Kärpät päätyi antamaan tukensa Lauri Marjamäelle, nyt hänen on oltava pitkästä aikaa sen arvoinen

Kärpistä tuttu näky viime kaudelta. Kulmat olivat kurtussa.

JääkiekkoLiiga

Kärpät päätyi antamaan tukensa Lauri Marjamäelle, nyt hänen on oltava pitkästä aikaa sen arvoinen

Kärpissä eletään muutosten aikaa, mutta riittävätkö muutokset uuteen nousuun? Sitä pohtii Samuel Savolainen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.4.2023 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Kärpät kertoi tekevänsä muutoksia, kun pitkäaikainen urheilujohtaja Harri Aho irtisanoutui seuran palveluksesta. Samalla seura tiedotti Lauri Marjamäen jatkavan päävalmentajana kevääseen 2025 ulottuvalla sopimuksella. Myös muita muutoksia on luvassa seuran arjessa. Samuel, millaisia ajatuksia tästä?

Näen tässä ensi alkuun sen ulottuvuuden, että päävalmentaja Marjamäki on ainakin saanut nyt ison tuen seuralta laittaa päättyneen katastrofikauden jälkeen kuppilat takaisin kuntoon. Joku voisi sanoa sen olevan jopa yllättävää, mutta kun sopimuksessa on kaksi kautta jäljellä, niin ei se enää niin yllättävää ole. Kalliiksi olisi valmentajanvaihdos käynyt.

Sekin on ihan päivänselvää, että nyt olisi syytä saada tahtiin aivan totaalinen muutos, sillä viime kausi oli kaiken kaikkiaan kyllä onneton sukellus. Tuki on nyt kuitenkin Marjamäelle annettu – nyt pitää olla sen arvoinen.

Toinen asia on, että kun TPS-leirissä tunnutaan vaihtavan päävalmentajaa likimain kuin paitaa ja urheilujohdossa ei vastuuta tunnuta kantavan, niin siinä mielessä Kärppien ja Ahon toimintatapa poikkeaa tässä aika paljon, kun tulokset eivät vastaa satsauksia.

Mutta mitä johtopäätöksiä Marjamäki on valmennusotteestaan tehnyt ja pelin valmentamisesta? Niihin ei ole vielä vastauksia.

Oliko Aho nyt ainoa syyllinen?

No ei todellakaan ollut. Jos mietitään ennen kautta Kärppien kasassa ollutta pelaajamateriaalia, harvassa olivat ne, jotka eivät olisi näheet sen materiaalin riittävän kärkikastiin – jopa Tapparan haastajaksi. Minä ainakin uskoin.

Ei materiaalista kannata edes keskustella, tuolla joukkueella olisi pitänyt saavuttaa jotain aivan muuta kuin turpakeikka säälipleijareissa merkittävästi pienempää KooKoota vastaan. Ja on sanottava, että Kärppien fiaskosta todella iso osa laskusta menee Marjamäen piikkiin.

Ei kukaan voi kiistää, etteikö joukkueessa olisi ollut riittävää määrää limusiineja tallissa. Kuljettajastakin jäi paljon kiinni.

Sanoit, että Marjamäellä on nyt tuki takanaan. Mutta mitä Marjamäeltä konkreettisesti nyt odotetaan?

Kun puhutaan Kärppien kaltaisesta Liigan suurseurasta, sen määrittää lopulta tulos. Mutta viime vuosien tulokset eivät enää edes puolla suurseurastatusta. Korjausliike tarvitaan, eikä se voi olla mikään puolivillainen keikaus.

Sanon suoraan: Tuloksen ei pitäisi voida enää olla mitään muuta kuin nousu välieriin ja mieluiten finaaleihin. Sen riman alle jääminen ei voi enää riittää tai sitten Marjamäki ei voi jatkaa.

Kehitysjohtaja Lasse Kukkonen puhui myös Kärppien julkaisemalla videolla. Mitä mieltä olit Kukkosen puheista?

Löperöksi jäi. En oikein täysin ole hahmottanut Kukkosen pestiä alun alkaenkaan. Jos hän Espanjasta käsin hoitelee osin hommia – ja sitä aihetta tunnutaan kiertävän kuin kissat kuumaa puuroa Kärppä-leirissä – niin eihän se millään tasolla suurseuratason toimintaa edusta. Jos kyseessä ei olisi Lasse Kukkonen, suosittu entinen pelaaja vaan joku tuntemattomampi nimi, niin tällainen kehitysjohtaja olisi naurettu jo ajat sitten suuren yleisön keskuudessa pihalle.

Nyt videolla Kukkonen puhui epämääräisesti olevansa enemmän ”läsnä arjessa” ja että nyt ”tehdään yhdessä hommia”. Sepä mukavaa.

Kenestä tulee Kärppien uusi urheilujohtaja?

Kun sitä ei tiedä vielä edes Kärpät itse, en tiedä minäkään. Nyt vaikuttaa, että uusi urheilujohtaja palkataan ulkopuolelta. Selvää on, että se on tärkeä strateginen pesti, joka voi olla kriittinen seuran huomiselle.

Uusi urheilujohtaja joka tapauksessa perii päävalmentajan ja suurimmalta osin joukkueenkin, joten häntä ei ensi kaudesta juuri voi syyttää – oli tulos mikä hyvänsä. Kädenjälki tulee näkymään painavammin vasta myöhemmin.