Liigan pudotuspelit alkoivat erikoisella systeemillä. Sen sai Oulun Kärpät huomata.

TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 15.4.2021 | KUVAT All Over Press

Juuso KokkonenLiigan pudotuspelit käynnistyivät torstaina ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Sportin ja Kärppien välisessä otteluparissa säilyi kuin säilyikin lopulta jännite vielä toiseen osaotteluun, kun Kärpät voitti 4–2 Vaasassa.

Kärpät pinkaisi jo 4–0-johtoon, mutta Sport teki kaksi maalia viimeisellä kymmenellä minuutilla. Koska kahden ottelun yhteistulos ratkaisee, nuo maalit olivat Sportin kannalta elintärkeät.

Sportin yllätyssauma oli jo kuihtua kasaan, sillä pelin kuva säilyi Sportille suosiollisena vain avauserän.

Peli virtasi Kärpille

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner oli valmistanut joukkueensa hyvin. Kärpät iski juuri niihin saumoihin, joihin Sportia vastaan on iskettävä.

Kärppien avausmaaliin johtanut tilanne oli siitä hyvä osoitus. Libor Sulak yllätti Sportin puolustajaparin murtautumalla suoralla luistelulla välistä. Siitä Ari Gröndahl joutui rikkomaan, ja Kärpät iski ylivoimalla avauserän lopussa.

Sport joutui asemaan, johon se ei halunnut. Eli jahtaamaan ja ottamaan pelistä itse otetta. Kun toisessa erässä peli aukeni ja vauhti kasvoi, Sport oli vaikeuksissa. Kärpät iski painetta Sportin puolustajiin ja hyökkäsi transitioissa selustaan.

Sportin heikko lenkki on puolustajat, heidän luistelutaitonsa ja kykynsä toimia kiekon kanssa nopeassa pelissä. Kun Kärpät käänsi peliä nopeasti, puolustajat joutuivat puolustamaan isolla jäällä tilaa selustassa.

Siitä syntyi Kärppien kolmas maali. Stuart Percy ei kyennyt kontrolloimaan Kärppien nopeasti ylös suuntaamaa kiekkoa.

Neljännessä maalissa Sportin mätäpaiseet omassa kiekollisessa pelissä paljastuivat rajusti. Kärpät iski terävän paineen ja Sport sähelsi kahteen otteeseen kiekon kanssa omalla alueellaan.

Uusi systeemi teki tepposensa

Ollakseen pudotuspelien avauskierros, erityisen tasokasta jääkiekkoa Sportin ja Kärppien välillä ei nähty.

Sportin oma hyökkäyspelaaminen oli sanalla sanoen heikkoa, kuten odotettua. Summittaista kiekon siirtämistä ja laukauksia vähän joka puolelta. Räiskittiin menemään. Sport laukoi peräti 29 kertaa maalista ohi ja antoi näin 29 kertaa Kärpille sauman kääntää nopeasti. Se oli hölmöä hyökkäyspelaamista.

Oli Kärppien heikkoutta, että Sport pääsi ottelupariin vielä mukaan.

Kärpät oli periaatteessa hyvin valmistautunut ja tiesi, mitä teki. Mutta kolmannen erän viimeinen kymmenen minuuttia oli siltä erikoinen. Ja toki osoitti sen, että pelaajat eivät olleet automaation tasolle sisäistäneet ensimmäisen kierroksen pelin henkeä: jokaisella maalilla on merkitystä.

Isompi kysymys on toki se, että oliko tämä kahden ottelun yhteismaalein ratkaistava ensimmäinen pudotuspelikierros nyt tosiaan aivan välttämätön ja paras ratkaisu tähän hetkeen. Se nimittäin muutti ja muuttaa pelien luonnetta ja dynamiikka merkittävästi siitä perinteisestä pudotuspelihengestä.

No, joka tapauksessa henki oli selvä molemmille joukkueille ennen ottelua. Ja Sport hyödynsi sen.

Kärpät olisi voinut yhtä hyvin kontrolloida kiekkoa, juoksuttaa verkkaista Sportia ja hyökätä. Peli virtasi sille niin suosiollisesti, että viides maali ei olisi ollut ihme. Päätöserässä se kuitenkin rupesi suojelemaan johtoaan ja odottamaan pelin päätöstä ja huomista päivää.

Selvää on, että Sport tarvitsee perjantaina Oulusta isomman luokan jymypaukun, mutta Kärpät jätti itse itselleen epävarmuuden takaraivoon otteluparin ratkaisevaan kohtaamiseen.