JYP taiteilee liukkaalla vaijerilla eikä Jukka Rautakorven potkut ole mahdoton ajatus

Robert Rooba palasi viime kaudella takaisin Jyväskylään ja on yksi JYPin hieman arvoituksellista hyökkäyskalustoa.

JääkiekkoLiiga

JYP taiteilee liukkaalla vaijerilla eikä Jukka Rautakorven potkut ole mahdoton ajatus

JYPin viime kauden pettymykset kiristävät ilmapiiriä Jyväskylässä. Samuel Savolaisen mukaan tuloksia olisi parempi tulla siksi heti tai sitten voi rytistä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.9.2023 | KUVAT All Over Press

JYP lähti uuden päävalmentajan Jukka Rautakorven johdolla viime kauteen suurin odotuksen, mutta JYP oli runkosarjassa lopulta 13:s. Samuel, miten suuri pettymys tämä oli Jyväskylässä?

Jukka Rautakorven palkkaaminen JYPin päävalmentajaksi oli kaikesta huolimatta raskaansarjan rekrytointi ja oli ymmärrettävää, että odotukset olivat Jyväskylässä todella korkealla. Kun lopputulos oli, että sarjataulukossa JYPin taakse jäi vain kaksi tyhjennysmyyntijoukkuetta ja säälipleijariviivaan oli melkoinen matka, niin olihan se massiivinen pettymys.

Pettymyksen suuruutta ja sen kipeyttä kuvaa JYPin puheenjohtajan ja pääomistajan Jukka Seppäsen raju avautuminen kauden jälkeen Keskisuomalaisen haastattelussa.

Tänä aikana, jolloin urheilussa puhutaan julkisuudessa valtavasti pelkkää höttöä, Seppäsen brutaalia suorapuheisuutta on pakko arvostaa, mutta kyllähän näin raju julkinen avautuminen kertoo myös sen, että seurassa on ollut tulenarka ilmapiiri. Valmennuskin sai kovaa kyytiä seurajohdolta julkisesti.

Best odds for Liiga, NHL, Premier League, Veikkausliiga, Finnish pesäpallo and and all top sports in the world! Play now at Stake.com!

Rautakorpi ei ole kuitenkaan mikään juoksupoika, jota voidaan pompottaa miten sattuu, vaan yksi Tapparan dynastian keskeisistä luojista ja Tapparan menestysvuosien pääarkkitehdeistä. Pidän siksi Seppäsen julkista avautumista ja ennen kaikkea sen sävyä täysin poikkeuksellisena.

Seppäseltä oli myös kova ja jopa pöyhkeä veto puuttua haastattelussa pelillisiin kysymyksiin. Hän voi olla erinomainen seurajohtaja, eikä hänen merkitystään JYPille kukaan voi kiistää, mutta seurassa on kuitenkin monta ammattilaista, joiden ymmärrys pelistä on täysin eri tasolla kuin Seppäsellä.

Miten vahvana pidät Rautakorven asemaa alkavalla kaudella?

Tämä on hyvä kysymys. Kylmä totuus on se, että tuollaisen purkauksen jälkeen näyttäytyy, että Rautakorpi on alkavalla kaudella lyhyessä narussa.

Pohjalla on tietenkin viime kauden pettymykset, mutta narun pituutta ovat syöneet myös harjoitusottelut, joissa JYP ei ole vakuuttanut tai saanut tuloksellista suunnanmuutosta. JYP on voittanut vain yhden harjoitusottelun – ja sekin oli niukka maalin voitto heikosta SaiPasta.

Tässä tilanteessa ja tällaisessa ilmapiirissä Rautakorven asema ei voi olla vahva, vaikka asioista on varmasti seurassa keskusteltu pitkään ja hartaasti. Jos kausi ei ala tuloksellisesti odotusten mukaisesti, olisivatko Rautakorven potkut tässä yhtälössä täysin salamana kirkkaalta taivaalta tullut yllätys? Hän on vetänyt nyt kahden kesän treenit ja yhden täyden kauden ja tässä ajassa prosessissa pitäisi näkyä toisenlaisia kehittymisen merkkejä, mitä Jyväskylässä on nähty.

Oli Rautakorven maine millainen tahansa, hänenkin kohdalla on katsottava tuloksia ja eihän kukaan pysty kiistämään, etteikö viime kausi mennyt vihkoon myös Rautakorvelta.

Rautakorvella on alkavalla kaudella paljon todistettavaa – ei vain JYPin johdolle vaan myös omalta osaltaan. Onko hänestä oikeasti enää kääntämään kurssia vai joko parasta ennen päivämäärä meni jo? Niin karua on peli ammattilaisurheilussa, joka kausi on ansaittava kannukset uudestaan. Jopa Rautakorven tasoisen CV:n omaavan konkariluotsin.

Millainen materiaali JYPillä on tällä kaudella?

Viime kauden suurin ongelma oli pakkikalusto, mutta nyt sitä ongelmaa on korjattu ja JYPillä on tällä kaudella selvästi paremmat pakit kuin viime kaudella. Varsinkin Teemu Erosen hankinta Pelicansista oli todella kovan luokan hankinta JYPiltä. Eronen on kiistatta koko Liigan parhaita puolustajia ja isossa roolissa JYPin tulevalla kaudella. Myös Juuso Vainio on kovan luokan rekrytointi. Sami Niku pelasi jo viime kaudella hyvän kauden ja hänen tulee varmasti olemaan isossa roolissa tälläkin kaudella.

Myös maalivahti Veini Vehviläinen on hyvää liigatasoa. En millään usko, että ainakaan häneen JYPin menestystoiveet kaatuisi.

Hyökkäyskalusto on mielenkiintoinen. Siinä on potentiaalia ja loistokauden pelannut Jerry Turkulainen oli viime kaudella pistepörssin kolmonen koko Liigassa. JYP hankki kesällä myös Litvinovista Giorgio Estephanin, joka on tehnyt pitkän uran Pohjois-Amerikassa. Mutta onko hän riittävän hyvä olemaan voittava kakkossentteri? Kysymyksiä on. Samoin kuin onko Mestiksessä kovia pisteitä tehnyt Mikko Perttu riittävä kolmossentteriksi?

Potentiaalin vastapainoksi hyökkäyskalustoon ja varsinkin senttereihin liittyy myös kysymysmerkkejä.

Yksi haaste on myös se, että Rautakorpi on saanut tietyt pelaajat – kuten Turkulaisen – pelaamaan erinomaisesti, mutta vastaavasti osa pelaajista on ollut tyytymättömiä Rautakorven kohtalaisen jyrkkään johtamistyyliin.

Rautakorpi on kuitenkin Rautakorpi ja hänen johtamistyylinsä vaatii hyviä tuloksia saadakseen happea. Siksi kauden alku on tässäkin mielessä kriittinen. Jos tulokset ovat hyviä, jupina ei kuulu niiden takaa – mutta jos tulokset ovat huonoja, käykö niin, että kopista ei kohta muuta kuulukaan kuin jupinaa?

Mikä on ennusteesi JYPin kaudesta?

JYP on erittäin vaikea ennustettava. Rautakorven ja samalla koko joukkueen päälle on ladattu sellaiset odotukset, että pudotuspelipaikan on pakko tulla. Aivan pakko. Jos ote pudotuspeliviivasta uhkaa irrota, JYPin johto reagoi todennäköisesti ennemmin kuin myöhemmin. Siltä se tuoksuu. Tässäkin mielessä kautta on vaikea ennakoida, jos mies penkin päässä vaihtuu kesken kauden.

Mutta sanon silti, että JYP pudotuspeleihin menee.