Kaatuuko EIF:n nousu Veikkausliigaan tässä kuvassa näkyviin ongelmiin?

Tammisaaren keskuskenttä ei täytä liigalisenssin ehtoja, joten Raaseporissa kysytään nyt, löytyykö paikkakunnalta tahtoa ja osaamista ratkaista ongelmat.

JalkapalloVeikkausliiga

Kaatuuko EIF:n nousu Veikkausliigaan tässä kuvassa näkyviin ongelmiin?

EIF:n sensaatiomaisen sarjanousun päällä on vakava uhkatekijä - olosuhteet. Joel Perovuon mukaan ongelmat olisivat kuitenkin ratkaistavissa, jos Raaseporista löytyy tahtoa niin tehdä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.10.2023 | KUVAT All Over Press

EIF varmisti sensaatiomaisesti nousunsa ensi kaudeksi Veikkausliigaan, mutta Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa ilmoitti Ylen haastattelussa, ettei Tammisaaressa voida ensi kaudella pelata liigaotteluita ilman kentällä tehtäviä muutoksia. Joel, voiko EIF:n nousu oikeasti kaatua liigalisenssimääräyksiin?

Ongelmia on tarkkaan ottaen kaksi – katsomot ja pelialusta. Katsomoiden osalta Veikkausliigassa on myönnetty poikkeuslupia kahdeksi vuodeksi, mutta pelialustan suhteen tilanne on mustavalkoisempi. Nykyinen tekonurmialusta ei täytä Fifan vaatimuksia ja siinä mielessä tilanne on sellainen kuin Marjamaa sanoi eli nykyisellä alustalla liigaotteluita ei voida pelata edes poikkeusluvalla.

Pidän myös mahdottomana ajatuksena sitä, että EIF pelaisi ensi kaudella kaikki kotiottelunsa jossain muualla. Sellaista yhtälöä olisi kaikkien muiden haasteiden ja ongelmien lisäksi mahdoton saada taloudellisesti kannattavaksi.

Siksi nyt ollaan jälleen tutun kysymyksen ääressä: Löytyykö tästä maasta tahtoa ja osaamista löytää asioihin sellainen ratkaisu, että EIF pääsee pelaamaan ensi kaudella Veikkausliigassa?

Olisi tyrmäävä tilanne, jos EIF oikeasti joutuisi luopumaan saavuttamastaan noususta siksi, ettei asioiden korjaamiseksi löytyisi riittävästi tahtoa ja osaamista.

Uskot siis, että asiat voitaisiin ratkaista?

Ilman muuta.

Katsomo-ongelma voidaan ratkaista väliaikaisesti siirrettävillä katsomoilla. Niistä saadaan hyvinkin toimivia ratkaisuja – väliaikaisesti.

Myös nurmiasia voidaan teknisessä mielessä ratkaista. Poistetaan nykyinen tekonurmi ja laitetaan sen tilalle joko Fifan määräykset täyttävät tekonurmi tai jopa luonnonnurmi. Molemmissa tapauksissa EIF joutuisi pelaamaan kauden alussa 3-4 kierrosta vain vierasotteluita, mutta niinhän on toimittu aiemminkin pohjoisten seurojen kohdalla ja muiden seurojen kenttäremonttien yhteydessä.

6.40 for Galatasaray to beat Manchester United in UEFA Champions League on 3/10/2023. Check the odds for all Premier League, Veikkausliiga and Liiga matches and play now at Stake.com! In Finnish!

Nyt katseet kääntyvät ensisijaisesti kunnallisiin päättäjiin. Jos tahtoa on, asioihin varmasti saadaan ratkaisu ja Tammisaaressa päästään pelaamaan ensi kesänä historiallisia Veikkausliigan otteluita, mistä olisi varmasti hyötyä Tammisaarelle ja koko Raaseporille, jonka osa Tammisaari nykyään on.

Mutta löytyykö sitä tahtoa, on sitten eri asia. Meillä on aika järkyttäviä esimerkkejä viime vuosilta Oulusta, Lahdesta, Kuopiosta ja Espoosta, millainen suo kunnallinen päätöksentekojärjestelmä voi pahimmillaan olla urheilurakentamisen suhteen.

Tammelaan nousee ensi kesäksi uusi stadion, mikä on hieno asia, mutta sekin on vienyt oman aikansa. Oikeastaan ainoa merkittävä poikkeus viime vuosilta on Raimo Sarajärven junailema SJK:n stadionhanke, joka sai tarvittavat luvat ja nousi muutenkin ennätysvauhtia. Mutta onko se terve tilanne, että asiat etenevät nopeasti vain jos hankkeen vetäjä omistaa suunnilleen puolet kaupungista?

Me olemme muutenkin putoamassa tai jo pudonneet kelkasta olosuhdeasioissa. Tässä on oikeastaan turha edes puhua kansainvälisestä tasosta, riittää, kun katsomme jääkiekkoliigaa, jossa jo pienempienkin seurojen jäähallit alkavat olla tasoltaan varsin hyvällä tasolla. Jokainen voi kuvitella, millainen kohu siitä syntyisi, jos joku seura pelaisi Liigassa Matinkylän ladossa. Jalkapallossa usein jopa surkeissa olosuhteissa pelaaminen on kuitenkin arkipäivää.

Kysymys on myös vähemmän esillä olleesta pelillisestä asiasta. Jos joukkueet ja pelaajat ovat tottuneet pelaamaan vain avonaisilla ja avarilla kentillä, jossa yksi katsomonosa on tuolla ja toinen täällä, ja sitten he pelaavatkin ykskaks oikealla jalkapallostadionilla, jossa katsomot kiertävät kenttää, siinä menee konseptit helposti sekaisin.

Mutta toivotaan EIF:n ja jalkapallon kannalta, että EIF saa ansaitsemansa palkinnon ja pelaa ensi kaudella Veikkausliigassa Tammisaaressa.

Tammisaari on tosiaankin vain vajaan 15 000 asukkaan entinen kaupunki ja nykyinen Raaseporin taajama. Mikä EIF:n nousun selittää?

Tammisaaressa on löydetty pienelle jalkapaikkakunnalle varsin toimiva konsepti. Tammisaaressa on toki tehty hyvää juniorityötä, jonka tämän hetken kirkkain helmi on Huuhkajissa pelaava Benjamin Källman, mutta sen rinnalla keskeisenä tekijänä on toimiva agenttikonsepti.

EIF:llä on erittäin hyvä ja toimivat suhteet pelaaja-agentteihin. He ovat saaneet houkuteltua Tammisaareen jopa Veikkausliiga-tason pelaajia maalaamalla heille kuvan, että EIF on erinomainen ponnahduslauta suurempiin suomalaisiin seuroihin. Nytkin joukkueessa on kymmenen ulkomaalaista pelaajaa, joista osa on ollut isossa roolissa nousussa.

Luonnollisesti myös täksi kaudeksi Tammisaareen palannut espanjalainen päävalmentaja Gabri Garcia Xatart on tehnyt hyvää työtä EIF:n puikoissa.

Kaikki ovat puhuneet VPS:n hurjasta voittoputkesta Veikkausliigassa, mutta EIF on voittanut heinäkuun puolenvälin jälkeen 12 ottelua peräkkäin – ja noussut tämän putken myötä Ykkösen mestariksi ja sarjanousijaksi.