Manchester United hankki huippumaalivahdin, johon liittyy yksi kriittinen riskitekijä

André Onanan kausi Interissä huipentui Mestarien liigan finaaliin Manchester Citya vastaan.

JalkapalloValioliiga

Manchester United hankki huippumaalivahdin, johon liittyy yksi kriittinen riskitekijä

Manchester United sai sovittua maalivahti André Onanan siirron Interistä. Jukka Rönkä purkaa, mitä United saa 47 miljoonalla punnalla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.7.2023 | KUVAT All Over Press

Manchester United on saanut sovittua maalivahti André Onanan hankinnan Interistä arviolta 47 miljoonalla punnalla. Jukka, millaisen maalivahdin United saa?

Erittäin mielenkiintoisen ja näyttävän maalivahdin. 27-vuotias Onana kuuluu tähän paljon puhuttuun uuteen maalivahtisukupolveen, joka on hyvä jalalla ja joka uskaltaa tulla ulos omalta alueelta pelaamaan monissa tilanteissa alinta kenttäpelaajaa.

Tässä mielessä muutos David de Geaan on radikaali. De Gea on yksi Euroopan parhaista torjujista ja pelastanut huipputorjunnoillaan useita pisteitä Unitedille joka kausi. Onana ei ole De Gean veroinen torjuja, mutta Erik ten Hag halusi pitkään jahkailtuaan mieluummin Onanan kaltaisen modernin maalivahti, joka on myös hyvä jalalla.

De Gea putosi esimerkiksi Espanjan maajoukkueesta, koska hän ei Luis Enriuqen mukaan sopinut Espanjan pelityyliin eli suomeksi sanottuna hän ei ollut riittävän hyvä jalalla.

Mitä tämä erilainen painotus tarkoittaa käytännön tasolla? Onko Unitedilla jatkossa maalipuiden välissä heikompi maalivahti?

Sanoisin, että erilainen maalivahti.

Onanakin on erinomainen torjuja, vaikkei olekaan aivan de Gean tasoa. Ero tulee juuri siinä, että Onanasta tulee, jos nyt ei aivan oleellinen osa Unitedin kenttäpelaamisen konseptia, hyvin tärkeä osa sitä. Aivan, kuten hän oli tärkeässä roolissa ten Hagin alaisuudessa Ajaxissa ennen kuin siirtyi vuosi sitten Interiin.

Onana uskaltaa päästää prässääjät todella lähelle, jolloin kentälle syntyy tilaa jonnekin muualle. Hänelle voidaan syöttää ahtaisiin tiloihin ja hän uskaltaa itsekin syöttää ahtaisiin tiloihin. Lisäksi hänellä on erittäin hyvä silmä pitkille avauksille.

Punnusten toisella puolella on sitten se, millaisia palloja Onana ottaa kiinni verrattuna de Geaan. Kysymys ei ole pelkästään näyttävistä torjunnoista, sillä maalivahti voi hyvällä pelinluvulla ja omalla sijoittumisellaan torjua helposti laukauksen, jonka torjumiseksi heikommin sijoittunut maalivahti joutuu venymään ihmepelastukseen.

Kriittisin asia Onanan kohdalla on kuitenkin virheet. Hänen rohkea pelityylinsä on jo lähtökohtaisesti riskialttiimpi kuin de Gean kyyristely maaliviivalla, minkä lisäksi Onana yrittää usein yltiöpäisiä ratkaisuja, jota lyövät helposti näpeille. Lisäksi Onana on tehnyt urallaan helppoja virheitä muutenkin.

Siksi virheet ovat keskeinen tekijä Onanan United-uralla. Kaikista kohtalokkainta olisi, että hänelle sattuisi muutama näyttävä ja kallis virhe ensimmäisten viikkojen aikana, koska silloin paineet kattilassa alkaisivat nousta.

On hyvä muistaa, että de Gean uran alku Manchester Unitedissa oli todella haastava hänelle sattuneiden virheiden vuoksi. De Gea kesti henkisesti takaiskut ja nousi vaikeuksien takaa maalivahdiksi, jonka pelasi Unitedissa enemmän nollapelejä kuin kukaan maalivahti koko seurahistorian aikana.

Silti de Gea teki läpi uransa isoja virheitä Unitedin maalilla – viimeksi muun muassa FA Cupin finaalissa Manchester Citya vastaan.  Näitä virheitä de Gea ei päässyt pakoon ja vaikka hän onkin loistava maalivahti, hänet tullaan aina muistamaan myös virheistään.

Kukaan ei tiedä, miten Onana kestäisi mahdollisia virheitä. Pystyisikö hän nollaamaan yhden tai kaksi virhettä vai alkaisivatko ne syödä hänen itseluottamustaan ja lopulta murentaa sen? Jalkapallon historia tuntee monia maalivahteja, joiden itseluottamus on lähtenyt liuskaan yksittäisten isojen virheiden seurauksena.

Sitä on kuitenkin vaikea kyseenalaistaa, että ten Hag satsaa paremmin jalalla pelaavaan maalivahtiin kuin pelkkään hyvään torjujaan. Tällä hetkellä Manchester Unitedin kaikilla pääkilpailijoilla, Manchester Citylla, Arsenalilla ja Liverpoolilla, on maalivahti, joka on osa joukkueen laajempaa pelaamisen konseptia. De Gea ei sitä ollut, Onana on.