Keskiviikkona seurataan moukaria ja seivästä – sekä otetaan vainu jopa EM-kullasta

Silja Kosonen oli moukarin karsinnassa yhdeksäs - mutta hänellä on rahkeissa jopa mitaliheiton mitat.

YleisurheiluYleisurheilun EM

Keskiviikkona seurataan moukaria ja seivästä – sekä otetaan vainu jopa EM-kullasta

Silja Kosonen, Krista Tervo ja Wilma Murto taistelevat jopa mitaleista keskiviikkona - ja Kristiina Mäkelä otti ensituntumaa EM-unelmaansa.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 17.8.2022 | KUVAT All Over Press

Yleisurheilun EM-kisat: Päivä 3 – 17.8.2022

Suomalaiset

Suurimmat suomalaistoiveet kohdistuvat keskiviikkona naisten moukariin ja seiväshyppyyn. Silja Kosonen ja Krista Tervo kuuluvat molemmat potentiaalisiin mitaliheittäjiin, vaikka karsinnoissa moukareissa ei ollutkaan odotettua potku. Kosonen oli karsinnan 9:s tuloksella 67,25 ja Tervo 11:s tuloksella 67,80. Karsinnan paras oli Ukrainan Hanna Skydan tuloksella 74,57 ennen Italian Sara Fantinia, joka kiskaisi 73,40,

Wilma Murto lähtee puolestaan taistelemaan mitalista seipäässä. Hän ylitti maanantain karsinnassa 450, mutta oli kisan jälkeen luottavainen kuntoonsa. Murron ennätys, 472, on vuoden takaa Kalevan Kisoista. Elina Lampela on myös kiinni pistesijassa.

Saga Vannisella on 7-ottelussa edessä korkeus, kuula ja 200 metriä.

Karsijoita on useampia. Aamupäivällä Aaron Kangas, Henri Liipola ja Tuomas Seppänen karsivat moukarifinaaliin pääsystä, Tuomas Lehtonen 400 metrin aidoissa ja Kristiina Halonen 400 metrin aidoissa. Viivi Lehikoinen pääsee rankingin perusteella suoraan torstaina juostaviin välieriin.

Päivän odotetuin suomalaiskarsinta on kuitenkin kolmiloikan karsinta, jossa kenties Suomen suurin mitalitoivo, Kristiina Mäkelä, sekä Senni Salminen tavoittelevat finaalipaikkaa

Iltakilpailuiden suomalaisnimiin kuuluu myös Santeri Kuusiniemi, joka juoksi tiistaina upeasti 110 metrin aitojen välieriin ajalla 13,89.

Tarina

Tämän päivän tarina on kuva-arvoitus marraskuulta 1974. Mikä kuva ja ketkä kuvassa ovat?

Ollaan siis suomalaisen yleisurheilun historiallisessa vuodessa 1974. Kahta kuukautta ennen kuvan ottamista Suomi oli kahminut Rooman EM-kisoissa sensaatiomaisesti kymmenen mitalia.

Euroopan mestaruuden olivat voittaneet Nina Holmén 3000 metrillä, Riitta Salin 400 metrillä, Pentti Kahma kiekossa ja Hannu Siitonen keihäässä. Naisten 4×400 metrin viestijoukkue – Marika Eklund, Mona-Lisa Pursiainen, Pirjo Wilm ja Riitta Salin – oli sijoittunut Itä-Saksan jälkeen hopealle, ja pronssia kisoista olivat tuoneet Mona-Lisa Pursiainen 200 metrillä, Pirkko Helenius pituudessa, Markku Taskinen 800 metrillä, Lasse Virén 5000 metrillä sekä miesten 4×400 metrin viestijoukkue, Stig Lönnqvist, Ossi Karttunen, Markku Taskinen ja Markku Kukkoaho.

Mutta tuohon kuvaan.

Mistä siinä on kysymys?

Kuvassa on Apu-lehden Espanjan harjoitusleirille valitut 11 urheilijaa – Markku Taskinen (vas), Jaakko Kemola, Lasse Virén, Juhani Sams, Nina Holmén, Reijo Ståhlberg, Riitta Salin, Pekka Vasala, Mona-Lisa Pursiainen, Tapio Kantanen ja Pirkko Helenius.

Ai, että mikä ihmeen Apu-lehden leiri?

Kauppaneuvos Yrjö Kokko istui tuohon aikaan kahdella jakkaralla, joiden yhteenlaskettu summa on tässä kuvassa. Kokko työskenteli A-lehdissä 1962-1990, viimeksi toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana, ja SUL:ssa erilaisissa johtotehtävissä – muun muassa vuosina 1975-1976 SUL:n puheenjohtajana.

Kokko ideoi leirin ja sitten vain yhteiskuvaan ja Espanjaan.

Tältä maailma näytti marraskuussa 1974, kun Apu-lehden leiriläiset kokoontuivat yhteiskuvaan ennen Espanjan leiriä. @ Helge Heinonen / Museovirasto