Kiekko-Espoon ja Jokereiden kannattajista lähti ääni, jota ei voi kukaan enää vaientaa

Jokerit juhli 3-2-voittoaan, mutta ilta oli ennen kaikkea voitto suomalaiselle jääkiekolle.

Jääkiekko

Kiekko-Espoon ja Jokereiden kannattajista lähti ääni, jota ei voi kukaan enää vaientaa

Kiekko-Espoon ja Jokereiden Mestis-kauden avausottelu oli sellainen mielenmyrsky, että se sai jopa Samuel Savolaisen tunteiden valtaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.9.2023 | KUVAT All Over Press

Kiekko-Espoo ja Jokerit avasivat Mestis-kauden 6982 katsojan silmien edessä Metro Areenalla. Jokerit vei ottelun jatkoajan jälkeen 3-2, mutta Samuel, vastasiko ottelu niihin suurempiin huutoihin, joita otteluun oli asetettu?

Se vastasi enemmän ja kovemmalla äänellä kuin olisi edes odottanut.

Mestistä on pidetty vuosikaudet näivettyneenä sarjana, mutta tänään Espoossa nähtiin jotain täysin ainutlaatuista. Me näimme ennen kaikkea sen, mitä tavalliset jääkiekkoihmiset ja kannattajat haluavat. He haluavat, että nämä kaksi joukkueet nostetaan Liigaan, ja he haluavat, että suomalaiseen sarjajääkiekkoon on palautettava kilpailullisuus.

Se ääni, jonka tuhannet Jokereiden ja Kiekko-Espoon kannattajat tänään lähettivät päättäjille, on sellainen ääni, ettei sitä voida enää sivuuttaa tai vaientaa.

Totta kai edessä on pitkä kausi ja kaikissa Kiekko-Espoon ja Jokereiden otteluissa ei tietenkään ole tällaista tunnelmaa ja hurmosta, mutta tämä ilta kertoi aukottomasti, millainen potentiaali näissä molemmissa seuroissa on, vaikka hallissa mekkalaa piti etenkin Jokereiden kannattajat.

Samaan aikaan, kun useilla Liiga-paikkakunnilla jäädään otteluissa alle 3000 katsojan lukemiin, Metro Areena oli myyty loppuun – eikä kukaan tiedä, miten paljon väkeä olisi ollut, jos hallin seinät eivät olisi tulleet vastaan.

Täytyy tunnustaa, että vaikka yritän olla viileä ja puolueeton journalisti, niin tänä iltana tunne kuohahti ylitse minullakin. Suomalainen jääkiekko on kaivannut ja huutanut tällaista iltaa. Meillä on Leijonat ja maajoukkuejääkiekko, mutta sarjajääkiekossa ollaan vuosikausia oltu pysähtyneisyyden tilassa, jonka rikkovat vain muutamat yksittäiset tunteita herättävät tarinat, jotka yleensä ajoittuvat kevään ratkaisuotteluihin.

Best odds for Liiga, NHL and all top sports in the world! Play now at Stake.com!

Tänään näimme kuitenkin pilkahduksen siitä, millaisia mahdollisuuksia pinnan alla kytee, kun niitä voimia ei kahlita jollain pienisieluisuudella tai oman edun tavoittelulla.

Nyt yhtenä argumenttina Liigan sulkemisessa on käytetty sitä, että jos seura tippuu Liigasta, se vie ihmisiltä työpaikkoja. Mutta kuinka monta työpaikkaa se vie, jos Jokereita tai Kiekko-Espoota ei päästetä Liigaan, vaan pakotetaan pelaamaan Mestiksessä? Eikö Helsingin ja Espoon potentiaali ole kuitenkin moninkertainen suhteessa pienimpiin paikkakuntiin?

Toki Kiekko-Espoon talousluvuilta ei voi ummistaa silmiä, mutta sanon edelleen, että siinä tilanteessa, jossa jääkiekkopäättäjien oman toiminnan seurauksena mikään ei ole varmaa, on vaikea myydä seuraa investoreille tai yhteistyökumppaneille. Siksi on epäreilua katsoa, missä Kiekko-Espoo on nyt. Pitäisi katsoa, millaisen potentiaalin päällä Espoossa – aivan kuten Jokereidenkin kohdalla – ollaan. Ja sen potentiaalin tämä ilta todisti.

Jokerit oli vuosi sitten kirosana, jonka monet uskoivat olevan valmis haudattavaksi. Nyt se tulossa kovaa vauhtia takaisin suomalaiselle jääkiekkokartalle. Miten tämä on mahdollista?

Nostan käden pystyyn itsekin. Minäkin olin sitä mieltä vuosi sitten, että sellainen sekava ja vastenmielinen toiminta, jolla Jokereita ajettiin onnettomasti päättyneen KHL-seikkailun jälkeen uudelleen pystyyn, näytti tuhoon tuomitulta. On ilo tunnustaa, että olin väärässä.

Tämän uuden hankkeen vetäjät ovat ymmärtäneet Jokereista kaikista tärkeimmän – sen, mistä Jokereiden sydän on oikeasti tehty.

Sitä ei oltu tehty oligarkkien tuomasta kimalluksesta, mutta sitä ei myöskään oltu tehty siitä, millaiseksi suuruudunhulluksi hankkeeksi Jokerit oli Hjallis Harkimon aikoina kasvanut. Ei Jokereita ole tehty kirkkaista valoista ja ökyhallista, eikä sitä ole tehty samanlaisista kulutusjuhlista kuin mistä jalkapallossa Chelsea on tällä hetkellä tehty.

Jokereiden tarinan kaunein ja samalla aidoin osa kirjoitettiin silloin, kun Jokerit palasi divarista ja pelasi liigaa vuokralaisena Nordiksella ja haastoi isoveljensä HIFK:n Teemu Selänteen, Waltteri Immosen, Markus Kettererin ja Juha Lindin kaltaisten omien tähdiksi kasvaneiden junnujen johdolla höystettynä Otakar Janeckylla taisteluun Stadin herruudesta. Eikä vain haastanut, vaan se pisti myös isonveljensä selälleen.

Tämän nämä uudet omistajat ovat ymmärtäneet ja he ovat palauttaneet Jokereiden tarinan takaisin sympaattisempaan sielunmaisemaan. Urheiluseuralle voidaan rakentaa kuinka hienot kulissit tahansa, mutta jos seura hukkaa sydämensä, se hukkaa silloin kaiken.

Jokerit hukkasi suuruudunhulluina vuosina sydämensä, mutta nyt se on löytänyt sen ainoan oikean ja aidon Jokerit-sydämen ja tuonut sen takaisin.

Siitä tässä uudessa Jokerit-hankkeessa on kysymys ja siksi KHL:n ja sitä edeltävien vuosien synkeä varjo voidaan unohtaa. Ja se on ennen kaikkea jokerinmuotoisen sydämen omistavan yhteisön ansiota. Sen yhteisön, joka ei suostunut katoamaan kartalta, vaikka välillä koeteltiinkin kovalla kädellä.