ElmoTV LIVE: Kahden maalin tappio murskaa käytännössä Suomen unelman

EM2021Huuhkajat

ElmoTV LIVE: Kahden maalin tappio murskaa käytännössä Suomen unelman

Huuhkajat kohtaa Belgian historiallisessa EM-ottelussa. ElmoTV:n oma jalkapallonalyytikko Jussi Leppälahti analysoi ottelua livenä. Kannattaa seurata.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.6.2021

Lopputulos: Suomi-Belgia 0-2

23.52: Ottelu ohi – teoria elää

Ottelu päättyy. Suomi on alkulohkossa kolmas, mutta 0-2-tappio ei tee hyvää jatkomahdollisuuksille. Tarvitaan apua ja ihmeitä muista peleistä, mutta teoria elää edelleen. Tanska voittaa Venäjän 4-1 ja menee kaikkien vaikeuksien jälkeen yhdellä voitolla lopulta lohkokakkoseksi. Hieno suoritus Tanskalta, mutta Venäjällä kesä kylmenee nopeasti.

23.44: Tanska lohkokakkoseksi

Tanskaa murskaa Venäjän ja nousee lohkossa kakkoseksi. Tilanne Parkenilla 4-1. Suomi on jäämässä lohkossa kolmanneksi, mutta maaliero on pakkasella kaksi maalia. Jatkopaikka näyttää nyt ohuelta.

23.40: Jussi Leppälahti:

81′ Belgia 2-0. Jälleen herää kysymys Suomen reagoinnista tappioasemaan ja kontekstipelaamiseen. Suomi hyökkää puolinopeaa aaltoa, jossa on Rasmus Schüller tekemässä pystyynjuoksua. Pelaaja, jonka piti suojella puolustuslinjaa ja pitää kontrollia. Menetetään pallo, ja Belgia tulee aaltohyökkäyksellä läpi. Tällaiseen surffijalkapalloon meni se Venäjä-pelikin. Tuntuu, että Suomi ”vain pelailee” tappioasemassa. Missä täsmämuutokset? Missä systemaattinen ja kontrolloitu riskien hallinta ja asteittainen nostaminen

23.37: Lukaku iskee Belgian toisen maalin

Nyt alkaa kannel vaieta. Romelu Lukaku tekee Belgian toisen maalin.

23.33: Jussi Leppälahti

74′ Belgia 1-0.

Belgia teki yhden selvän muutoksen. Belgia nosti toisen keskikenttänsä ylös linjojen väleihin. Belgia haki Dokulle yksi vastaan yksi-tilanteen Suomen wing-backia vastaan. Sitten Rasmus Schüller työnsi pallon kulmaksi. Ja lopulta erikoistilanteesta. Tällaista maalia ei olisi saanut päästää tässä ottelussa. Kyllähän se maalia harmittavasti tuli sieltä Suomen vaihtopelaajien ympäriltä. Taitavasti siinä kulmassa Vermaelen kiersi blokin takaa vapaaksi. Taisi olla Jukka Raitala joka siinä kadotettiin.

23.30: Huuhkajille takaisku, Belgia johtoon

Thomas Vermaelen puskaa onnekkaasti Belgian johtoon. Pallo osuu tolppaan, josta se kimpoaa Lukas Hradeckyn kautta maaliin.

23.28: Tanska johtaa Venäjää 2-1

Tanska on kiinni jatkopaikassa, vaikka Venäjä kaventaa rankkarista.

23.25: Jussi Leppälahti:

64′ ja Belgian paitsiomaali. Nyt kävi sitten se, mitä tässä pelättiin. Belgialla ei lopulta ole ollut aseita murtaa Suomen blokkia – muuten kuin pienryhmän improvisaation kautta. Suomi lähti hyökkäämään, menetti pallon ja sitten De Bruyne ja Lukaku mursivat ison alueen viisi vastaan viisi-aallossa Suomen. Tässä osoitus, miksi Suomi ei voi olla liian ”rohkea” ja ”aktiivinen”, vaan kaiken pitää nyt tapahtua puolustusvalmiuden kautta.

