Katastrofi Göteborgissa – Saksa otti historiallisen voiton ja suisti Suomen jo toiseen tappioon

Tommi Männistö teki Nuorten Leijonien ensimmäisen maalin MM-ottelussa Saksaa vastaan.

U20MM

Suomi kärsi sensaatiomaisen tappionsa Saksalle U20 MM-kisoissa keskiviikkona. Nuoret Leijonat on hävinnyt nyt molemmat MM-ottelunsa

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.12.2023 | KUVAT Suomen Jääkiekkoliitto / Pasi Mennander

Saksa voitti Suomen ensimmäistä kertaa nuorten jääkiekon MM-historiassa. Maalivahti Philipp Dietl piti Nuorten Leijonien maaliaikeet tiukasti kurissa huikealla 40 torjunnallaan ja pohjusti Saksan historiallisen voitoin maalein 4–3 (1–1, 3–2, 0–0).

Lauri Mikkolan suojatit ovat hävinneet nyt molemmat Ruotsin MM-turnauksessa pelaamat ottelunsa. Tapanina Suomen kaatoi Kanada.

Suomi ei saanut Saksaa vastaan vakuuttavaa starttia. Joukkueen kiekollinen peli ontui ja kaksinkamppailut menivät Saksalle, joka puolestaan painoi MM-avauksessaan vahvalla tahto-asenteella.

Noin kuuden minuutin pelin jälkeen Saksa onnistui myös maalinteossa. Veit Oswald vei Saksan 1–0-johtoon. Suomi pinnisti pian tasoihin joukkueen nelosketjuun otteluun nostetun Tommi Männistön osumalla. Männistö väläytti luisteluvahvuuttaan näyttävällä läpiajolla ja upealla viimeistelyllä. Syötön osumaan antoi ketjukaveri Samu Bau.

”Oli vähän rikkonaista peliä. Oma peli kuntoon, niin saadaan enemmän aikaiseksi. Lähtökohtaisesti kaikki joukkueet turnauksessa ovat hyviä ja lähdetään otteluihin samalla tavalla”, Männistö vakuutti TV5:n haastattelussa erätauolla.

Toisessa erässä Suomi oli aktiivisempi, karvasi huolellisemmin ja antoi painetta. Erässä mätettiin maaleja peräti viisi kappaletta.

Heti erän alussa Oswald varoitteli vetämällä kiekon Suomen maalin ylärimaan. Puolentoista minuutin päästä Kasper Halttunen onnistui maalinteossa toisessa päässä upealla laukauksella, joka siirsi Suomen 2–1-johtoon.

Ilo jäi lyhyeksi. Heti perään Saksan Niklas Hübner tasoitti ottelun 2–2:een, kun Niklas Kokon kainalotorjunta oli liian hidas. Minuutin päästä Samu Bau onnistui kavennuksessa. Baun veto hipaisi maalivahdin patjaa maalimatkallaan. Syottäjäksi Suomen 3–2 maaliin merkittiin Emil Hemming. Saksa onnistui 3–3-tasoitusmaalissa tovin päästä. Osuman viimeisteli Roman Kechter. Pian Oswald teki vielä iltapäivän toisen osumansa läpiajosta ja siirsi sillä Saksan 4–3-johtoon.

Kolmannessa erässä maalinteko hyytyi. Suomi yritti käynnistellä tärkeää takaa-ajoa, mutta tasoitusta ei saatu ylivoimallakaan. Kiekkoa yritti laukoa sisään niin Halttunen kuin Jani Nymankin, mutta Philipp Dietl torjui varmasti. Toivottua maalia ei koskaan tullut.

”Tuloshan on karu. Hermostunutta oli alkuun. Puolustaminen heikkoa, ylihyökättiin”, päävalmentaja Lauri Mikkola lateli TV5:n haastattelussa.

”Luotiin paikkoja, mutta oli näennäistä hallintaa oli. Turnaus ei kuitenkaan ole ohi. Meillä on nyt yksi välipäivä ja aikaa punoa juonia.”