VAR-farssi vesitti hienon Manchesterin derbyn ja pelaajien kovan työn

Bruno Fernandesin tekemä ja juhlistama tasoitusmaali oli vähintäänkin kiistanalainen.

JalkapalloValioliiga

VAR-farssi vesitti hienon Manchesterin derbyn ja pelaajien kovan työn

Joel Perovuo analysoi Cityn shokeeraantuneen Unitedin väärin perustein hyväksytystä tasoituksesta. Nyt Arsenalin tie mestaruuteen tasoittui. Myös ManU ilmoittautui mestaruuskisaan.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 14.1.2023

Valioliiga-lauantain herkkuna nähtiin odotettu Manchesterin derby. Viime kausia odotetumman derbystä teki tietenkin se, että Manchester United on saanut valmentaja Erik ten Haagin johdolla pikkuhiljaa juonen päästä kiinni ja voisiko sittenkin olla niin, että ten Haag on se valmentaja, joka tuo Manun takaisin suurten joukkoon Euroopassa muutenkin kuin oheistuotteiden myynnin osalta?

Ten Haagin saapuessa Manun peräsimeen oli selvää, että kyseessä on osaava valmentaja. Kysymysmerkkinä oli se, kuinka hän selviää kovimmalla tasolla jättiläisluokan seurassa, jossa on huomattavasti enemmän muuttujia menestyksen tiellä kuin Ajaxissa, jossa on helpompi ympäristö valmentajalla olla pomona ja tehdä asiat oman mielen mukaan.

Kuten Artetan tilanteesta Arsenalissa huomataan, asiat eivät aina mene toivotusti nappiin jollain sovitulla aikataululla, vaan jalkapallossa on annettava aikaa uudelle prosessille. Emiratesilla varmasti taputellaan nyt seurajohdossa toisiaan selkään, vaikka Arteta oltiin laittamassa ovesta ulos jossain vaiheessa. Myös ten Haag on kohdannut kovaa kritiikkiä, jossa monesti näkyy ihmisten kärsimättömyys ja näkemyksen puute.

Toki ten Haag on tehnyt virheitä. Se on selvä. Nyt kuitenkin Manu on Valioliigan kuntopuntarin toisena ja se on päästänyt viimeisessä kuudessa pelissä yhden maalin omiin tehden itse 15 maalia vastustajien verkkoon. Harry Maguire on saatu penkille suurimmaksi osaksi ajasta. Tässä vaiheessa voisin povata ensi kaudesta Unitedille positiivista, jos he onnistuvat kesän hankinnoissa.

***

Itse derbyssä panokset muutenkin olivat katossa Cityn mestaruustaiston ja Manun Mestarien Liiga- paikan metsästyksen muodossa. Olipa tässä Manun hurjan vireen myötä sellainenkin skenaario, että Manu pääsisi derby-voitolla vielä hyppäämään mukaan kolmanneksi mestaruustaistoon.

Ennakkoon City oli ottelussa kuitenkin suosikki voitettuaan kolme edellistä kohtaamista ja näissä absoluuttisen kovissa otteluissa keskeneräinen prosessi monesti taipuu, kuten esimerkiksi Arsenalille vielä viime kaudella kävi näissä kärkikamppailuissa Cityä vastaan.

Kokoonpanojen suhteen odotettavissa oli taktinen näytös, jossa ManU pelaisi todennäköisesti 4-5-1 muodossa ja pyrkii riistoista saamaan pallon Christian Eriksenille tai Bruno Fernandesille, jotka hakevat nopeasti linjan takaa Marcus Rashfordia ja Anthony Martialia. Puolustusuuntaan kysymysmerkki Manun suhteen oli Luke Shawn pärjääminen topparina Haalandia vastaan.

Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin paljolti kuvaamani kaltainen asetelma sillä erotuksella, että ManU pyrki myös aktiivisesti paineistamaan korkealla olevien laiturien avulla Cityn puolustuslinjaa.

Cityn kannalta avain Manun prässin murtamiseen oli tietenkin näiden laitureiden selustaan pääseminen, joka myös jonkun kerran tapahtui. Tätä vaikeutti Martialin hyvä työ hänen tiputtaessaan alas viemään Rodrilta tilan pyörittää Cityn peliä. Fernandes ja Rashford hyppäsivät jopa Cityn toppareihin, joten ten Haag lähti otteluun yllättävä rohkealla pelisuunnitelmalla.

