Löysikö Leijonat ykkösvahtinsa? ”Sama seinämoodi sai jatkoa”

Emil Larmilla kulki nyt myös Leijonien paidassa.

JääkiekkoJääkiekon MM2023Leijonat

Löysikö Leijonat ykkösvahtinsa? ”Sama seinämoodi sai jatkoa”

Suomen ja Tshekin EHT-väännön tärkein anti oli Emil Larmin suoritus Suomen maalissa. Tulikuuma Ruotsin mestari innoitti Eetu Pennasen spekuloimaan Leijonien kotikisojen ykkösvahdilla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 4.5.2023 | KUVAT All Over Press

Tshekin EHT-turnaus alkoi torstaina, kun Suomi kaatoi turnausisännät jatkoajalla maalein 3–2. Eetu, mikä oli MM-kisoihin valmistavista otteluista kolmanneksi viimeisen tärkein anti?

Kyllähän Emil Larmin suoritus antoi Leijonien valmennusjohdolle torstaina eniten vastauksia. Tuore Ruotsin mestari oli tulikuuma jo SHL:n pudotuspeleissä. Nyt sama seinämoodi sai jatkoa Leijona-paidassa lähes ottelun loppuun asti.

Kokonaisuudessaan Suomen hyvä avauserä meni hieman rikki heikon jäähykurin takia. Toisesta erästä lähtien sitten peli alkoikin kääntyä myös tasaviisikoin Tshekin suuntaan.

3.00 for Finland to win Ice Hockey World Championships 2023! Use your 25€ combi free bet on your 1st deposit and play at Mr Green!

Suurin syy siihen, miksi Tshekki pysyi niin pitkään tulostaululta poissa, oli Larmi. Toisen erän peräti viiteentoista torjuntaan mahtui muun muassa läpiajoa ja muita huippupaikkoja. Yhteensä voittopeliin mahtui 34 torjuntaa.

Larmi oli maalillaan silmiinpistävän rauhallinen. Jos kiekkoa ei ollut mahdollista liimata, irtokiekot löysivät tiensä pois vaarallisimmilta maalintekoalueilta.

Kolmannessa erässä nolla meni rikki Ronald Knotin laukauksella. Rehellisyyden nimissä erinomaisen tarkasta laukauksesta huolimatta se kiekko oli otettavissa kiinni. Pienestä kulmasta etuyläkulmaan livahtanut laukaus ei kuitenkaan hetkauttanut vahvasti pelannutta maalivahtia.

Johtomaalin 2–1 viimeistelleen Roman Cervenkan läpiajoveiveille Larmi ei enää mahtanut mitään.

Miten peli vaikutti Larmin osakkeeseen Leijonien maalivahtirankingissa?

Kyllä osakkeet vahvistuivat. Kun Pohjois-Amerikasta ei apuja ole kuulunut ja Harri Säterikään ei Euroopassa pelaavista ollut käytettävissä, Larmin paikka kisakoneessa näytti kyllä melko varmalta.

Puhe oli enemmän siitä, pelaako Larmi kisoissa. Näiden tietojen valossa väitän, että pelaa.

Eikä todellakaan ole syytä olla huolissaan, jos Larmi tolppien välissä kisoissa on. Jo näytöt Ruotsin pudotuspeleissä olivat niin vakuuttavat, että vaikeat vuodet Pohjois-Amerikassa ovat viimeistään nyt karistetut harteilta ja maalivahti pelaa elämänsä jääkiekkoa.

Jos näet Larmin yhtenä pelaavista maalivahdeista, mihin Leijonien maalivahtiranking asettuu ennen MM-kisojen alkua?

Tämä on hyvä kysymys. Tarjoankin ykkösvahdiksi Emil Larmia.

Jussi Olkinuora on toki hallitseva maailmanmestarivahti. Hän voitti pytyn kotikisoissa ja vieläpä ykköstorjujan paikalla. Ja vaikka tilastot Leijonista myös tältä kaudelta ovat kovat, on kausi seurajoukkueissa ollut rikkonainen ja haastava.

Niin AHL:ssä kuin SHL:stä pudonneessa Brynäsissä oli vaikeaa.

Siksi ykkösvahdin paikka onkin nyt auki. Christian Heljankokin tulee Leijoniin kovalla itseluottamuksella tuoreena Suomen mestarina, mutta aivan vielä en häntä näe Leijonien ykköstorjujana.

Leijonissa on luotettu viime vuosien menestyksessä kuumaan maalivahtiin. Kevin Lankinen voitti mestaruuden 2019. Harri Säteri torjui olympiakullan 2022 ja Olkinuora viimeisimmän maailmanmestaruuden.

Tämäkin ilta vahvisti käsitystä siitä, että Emil Larmi on mies, johon Leijonat luottaa jahdatessaan toista peräkkäistä kotikultaansa.