Kari Jalosen valinta Nuoriin Leijoniin on vastakohta Palloliiton taukopaikkavalinnoille

Kari Jalonen ottaa seuraavaksi komentoonsa Nuoret Leijonat.

Jääkiekko

Kari Jalosen valinta Nuoriin Leijoniin on vastakohta Palloliiton taukopaikkavalinnoille

Kari Jalonen on Samuel Savolaisen mukaan erinomainen valinta Nuorten Leijonien päävalmentajaksi ja kertoo tehtävän arvostuksesta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.11.2021 | KUVAT All Over Press

Kari Jalonen seuraa Antti Pennasta Nuorten Leijonien päävalmentajana kaksivuotisella sopimuksella. Samuel, mikä on ensireaktiosi Jalosen pestistä?
Kyllä Leijonien ja Nuorten Leijonien päävalmentajina on nyt käytännössä kovimpia voimia käytössä, mitä Suomessa on tarjolla. Joten vaikeaa tässä on nähdä mitään huonoakaan – päinvastoin, tämä on kova juttu. Kari Jalonen on ammattimies ja se, että hänet valittiin, on erinomainen asia paitsi Nuorille Leijonille myös joukkueen nuorille pelaajille, että he pääsevät Jalosen kaltaisen ammattilaisen valmennukseen.

Suomessa on monia eturivin valmentajia, jotka ovat menestyneet joko Liigassa, Sveitsissä tai maajoukkueessa – mutta kukaan ei ole menestynyt näissä kaikissa ja sen päälle menestynyt vielä KHL:ssä. Kari Jalonen on. Siitä häntä voi arvostaa suomalaisten jääkiekkovalmentajien historiassa aivan kärkipaikoille. On erinomainen asia, että tämä tietotaito tulee myös suomalaisen jääkiekon käyttöön. Voisi kuvitella, että huippu-urheilujohtaja Jukka Jaloselle on Kari Jaloselle paljonkin käyttöä.

Tuliko Jalosen pesti Jääkiekkoliittoon ja Nuorten Leijonien päävalmentajaksi täytenä yllätyksenä?
Ei aivan täytenä yllätyksenä. Jalonen kuitenkin aiemmin tänä vuonna ilmoitti MTV:n Tulosruudun haastattelussa, että häntä saattaisi kiinnostaa Leijonien päävalmentajan pesti. Se pesti on kuitenkin täytetty, joten seuraava tuoli oli Nuorten Leijonien päävalmentajan tuoli. On kova juttu, että tämän kaliiberin valmentaja saadaan tähän pestiin.

Kertooko tämä myös Nuorten Leijonien päävalmentajan pestin arvostuksen kasvusta?

Se kertoo juuri siitä. Ylipäätään Nuorten Leijonien päävalmentajuuden profiili on ollut kovassa nosteessa viime vuosina, eikä se ole enää vuosiin ollut mikään vapaana olleen valmentajan taukopaikka. Tässä asiassa jääkiekko näyttää eteen kyllä oikeastaan kaikille muillekin palloilulajeille ja erityisesti jalkapallolle, jossa käsittämättömällä tavalla ei toimita samalla tavalla. Ei Kari Jalonen ole mikään eilispäivän mies, kuten vaikuttaa olevan jalkapallon nuorten miesten U21-maajoukkueessa Juha Malinen.

Seuraava Leijona-luotsi?

Seuraako Kari Jalonen Jukka Jalosta Leijonien päävalmentajana, jos Jalonen syystä tai toisesta vaihtaisi maisemaa?

Kieltämättä tässä tulee mieleen myös se, että jos Jukka Jalonen sattuisi saamaan esimerkiksi jonkinlaisen NHL-pestin, niin kyllä kaiketi sitten Jalosta tulee seuraamaan toinen Jalonen. Ainakin hän on parhaissa asemissa.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla, että Antti Pennanen siirtyy Jokereiden päävalmentajaksi. Miksi Pennanen lähtee Jokereihin?
No kyllä tämä Jalosen pesti oli käytännössä vahvistus tuolle uutiselle. Tuskin Jokereissa voitiin harkita tällä erää muita miehiä Lauri Marjamäen seuraajaksi kuin Kari Jalosta tai Pennasta.

Siihen, miksi Pennanen nyt vaihtaa Jääkiekkoliiton tehtävät Jokereihin, lienee useampia syitä. Yksi voi olla se, että tie Leijonien päävalmentajaksi on tällä erää tukossa. Ja ehkä Pennanen huippu-urheilujohtajan roolissa ei ole kuitenkaan ollut ihan omimmillaan. Hän on valmentaja ennen muuta ja erinomainen valmentaja onkin.

Jokereissa ei myöskään ole aikaa kuin keskittyä olennaiseen. Se, mitä olen jäänyt miettimään, on, että miksi Pennanen ei enää ole ollut mukana Leijonien apuvalmentajan tehtävissä Nuorten Leijonien pestin ohella, kuten hän aluksi oli. Se on jäänyt jotenkin erikoisesti auki.

Jokerit on Pennaselle hyvä ja kova haaste, sillä se on myös matkustuksineen rankka sarja, mutta tietysti Jokereiden päävalmentajana Pennanen saa myös tuntuvan tilin. Jokereiden pestissä erityisesti on myös omat haasteensa jaksamisen ja siviilielämän kannalta, mutta eiköhän Pennanen tiedä mihin lähtee.