Kanadalaisen kansanjuhlan yllä on jälleen synkkä varjo, josta omalakisen jääkiekon on opittava

Tämän vuosien 2017 ja 2018 vaihteen MM-kisoissa esiintyneen Kanadan nuorten maajoukkueen yllä on synkkä varjo.

JääkiekkoU20MM

Kanadalaisen kansanjuhlan yllä on jälleen synkkä varjo, josta omalakisen jääkiekon on opittava

Eetu Pennanen toivoo, että omalakisena Kanadassa elämään tottunut jääkiekko todella ottaa opikseen kammottavista seksuaalirikostapauksista. Vastaavia terveisiä lähtee myös Suomen Jääkiekkoliitolle.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 20.12.2022 | KUVAT All Over Press

Nuorten MM-kisat ovat perinteisesti kansanjuhla vuoden vaihteessa Kanadassa. Kisat pelataan jälleen lajin emämaassa. Tällä kertaa pelipaikkoina ovat edellistä isäntää Edmontonia pienemmät kaupungit Halifax ja Moncton.

Kanadan jääkiekkoliitossa on varmasti odotettu suuren kansanjuhlan paluuta. Aiempien vuosien kisoja on varjostanut korona ja vuosi sitten aloitetut kisat siirtyivät elokuulle, mikä näkyi selvästi Edmontonissa järjestetyn turnauksen yleisömäärissä.

***

Oma vaikutuksensa yleisömääriin lienee myös sillä, että kanadalaiset menettivät luottamuksensa maan jääkiekkoliittoon ja aivan syystä. Kanadaa ravisteli kesän aikana kaksi takavuosien nuorten maajoukkueisiin liittynyttä raiskausepäilyä. Myös Hockey Canadan toiminta erilaisten väärinkäytösten taustalla oli vähintäänkin kyseenalaista.

Kesän aikana kävi ilmi, että liitolla oli kaksi rahastoa, joiden varoja on käytetty seksuaalisista häirintätapauksista syytettyjen toimijoiden sovittelukuluihin. Karkeasti sanottuna tavalliset kanadalaiset, jotka rahoittivat esimerkiksi lastensa rakasta harrastusta, maksoivat samalla liiton kautta seksuaalirikosten uhreja hiljaisiksi.

Tavallisten kanadalaisten selkien käännyttyä lisäksi suuret yhteistyökumppanit laittoivat sopimuksiaan liiton kanssa jäihin. Liiton toimitusjohtaja Scott Smith erosi johtoryhmineen lokakuussa, kun pääministeri Justin Trudeauta myöden Kanadassa vaadittiin johdon eroa.

Vihdoin alkoi näyttää siltä, että jääkiekkohullussa Kanadassa jääkiekon omalakinen asema alkoi murentua. Tarvittiin kaksi täysin pöyristyttävän tapauksen julki tulemista, että epäterveeseen tilanteeseen herättiin.

Liitto oli sopinut korvauksista naisen kanssa, joka kertoi vuonna 2018 joutuneensa kahdeksan pelaajan raiskaamaksi. Osa pelaajista kuului vuoden 2018 Kanadan nuorten maajoukkueeseen. Tämän vuoden kisakaupungissa Halifaxissa vuonna 2003 väitetään sen vuoden Kanadan joukkueesta yli kuuden pelaajan joukkoraiskanneen naisen ja liiton jälleen sopineen asiasta ilman oikeudenkäyntiä.

***

Vuoden 2018 tapauksen tutkinta on jälleen ennen turnauksen alkua avattu. Kanadalaismedia uutisoi, että poliisilla on perusteet syyttää viittä pelaajaa seksuaalisesta väkivallasta.

Kanadan liitto ja NHL kertoivat omien tutkintojensa olevan tapausten osalta käynnissä. NHL aloitti tutkinnan, koska osa epäillyistä pelaajista saattaa pelata sarjassa.

Niiden tutkintojen tuloksista ja mahdollisista rangaistuksista lajiperheen sisältä on turha odottaa mitään kovin merkittävää tai mullistavaa, jos vanhat merkit paikkansa pitävät.

Sen sijaan se, että viranomainen on nostanut tapauksen jälleen pinnalle, antaa mahdollisuuden sille, että Kanadan liitto saa näpeillensä ja laji todella poistuu kuplastaan, jossa se on kuvitellut minkä tahansa olevan sille sallittua tai vähintään sellaista, mistä selviää rahalla.

Perinteikkään kanadalaisen kansanjuhlan ylle nousi jälleen synkkä varjo. Toivottavasti se tarkoittaa, että mätä lajiliitto todella ottaa opikseen kammottavista tapahtumista.

Samalla Kanadalla olisi mahdollisuus näyttää eteen Suomelle. Yhtä lailla Suomen Jääkiekkoliitto on ylivertaisessa asemassa muiden lajien lajiliittoihin nähden.

Yhtä lailla se on näyttäytynyt omalakisena saarekkeena esimerkiksi viimeisimpään junioripelissä tapahtuneeseen rasismitapaukseen liittyen. Kuten Kanadassa, myös Suomessa olisi tarvetta Jääkiekkoliiton uudelleen järjestämiselle.

Esikuvallinen asema ei pysy yllä vain sillä, että jääkiekko on sen joskus saavuttanut. Sen säilyttämiseksi on tehtävä töitä jatkuvasti.