Kärpät jatkaa henkisessä ja pelillisessä kiirastulessa KooKoon käsittelyssä

Kasperi Ojantakasen ottelun avausmaali kipsasi Kärppiä entisestään.

JääkiekkoLiiga

Eetu Pennanen näki totutun kohmeisen Kärpät. Torstaina ratkeavat molemmat avauskierroksen sarjat.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 14.3.2023 | KUVAT All Over Press

KooKoo tasoitti Liigan pudotuspelien avauskierroksen ottelusarjan, kun se voitti kotonaan Kouvolassa Kärpät maalein 4–1. Eetu, yllättikö lopputulos?

Ei yllättänyt. Kärpät toki aloitti maanantaina terävästi hieman KooKoon maalivahdin Oskari Setäsenkin avustuksella. Nyt Setänen oli huomattavasti maanantaita terävämpi ja KooKoo marssi ansaittuun kotivoittoon.

Kärppien startti vaikutti vielä kohtuulliselta, mutta joukkue vaikutti pelin edetessä totutun jähmeältä. Trap ei välttämättä ole huono pelivalinta, mutta Kouvolan kahdessa ensimmäisessä erässä KooKoo pääsi passiivisen sellaisen läpi.

KooKoo oli myös maalinedustoilla Kärppiä merkittävästi vahvempi. Kolme ensimmäistä osumaa tulivat kaikki vahvan irtokiekkopelaamisen seurauksena, tai vastaavasti Kärppien heikon maalineduspuolustamisen takia.

Takaiskumaalien jälkeen Kärppien kipsi tuntui jähmettyvän yhä tiiviimmäksi. Se tarvitsi lopulta toisen erätauon kerätäkseen taas rivinsä kasaan.

Kolmas erä oli kuitenkin Kärpiltä taas vahvempi. Toki on luonnollista, että johtava joukkue alkaa pelata hieman passiivisemmin ja samalla jahtaava osapuoli alkaa hyökätä isommalla riskillä. Kärppien kaudelle onkin ollut poikkeuksellisen leimallista, että selvässä tappioasemassa joukkueen peli vapautuu.

Mainitsit Kärppien vahvan kolmannen erän. Miksi Kärppien peli ei alusta saakka toimi kuin se toimi taas takaa-ajoasemassa?

Se on kysymys, jota varmasti Lauri Marjamäen valmennusjohdossakin pohditaan kuumeisesti. Toki kolmannen erän epätoivoinen jääkiekko mahdollisti myös KooKoolle muutaman vastaiskusauman.

Kärppien ailahtelu kielii mielestäni ennen kaikkea joukkueen heikosta henkisestä tilasta. EHT-tason pelaajamateriaali ei ole missään vaiheessa puhunut samaa pelillistä kieltä päävalmentajansa kanssa.

En tarkoita, etteivätkö tarkat pelilliset raamit ole paikallaan. Nyt lieka on kuitenkin ollut koko kauden niin kireällä, että pelaajiston potentiaalista on saatu hädin tuskin prommille irti.

Eivätkä pelillisetkään asiat tunnu olevan joukkueelle selvillä. Esimerkiksi KooKoon kolmannessa maalissa Kärppien alivoimanelikosta kolme pelaajaa keräilivät itseään maalin läheisyydessä. Kyse ei ole yrityksen puutteesta. Vaikuttaa vain siltä, että esimerkiksi alivoimalla maalinedustan puolustamisessa alivoimapelaajilla on vielä kovin paljon epävarmuuksia ja roolit ovat epäselviä.

Se aiheuttaa räikeitä virheitä tärkeissä paikoissa.

Sarja jatkuu torstaina. Kumpi joukkueista on suosikki katkaisupeliin?

Kärppien materiaalilla ei voi olla muuta vaihtoehtoa kuin mennä jatkoon tästä sarjasta. KooKoo vaikuttaa kuitenkin olevan niin pelillisesti kuin henkisestikin paremmassa tilassa ennen ratkaisevaa ottelua.

Jos Oskari Setänen onnistuu myös torstaina tämän illan tapaan, en pitäisi ihmeenä KooKoon vierasvoittoa.

Entäpä toinen ottelusarja. Ässät oli pitkään kiinni jatkopaikassa, mutta TPS punnersi ylivoimalla ratkaisun Poriin ja voitti 2–1. Mitä odotat torstain ottelulta?

TPS loi paikkoja kotonaan ja ansaitsi varmasti sarjan tasoituksen. Se sai onnistumisensa vielä ylivoimalla, mutta isossa kuvassa TPS:ää koko kauden vaivannut tehottomuus on kuvannut pitkälti tätäkin ottelusarjaa.

Pidän Ässiä suosikkina kotiottelussaan, mutta kahden tasapaksun hyökkäysosaston kahinasta on taas tulossa maalin peli. Loistavat Niklas Rubin ja Lassi Lehtinen ovat molemmat hurjassa painekattilassa, kun Isomäen pudotuspeliyleisö lyö parastaan pöytään.