Kalle Kuosmanen on jopa Aapo Komulaista suurempi tulevaisuuden tähti

Kalle Kuosmanen löi itsensä läpi viime kaudella, mikä päätteeksi hänelle lyötiin kaulaan kultalätkä.

Lintu vai kalaPesäpallo

Kalle Kuosmanen on jopa Aapo Komulaista suurempi tulevaisuuden tähti

Kalle Kuosmanen on mielenkiintoinen sekoitus sotkamolaista pesäpalloperimää savolaisella tvistill.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 4.6.2021 | KUVAT Sotkamon Jymy

Kalle Kuosmanen

Kuka?

Aapo Komulainen nousi viime kauden puheenaiheeksi, kun Sotkamon Jymy voitti viiden vuoden tauon jälkeen Suomen mestariksi. Komulainen oli syksyn sensaatio, mutta Sotkamon riveissä teki viime kaudella läpimurtonsa toinenkin, vähintään yhtä suuri ellei jopa suurempikin lupaus, Kalle Kuosmanen.

Kuosmanen sai tilaisuutensa kauden jo alettua, kun Topi Korhonen loukkasi selkänsä. Tuon tilaisuuden Kuosmanen käytti hyväkseen. Hän pelasi runkosarjassa 19 ottelua ja oli syksyn pudotuspeleissä jo yksi Jymyn avainpelaajista.

19-vuotias Kuosmanen on mielenkiintoinen cocktail, jossa yhdistyy Salmisten pesäpallosuvun kautta sotkamolaisen pesäpallon perimä ja isänsä Mikko Kuosmasen kautta tuleva savolainen viekkaus ja tvisti.

Kalle Kuosmanen ei vain syntynyt kahden pesäpalloilijavanhemman perheeseen. Tuossa perheessä pesäpalloa hengitetään huoneilmassa, minkä lisäksi se ilma oli äärimmäisen taktista. Siksi myös Kalle Kuosmanen on kaikkien muiden ominaisuuksiensa ja vahvuuksiensa lisäksi myös taktisesti äärimmäisen älykäs pelaaja – ja kuka tietää, vaikka tuleva pelinjohtaja.

Vahvuudet

Kuosmasen vahvuudet pohjautuvat hänen taustaansa. Hän syntyi pesäpallo kädessään, minkä päälle alkoi rakentua kunnianhimoinen pesäpalloilija, joka haluaa elää ja hengittää pesäpalloa ja joka haluaa nousta pesäpalloilijana huipulle. Se vimma on ajanut Kuosmasta tähän saakka ja ajaa jatkossakin.

Teknisesti Kuosmasen hallitsevin piirre on hänen monipuolisuutensa. Nopeusominaisuuksien puolesta hän voisi olla Jymyn tulevaisuuden kärki, mutta hän on myös niin taitava vaihtolyöjä, että todennäköisesti hänen pelipaikkansa tulevaisuudessa on kakkonen. Siinä roolissa hänen ominaisuutensa tulisivat ulosmitattua paremmin kuin kärkenä. Kuosmanen ei hätkähdä myöskään kotiuttamisesta, jos sitä häneltä vaaditaan.

Ulkona Kuosmanen on pelinlukutaitonsa ja ketteryytensä ansiosta käyttökelpoinen pelaaja millä tahansa pelipaikalla lukkaria lukuun ottamatta. Nyt hän pelasi sarja-avauksessa Siilinjärveä vastaan edessä, mutta palaa jatkossa takalukijaksi, missä roolissa hän pelasi myös viime kaudella. Takatilanteissa Kuosmanen on Jymyn uusi tappipelaaja, mikä kertoo siitä, millainen luotto hänelle jo nyt on joukkueessa.

Heikkoudet

Kuosmanen on pienikokoinen ja fyysisesti vielä kehitysvaiheessa. Pieni koko ei estä kuitenkaan hänen nousuaan huipulle, sillä Kuosmasen otteissa näkyy, että hän on joutunut juniorivuosinaan korvaamaan muuta kautta sen, mitä hän on fyysisesti hävinnyt.

Kuosmasella ei ole mitään kriittisiä heikkouksia. Siksi häntä voidaan käyttää monissa eri rooleissa – ja hän on myös itse valmis menemään aina sinne, missä oikein hyvää miestä tarvitaan.

Tulevaisuus

Kuosmanen on jo nyt erinomainen ja valmis pesäpalloilija, mutta hänellä on reservissään vielä paljon potentiaalia, kun hänen fyysiset ominaisuutensa kehittyvät iän ja harjoittelun myötä, ja kun hän saa lisää kokemusta.

Kuosmasesta tulee väistämättä yksi eturivin pesäpalloilijoista Suomessa ja samalla yksi uuden sukupolven Jymyn avainpelaajista niin sisällä kuin ulkona. Sisällä hänen todennäköisin pelipaikkansa tulevaisuudessa on kakkonen, mutta hän pystyy pelaamaan tarvittaessa myös kärkenä. Ulkona hän jo nyt tappimies ja takalukija.

Lintu vai kala?

Ilman muuta lintu. Täydellinen tervepääsky. Tuo kylmään Kainuuseen savolaiset terveiset kaukaa etelästä eli Siilinjärveltä. Tervapääsky pystyy lentämään nukkuessaan, Kuosmanen pelaamaan pesäpalloa.