Manu saikin muutaman hyvän riiston aikaan, josta se pääsi nopeasti nimenomaan pelaamaan Rashfordille linjan taa. Syöttäjänä näissä oli luonnollisesti Fernandes.

City pelasi suht varovaisesti ensimmäisen jakson pyrkien välttämään juuri nämä ManUn vaaralliset nopeat hyökkäykset. Kevin de Bruyne ei maalisyötöstään huolimatta ole edelleenkään oma itsensä, ja Fred sai useamman kerran pimennettyä belgialaisen ensimmäisellä jaksolla.

Cityn pelaaminen on välillä liian kärsimätöntä, joka aiheuttaa pallonmenetyksiä ja pelaajat alkavat juosta missä sattuu, vaikka pelaajien sijoittuminen on ykkösasia, millä Guardiolan joukkueet ovat tuloksensa tehneet. Bernardo Silvan rauhaton seilaaminen ympäri kenttää lähinnä sekoittaa Cityn pelaamista. Vähemmän olisi enemmän Citylle tällä hetkellä. Kontrolli oli kuitenkin Cityllä ja 0–0 puoliajalle mentäessä oli tietenkin ok tilanne Cityn kannalta, varsinkin yhden Edersonin järjettömän vastaantulon jälkeen.

***

Toisella jaksolla Cityn pallonhallinta alkoi tuottaa enemmän uhkaa ManUn muodon venyessä, kuten monesti toisella jaksolla käy. Tässä on tietenkin myös Cityn ase heidän jauhaessa ja juoksuttaessa vastustajaa, niin jossain kohtaa ne tilat vastustajan muodon sisältä alkavat löytyä.

Ymmärrän derbyjen hengen, mutta VAR- aikakaudella Casemiro saa olla tyytyväinen, ettei palloa viety pilkulle hänen kaadettuaan Joao Cancelon rangaistusalueella.

Lopulta Cityn vahva vartti toi palkinnon hienon 1–0-maalin muodossa. Maali syntyi Cityn onnistuneen riskitason noston ansiosta, jossa laitapuolustajat nousivat vahvemmin mukaan hyökkäyksiin ja taskuista alettiin nähdä enemmän juoksuja ManUn laitapuolustajien selustaan joko keskikentältä tai laitapuolustajan toimesta. Maalin syöttänyt de Bruyne pääsi tarjoilemaan Jack Grealishin maalin tällaisen juoksun jälkeen.

Silva järkevöitti pelaamistaan toisella jaksolla ja City sain kahden pivotin turvin enemmän vaihtoehtoja syöttöpeliinsä, joka taas vaikeutti ManUn puolustamista.

Sitten nähtiinkin ehkä kaikkien aikojen farssi, jossa yllättäen VAR oli osallisena. Fernandesin iskemä maali oli 100 prosenttisesti paitsio Rashfordin toimesta, vaikka hän ei palloon koskenutkaan. Ainoastaan siinä tapauksessa, että Rashford olisi lopettanut välittömästi juoksemisen pallon mukana syötön tullessa, olisi pelin voinut antaa jatkua.

Tässä tapauksessa Fernandes ei olisi ikinä ehtinyt ensimmäisenä palloon, sillä Rashfordin päivänselvän paitsion takia Cityn pelaajat lopettivat pelaamisen. Pelin olisi voinut tämän päätöksen jälkeen lopettaa siihen. On todella harmi tälle hienolle lajille, että pelejä menee pilalle tällaisiin asioihin.

Shokissa ensimmäisestä maalista ollut City-nippu kärsi odotetusti nopean toisen takaiskun ja peli oli selvä. On vaikea innostua ottelun lopputuloksesta sen tullessa niin suurella vääryydellä. VAR ikään kuin mitätöi tämän hienon ottelun ja pelaajien kovan työn. Toivottavasti tämä tuomio herättäisi nyt vihdoin näistä asioista päättävät ihmiset ja tähän saataisiin nopeasti muutos aikaan.

Joka tapauksessa tämä tulos tarkoittaa sitä, että Arsenalilla on mahdollisuus ottaa hiukan kaulaa sarjan kärjessä ja ManU nousi mukaan pelaamaan Valioliigan voitosta.