23.24: Kaikkien aikojen paitsio

Romelu Lukaku ampuu Belgialle maalin, mutta VAR pelastaa Suomen. Kysymys ei ole senteistä. Kysymys on milleistä.

21.22: Jussi Leppälahti

60′ pelattu ja Suomi kiinni pisteessä.

Suomi on saanut varmaan yhden potentiaalisen laukauksen Belgian maalia kohti. Sikäli Belgian puolikorkea puolustussuunnitelma on ollut aika toimiva. Tässä näkyy nyt se, kun Suomen vastustajat kunnioittavat Suomea ja ottavat Suomelta vahvuuksia pois. Suomi ei osaa liikuttaa Belgian muotoa ja edetä sen yli tai läpi. Jos Belgia tulisi kovaa päin, niin Suomi saisi Pukkia selustaan läpi Venäjä-ottelun ensimmäisen jakson tapaan. Silti tätä puolikorkeaa blokkia vastaan pitäisi yrittää löytää pieni houkuttelu ja sen jälkeen Pukki läpi. Ellei sitten tyydytä vain safety-syöttöihin ja nollan pitämiseen.

Belgia ei tehnyt tauolla muutoksia. Belgia saa koko ajan enemmän ja enemmän saumaa tehdä maalin. Belgia tekee maalin vain sillä miten se nyt luo painetta – De Bruyne nostaa ylös, Eden Hazard saa pallon ja sitten vedetään Romelo Lukakun kanssa joku improvisoitu kolme vastaan kolme-murto.

Puoliaika 0-0

21.55: Jussi Leppälahti:

Loistava puoliaikatulos Suomelle!

Suomi tarvitsee kaikki marginaalit puolelleen ja nyt se sai myös tuomarin apua – onneksi ei vihelletty pilkkua tuosta lopun tilanteesta.
Belgia on kisojen kovista joukkueista kyllä ehkä vähiten automaatioiden kautta organisoitu. Ylimmät viisi pelaajaa vaihtelevat paikkoja. Lopussa oikea taskupelaaja Doku esimerkiksi oli vasemmalla leveydessä haastamassa Jukka Raitalaa. Eden Hazard voi olla millä vain kaistalla. Belgian toiminta ei lähde automaation vaan improvisaation kautta, joten Suomi pystyy rimpuilemaan pelissä mukana. Jos vertaa vaikkapa Italiaan, niin Belgian peli on hitaampaa ja helpommin puolustettavaa monista paikanvaihdoista huolimatta. Tästä syystä Suomi voi rimpuilla tästä tuloksen.

Yksi mielenkiintoinen asia on nyt se, että Belgian topparit puolustavat hurjalla intensiteetillä eteenpäin. Kannattaisiko Suomen hakea muutama ihan suora murtopallo Pukin juoksuun muutaman safety-syötön jälkeen kun se on saanut pallon?

21.47: Suomi kiinni jatkopaikassa

Suomi-Belgia tauolla 0-0 ja Venäjä-Tanska 0-1. Näillä tuloksilla Suomi olisi lohkokakkonen!

22.38: Tanska johtoon

Mikkel Damsgaard on vienyt Tanskan 1-0-johtoon. Kova.

22.33: Jussi Leppälahti:

Puolen tunnin kohdalla asetelmat ovat ihan samat, kuin vartti sitten.

Suomen puolustamisessa on kaksi uhkaa. Se, että Belgian yksilöt neppavat jonkun nopean ja improvisoidun kombinaation ja menevät läpi. Toinen ongelma on nyt se, että Axel Witsel ja Kevin De Bruyne ovat haistaneet veren. He eivät enää pidä kenttätasapainoa, vaan nousevat Belgian yläkolmikon tueksi jopa murtautumisvaiheeseen. Nämä liikkeet pitää seurata keskikentältä ja neutralisoida.

