tämä hankinta saattoi kääntää jo JYPin kurssin. Ja käänsikin. Ei tätä voi liiaksi alleviivata, Vehviläinen on ensiarvoisen tärkeä hankinta JYPille. Alkukaudella joukkueen maalivahtipeli ei millään ollut riittävällä tasolla ja Jukka Rautakorven prosessi sai löperön startin tuloksellisesti.

Ja mikä oli suurin ongelma? Päästettyjen maalien määrä. Vain katastrofi-SaiPa on tällä kaudella niitä JYPiä enemmän omiin laskenut.

Nyt Vehviläisen johdolla maalivahtipeli on ollut voittavaa, josta tulokset ovat samaa mieltä. Jo kymmenestä viime pelistä JYP on napsinut seitsemän voittoa ja niissä kolmessa tappiossakin hävitty sarjan kärkijoukkueita vastaan maalilla. Samalla takamatkalta Jyväskylässä on hinauduttu pudotuspelipaikoille.

Väännetään vielä rautalangasta. Vehviläinen maalin suulla joukkue on päästänyt 2,1 maalia ottelua kohden, kun ennen Vehviläistä sinne lirahteli melkein 3,3 maalia per peli.

Toisin sanoen Vehviläisen myötä omiin menee yli yksi maali ottelua kohden vähemmän. Se on aika pirun paljon se! Ei tuon enempää voi maalivahdilta vaatia.

Uskotko JYPin nousevan tätä myöten pudotuspeleihin?

Tietysti näin löysästi ei joukkue voi Vehviläisen edessä enää pelata, mutta tuskin niin säännöllisesti on käymässäkään. Uskoin JYPin pudotuspelipaikkaan ennen kautta ja vaikka välillä kiistatta vähintäänkin epäilyttävältä näytti, ei tämä nykyinen kyyti anna syytä muuttaa arviota. Kunhan Vehviläinen pysyy ehjänä muidenkin kärkimiesten tavoin.