Kari Jalonen sähköisti Leijonien päävalmentajapeliä, mutta onko tuoli vapaa?

Kari Jalonen valmensi Leijonia 2014-2016 ja johti Suomen kevään 2016 MM-kisoissa hopealle.

JääkiekkoLeijonat

Kari Jalonen sähköisti Leijonien päävalmentajapeliä, mutta onko tuoli vapaa?

Kari Jalonen ilmoitti olevansa käytettävissä Leijonien päävalmentajaksi. Samalla keskusteluun Jukka Jalosen seuraajasta tuli uutta seksiä ja väkivaltaa.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 3.5.2021 | KUVAT All Over Press

Kari Jalonen, Antti Pennanen vai joku muu?

Kysymys Leijonien seuraavasta päävalmentajasta tuntuu kaukaiselta – vielä.

Mutta se ei tunnu niin kaukaiselta välttämättä kovinkaan kauan.

Nykyinen päävalmentaja Jukka Jalonen pitää itseoikeutetusti pestiä hallussaan hallitsevana maailmanmestariluotsina. Se, mitä Jalonen haluaa seuraavaksi tehdä ja miten kauan hän haluaa Leijonia johtaa, on vielä kysymysmerkki – ja sitä se lienee edelleen myös Jaloselle itselleen.

Tällä hetkellä Jalosen sopimus kattaa ainakin vielä vuoden 2022 olympialaiset ja MM-kotikisat. Jos Jalonen haluaa jatkaa, on hän myös ilman totaalisia limboja – joita tuskin tulee – ykköskandidaatti jatkamaan.

Huomioarvoista on, että Jalosen sopimuksessa on kuitenkin myös NHL-pykälä ja kuten tiedetään, jääkiekkomaailmassa yllättäviäkin asioita voi tapahtua nopeasti. Se ei kuitenkaan vielä näytä olevan akuutti skenaario.

Oli miten oli, ei tarvittu kuin yksi pieni hienovarainen lause, yksi pieni flirttaileva ele ja Leijonien päävalmentajapeli roihahti uuteen liekkiin. Sen Kari Jalonen teki MTV:n Tulosruudun haastattelussa viime viikolla.

Ja oliko se edes vain ele?

Sillä on aivan selvää, että kun Kari Jalosen tasoinen valmentaja ilmoittaa halukkuutensa pestiin, siihen on suhtauduttava vakavasti.

Ja jos Jalonen tekee tämänkaltaisen eleen, hän myös itse suhtautuu siihen vakavasti.

Voittaja kaikkialla

Kari Jalosta voi arvostaa monesta asiasta, mutta kenties suurin syy siihen on, että hän on todistanut olevansa voittava valmentaja.

Ja paitsi, että hän on ollut voittava valmentaja, hän on ollut kykenevä sopeutumaan ympäristöön kuin ympäristöön. Jalosta muistetaan todellisena johtajana kaikkialla siellä, mihin hän on mennyt ja missä hän on ollut. Se ei ole arkipäivää kotimaisten päävalmentajien kohdalla.

Siksi Kari Jalonen on valmentaja, jota jokaisen maajoukkuepelaajan olisi helppo kunnioittaa.

Suomessa on monia eturivin valmentajia, jotka ovat menestyneet joko Liigassa, Sveitsissä tai maajoukkueessa – mutta kukaan ei ole menestynyt näissä kaikissa ja sen päälle menestynyt vielä KHL:ssä. Kari Jalonen kuitenkin on.

Jalosella on Leijonissa meriittilistallaan MM-hopeaa ja KHL:ssä hän luotsasi kaukana ennakkosuosikkien takaa ladulle lähteneen Lev Prahan aina finaaleihin saakka. Sveitsissä ja Suomessa hän on voittanut mestaruuksia. Ja yhden neljästä Liigan mestaruudestaan hän on voittanut kenties paikoista kovimmassa: HIFK:ssa. Se mestaruus on edelleen HIFK:n seurahistorian viimeisin.

Tästä huolimatta Leijonien päävalmentajapestin ratkeaminen ei kuitenkaan ole ilmoitusluontoinen asia – ei edes Kari Jaloselle.