Belgian valinta pelata keskialueen blokissa on mielenkiintoinen. Siinä on orastavia merkkejä triggereistä, eli tietyistä Suomen syötöistä Doku tai Eden Hazard lähtevät paineistamaan Suomen laitatoppareita. Suomen onneksi tämä ei tapahdu korkealla intensiteetillä, minkä takia Suomi pystyy kyllä syöttelemään turvallisia syöttöjä omille. Suomi ei tarvitse nyt maalia, joten turvallinen pallonhallinta on nyt hyvä juttu.

22.09: Jussi Leppälahti:

Pelin asetelmat näyttävät odotetuilta.

Belgia pyrkii hinaamaan kohti Suomen maalia kierrättämällä palloa vapaalta topparilta vapaalle topparille. Belgia tekee paikanvaihtoja taskupelaajien ja wing-backien välillä. Tämä Suomen on huomioitava ja vaihdettava vastuupelaajia alueella. Yksi nyanssi on se, että Romelu Lukaku lukitsee Suomen oikean topparin Joona Toivion. Hänelle lukkoon ja kolmannen pelaajan liikkeet perään. Nämä liikkeet pitää seurata ja Toivion on estettävä pivot-käännös.

Belgia on valinnut puolustusstrategiakseen ”mid-blockin”. Se on kiva juttu, koska Suomi saa syöttöketjuja ilman painetta, ja selustassa on silti Teemu Pukille tilaa juosta. Nyt vain pitäisi miettiä, miten sinne mennään.

21.40: Jussi Leppälahti:

Suomi aloittanee avauskokoonpanon perusteella tutulla 5-3-2-muodolla. Ottelun mielenkiintoisin pointti on siis varmasti Suomen puolustuspelisuunnitelma matalalla, sillä Suomi tulee jälleen maksimoimaan aikansa matalassa blokissa linjat alhaalla. Kuinka Belgian vapaata topparia otetaan vastaan? Jätetäänkö Suomen topparit yksin Belgian yläkolmikon kanssa? Jaksavatko Suomen hyökkääjät tukea keskikenttäkolmikkoa, jotta Belgia ei saa rellestää liikaa pelintekoalueella? Miten Suomi hoitaa Belgian taskupelaajien levitystä?

Noin parin minuutin pelin jälkeen osaamme olla viisaampia näiden puolustussuunnitelmaan liittyvien asioiden kanssa.

21.02: Belgialla yksi heikkous, joka voi avata Suomelle mahdollisuuden

Suomen ja Belgian ottelua livenä tässä Live-seurannassa kommentoiva Jussi Lepppälahti purkaa päivän EM-prässissä Belgian pelaamisen ja näkee Belgian pelissä yhden heikkouden, joka voi avata Suomelle mahdollisuuden illan trillerissä. Jussi ennustaa kuitenkin ottelussa Belgialle 2-1-voittoa.

20.52: Itävalta lyö Ukrainan

Christoph Baumgartner iski Itävallan voittomaalin Ukrainan verkkoon. Taitaa Valeri Lobanovksyi kääntyä haudassaan.

Itävalta voittaa Ukrainan 1-o ja varmistaa lohkon kakkossijansa. Ukraina on lohkolmonen – ja mikä tärkeää: sillä on koossa kolme pistettä. Ukrainan maaliero on -1, joten jos Suomi häviää Belgialle, Huuhkajat jäänee Ukrainan taakse mahdollisessa lohkokolmoston vertailussa, sillä Suomen pitäisi tehdä hävitessään vähintään kolme maalia, jolloin sen tehtyjen maalien määrä olisi tasan Ukrainan kanssa.

20.44: De Bruyne Belgian avauksessa

Ja tässä Belgian avauskokoonpano: Courtois; Vermaelen, Denayer, Boyata; Chadli, Witsel, De Bruyne, Trossard; Eden Hazard, Doku, Lukaku.

20.42: Sparv korvaa Schüllerin

Markku Kanerva on tehnyt Suomen kokoonpanoon yhden muutoksen. Tim Sparv korvaa keskikentällä Rasmus Schüllerin, joka oli vaikeuksissa Venäjä-ottelussa.

Suomen kokoonpano: Lukas Hradecky; Jukka Raitala, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Daniel O’Shaughnessy, Jere Uronen; Robin Lod, Tim Sparv; Glen Kamara; Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo.