Kaikki syyt olla palkkaamatta Jukka Jalosta NHL:ään ovat tekosyitä

Jukka Jalonen voitti kahden aikuisten ja yhden nuorten maailmanmestaruuden lisäksi Pekingissä olympiakultaa.

Hampton RoadJääkiekkoLeijonat

Kaikki syyt olla palkkaamatta Jukka Jalosta NHL:ään ovat tekosyitä

Siihen, miksi Jukka Jalosta ei kannata palkata NHL:n päävalmentajaksi, on monta syytä. Mutta ne kaikki ovat tekosyitä.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 22.2.2022 | KUVAT All Over Press

Jälleen yksi arvokisavoitto – Suomen jääkiekkohistorian ensimmäinen olympiakulta – päävalmentajana Jukka Jaloselle aloitti heti keskustelut. Keskustelun ytimessä oli pohdinta siitä, riittääkö tämäkään näyttö siihen, että NHL-mielenkiinto heräisi Jalosen osaamisen suhteen.

Kanadalaisen televisiokanava TSN:n asiantuntija Gord Miller kuitenkin ilmoittautui Twitterissä kertomaan kolme kysymysmerkkiä Jalosen NHL-palkkaamisen ympärille.

Millerin kysymysmerkit olivat Jalosen kokemus (hän ei ole koskaan valmentanut Pohjois-Amerikassa), ikä (Jalonen on 59-vuotias) ja kielitaito (Millerin mukaan Jalosen englanti ei ole hyvää).

Millerin esittämät kysymysmerkit olivat omiaan osoittamaan, miksi NHL:ssä pelaa kyllä valtaosa maailman parhaista pelaajista, mutta miksi siellä ei valmenna valtaosa maailman parhaista valmentajista.

***

Kun tarkemmin katsoo, Millerin kysymysmerkit eivät olleet syitä olla palkkaamatta Jalosta – vaan tekosyitä.

On lähes pöyristyttävää puhua Jalosen kokemuksen olleen este samaan aikaan, kun Montreal Canadiens tuoreeltaan palkkasi entisen NHL-huippupelaajan, mutta viimeksi alle 13-vuotiaiden juniorijoukkuetta valmentaneen Martin St. Louis’n.

St. Louis’n kohdalla kokemuksen puutteesta olisi aidosti voinut puhua, mutta Millerin en ole nähnyt aiheeseen tarttuvan.

Jalonen on sanonut voivansa lähteä NHL:ssä jopa apuvalmentajaksi – ja tuntuu erikoiselta, jos Jalonen ei näytöillään yli sadan NHL-valmentajan (apuvalmentajat mukaan lukien) joukkoon mahtuisi.

Ja kuten ensimmäinen eurooppalainen NHL-valmentaja Alpo Suhonen osuvasti Ilta-Sanomien haastattelussa sanoi, miten kokemusta voisi ollakaan Pohjois-Amerikasta, jos siellä ei ole ollut.

Voidaan tietysti kysyä, onko Jalosen pelitapa sellainen, että se toimii parhaiten lyhyemmässä turnauksessa kuin 82 ottelun runkosarjassa – mutta pelin sisältöasioista Miller ei tietenkään sanallakaan puhunut.

Tuskin Jalonen NHL:ään marssisi ja heti voittaisi Stanley Cupin, mutta jos hänen osaamiselleen ei nähdä edes apuvalmentajatasolla käyttöä – on sitä hyvin vaikeaa ymmärtää.

***

Ikäänkin vetoaminen oli Milleriltä täyttä höpinää.

NHL:ssä valmentaa tällä hetkellä esimerkiksi 67-vuotiaat Rick Bowness sekä Bruce Boudreau ja 63-vuotias Darryl Sutter, eikä heidän iästään ole noussut minkäänlaista kohua. Miksi sen pitäisi 59-vuotiaan suomalaisen valmentajan kohdalla olla jonkinlainen este?

Kielitaitokin on kyseenalainen väite.

Olisihan aikoinaan Valioliigassakin Arsenal voinut kysyä samaa Arséne Wengerin, josta tuli ensimmäinen ei-brittiläinen Valioliigan voittanut päävalmentaja/manageri, kohdalla – mutta ei kysynyt. Loppu on historiaa.

Eikä Pep Guardiolakaan puhu täydellistä englantia, mutta niin vain on Valioliigakin pisteessä, jossa valtaosa managereista ei tänä päivänä enää ole brittejä.

Nyt tietysti puhutaan Valioliigasta ja jalkapallosta, eikä NHL:stä ja jääkiekosta, mutta se johtuu siitä, että NHL:ssä eurooppalaisia päävalmentajaesimerkkejä on tasan kaksi. Suhonen ja Ivan Hlinka – nekin vuosien takaa aikana, jolloin NHL-peli oli aivan erilaista kuin tänä päivänä.

***

Se, miten Jalonen lopulta NHL:ssä pärjäisi selviää viime kädessä vain yhdellä tavalla: Palkkaamalla Jalosen.

En kuitenkaan pidätä hengitystäni sitä odotellessa.

Jalosen voi tietysti pohjoisamerikkalaisesta vinkkelistä nähdä NHL-valmentajana riskinä, ehkä jopa uhkana.

Mutta jos 32 NHL-seuran joukossa ei ole ainuttakaan seuraa, joka näkisi Jalosen kaltaisen valmentajan mahdollisuutena – se kertoo lopulta enemmän NHL:stä kuin Jalosesta.

Siihen johtopäätökseen väistämättä tulee, kun eurooppalainen menestysvalmentaja on sisäsiittoiselle NHL-porukalle riski – mutta esimerkiksi samojen naamojen ja keskinkertaisuuksien kierrättäminen ei ole.