Kari Jalonen

Kari Jalonen on voittanut päävalmentajana neljä Suomen ja kaksi Sveitsin mestaruutta. Lisäksi hän johti kaikkien yllätykseksi Lev Prahan KHL:n finaaliin.

Uusi malli

Oma kysymyksensä kuitenkin on, sotkeeko Jalosen ilmoitus käytettävyydestään sitä mallia, jota maajoukkueessa on – ainakin tähän asti – tähän mennessä luotu.

Jääkiekkoliitossa on nimittäin oltu luomassa mallia, jossa Leijonat ja Nuoret Leijonat pelaisivat periaatteiltaan samanlaista jääkiekkoa – ja siinä pelissä tietä on raivattu Antti Pennaselle. Siinä mallissa Nuorten Leijonien päävalmentajan harteille voitaisiin sovittaa myös tulevan Leijonien päävalmentajan viittaa.

Joku voi toki kysyä, onko tällaista mallia oikeasti olemassa, mutta aika pitkälti riittää jo se, että katsoo missä asemissa Jalonen ja Pennanen tällä hetkellä ovat ja ketkä mallia rakentavat.

On muistettava, että Jalonen ja Pennanen eivät ole ainoastaan tärkeimpien maajoukkueiden päävalmentajia. He myös jakavat Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajan tehtäviä.

Eikä kovin paljon eroavaisuuksia löydy myöskään Jalosen ja Pennasen pelikirjoista. Heidän näkemyksissään pelin periaatteissa on toki joitain pelitavallisia eroja, mutta lopulta ne ovat nyansseja.

Siksi Jalonen valitsi alun perin Pennasen apuvalmentajakseen Leijoniin ja se on merkittävä syy myös sille, miksi Pennanen on nyt myös Nuorten Leijonien päävalmentaja ja ennen Kari Jalosen ilmoitusta todennäköisin vaihtoehto seuraavaksi leijonakuninkaaksi.

Voidaan tietysti kysyä, että onko pelkästään terve tilanne, että Jalonen ja Pennanen ovat valmennustehtävissään vastuussa osittain käytännössä itselleen. Se tilanne kuitenkin organisaatiossa käytännössä on.

Koska menestys on ollut hyvää ja kaksikko nauttii suurta luottamusta suomalaisessa jääkiekossa. Eikä juuri nyt ole syytä epäillä, etteikö menestys olisi hyvää myös jatkossa. Suuria ongelmiakaan ei ole vielä ilmaantunut.

Ja niin kauan Jalosella ja Pennasella on myös mandaatti luoda organisaatiota haluamallaan tavalla.

Kuuma valittaessa

Koska Pennanen on tällä hetkellä niissä asemissa, joissa hän on, on HPK:n sensaatiomestaruusvalmentajalla sanansa sanottavana – Kari Jalosenkin ilmoituksesta huolimatta.

Maajoukkueen valmentamisessa on kuitenkin ymmärrettävä yksi kirjoittamaton sääntö, joka pätee myös Pennaseen. Ja miksei myös KHL:n Kunlun Red Stariin yhdistettyyn Jaloseenkin.

Maajoukkueen päävalmentajaksi valittavan valmentajan on menestyttävä oikeaan aikaan. Kärkikandidaatin on oltava ”kuuma”.

Todentavaa esimerkkiä ei tarvitse kaukaa hakea: Kärpissä viimeisen kautensa hämmentävän vihkoon vetänyt ja julkisuudessa jatkuvasti itse itseään marttyyrimaisin elkein ruoskinut Mikko Manner oli vielä muutama vuosi sitten ehdottomia kärkikandidaatteja Leijonien päävalmentajan pestiin.

Nyt voidaan kysyä, että kuka kehtaa edes mainita Manneria Leijonien päävalmentajan pestin yhteydessä?

Ei kukaan.

Tilanne sisältää Pennaselle kuitenkin mahdollisuuden.

Jos hän voittaa Nuorten Leijonien kanssa esimerkiksi MM-kultaa sopivaan saumaan Jalosen seuraajaa kartoitettaessa, on Pennasta myöskin hyvin vaikeaa sivuuttaa.

Joten Pennasen nykyinen asema ja tilanne huomioiden, voi sanoa, että Kari Jalosen ilmoituksesta huolimatta: Peli on tehty tällä hetkellä hänelle voitettavaksi.

Mutta myös menetettäväksi.