Kerttu Niskasen hurja loppuveto nosti suomalaisen pronssille

Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen päättivät olympiaurakkansa haastavissa olosuhteissa. Lopputuloksena oli Niskasen pronssi ja Pärmäkosken 10:s sija.

Muu urheiluPeking 2022

Kerttu Niskanen täydensi kaikkien aikojen olympialaisensa nousemalla kaukaa takaa pronssille naisten 30 kilometrin vapaan kisassa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.2.2022 | KUVAT All Over Press

Kerttu Niskanen nousi hurjan loppuvetonsa ansiosta upeasti pronssille naisten päätösmatkalla, 30 kilometrin yhteislähtökisassa.  Olympiakultaan hiihti odotetusti Norjan Therese Johaug ennen Yhdysvaltojen Jesse Digginsia. Johaugin ero Digginsiin oli maalissa 1,43 minuuttia.

Niskanen hävisi hopean 50 sekunnilla. Neljänneksi hiihtänyt Ruotsin Jonna Sundling jäi Niskasesta 2,1 sekuntia.

Mitali oli Niskasen toinen näissä kisoissa. Hän hiihti 10 kilometrillä hopealle. 30 kilometrin yhdistelmäkisassa Niskanen sijoittui neljänneksi.

Krista Pärmäkoski oli kymmenes. Pärmäkoskelta katkesi kisan lopussa sauva ja hän uskoi Ylen haastattelussa, että sauvarikko pudotti hänet ulos mitalitaistelusta.

Anne Kyllönen oli kisassa 20:s ja Johanna Matintalo 23:s.

Mitalien kohtalo näytti jo ratkenneen, kun pitkään kolmantena ollut Ruotsin Ebba Andersson oli haastajaryhmää edellä parhaimmillaan jo  yli puoli minuuttia. Ruotsalainen hyytyi kuitenkin kisan viimeisten kilometrin aikana ja Niskanen ohitti hänet viimeisessä stadioninnousussa. Eroa oli vielä puolitoista kilometriä ennen maalia yli 15 sekuntia. Andersson oli lopulta maalissa vasta kahdeksas.

Kisa hiihdettiin todella haastavissa tuulisilla olosuhteissa. Johaug irrotti neljän naisen kärkiryhmän jo ensimmäisten kilometrin aikana. Digginsin ja Anderssonin lisäksi ryhmään kuului Ranskan  Delphine Claudel. Ranskalainen putosi kuitenkin kärkiryhmästä kahdeksan kilometrin kohdalla. Pian tämän jälkeen Johaug lähti omille teilleen ja myös Digginsin ja Anderssonin ero venähti nopeasti.

Mitaleiden kohtalot näytti selvältä sen jälkeen stadionalueelle saakka, kunnes Niskanen tavoitti hurjan loppuvetonsa ansiosta pahoin hyytyneen Anderssonin.